O noua solutie BVB privind imbunatatirea calitatii si lichiditatii pietei

Acasa/Stiri de BUSINESS/O noua solutie BVB privind imbunatatirea calitatii si lichiditatii pietei
  • Advertising4U.ro-Stiri.de.Business

În linia obiectivelor asumate de Bursa de Valori București (BVB) de a crea premise pentru îmbunătățirea calității pieței, precum și de a stimula lichiditatea acesteia, BVB va implementa începând din 23 februarie 2015 un nou model de tranzacționare, denumit modelul de licitație, care va fi aplicat pentru o listă de acțiuni tranzacționate pe piața reglementată, selectate conform criteriilor definite de BVB.

Noua abordare cu privire la executarea tranzacțiilor constă în disponibilitatea a două modele de tranzacționare pentru acțiunile din cadrul pieței reglementate: modelul de tip „tranzacționare continuă” (modelul curent de tranzacționare) și modelul de licitație. O acțiune se poate tranzacționa numai în cadrul unui singur model de tranzacționare.

Modelul de licitație este un model nou de tranzacționare, care constă în sesiuni distincte pentru introducerea și administrarea ordinelor, fără înregistrarea tranzacțiilor, chiar dacă sunt întrunite condițiile de execuție, fiecare dintre acestea fiind urmate de o sesiune în care algoritmul de fixing este aplicat și tranzacțiile sunt înregistrate, dacă sunt îndeplinite condițiile de execuție.

Modelul de licitație îmbunătățește tranzacționarea acțiunilor cu lichiditate mai redusă și facilitează determinarea prețurilor de tranzacționare, oferind premise pentru o metodă echilibrată de descoperire a prețului. Modelul se bazează pe concentrarea ordinelor (reprezentând lichiditatea disponibilă) la momente specifice de timp în decursul ședinței de tranzacționare.

  • Modelul de licitație – mod de funcționare

 modelul de licitație se aplică numai în piața pincipală a acțiunilor selectate, conform criteriilor specificate mai jos. Programul de tranzacționare aplicat pentru modelul de licitație va fi următorul:
Interval de timp Starea pieței
9:30 – 12:15
Pre-deschidere
12:15
Deschidere (fixing)
12:15 – 12:45
Tranzacționare la închidere
12:45 – 17:50
Pre-închidere
17:50
Închidere
(fixing)
17:50 – 18:00
Tranzactionare la închidere
18:00
Închisă

 starea Tranzacționare la închidere din prima sesiune se bazează pe prețul determinat prin algoritmul de fixing în starea Deschidere, fiind permisă încheierea tranzacțiilor exclusiv la prețul respectiv.

 în situația în care nu se determină un preț prin algoritmul de fixing în prima sesiune de licitație, piața va rămâne în starea Pre-deschidere, până la trecerea automată în starea Pre-închidere, conform programului stabilit.

  • Criteriile de selecție aplicate pentru acțiunile eligibile pentru modelul de licitație

BVB va evalua periodic oportunitatea de a aloca o acțiune pentru modelul de licitație sau de a realoca o acțiune din cadrul modelului de licitație pentru modelul de tranzacționare continuă sau de a menține o acțiune în cadrul modelului de licitație, conform criteriilor de selecție luate în considerare de BVB. Acest model se aplică numai pentru acțiunile companiilor românești. BVB va disemina public informațiile specifice corespunzătoare fiecărei revizuiri.

Selecția acțiunilor pentru modelul de licitație se va baza pe criterii cantitative, cum ar fi: valoarea medie de tranzacționare, numărul mediu de tranzacții, frecvența de tranzacționare.

BVB va publica în data de 12 Februarie 2015 lista acțiunilor alocate pentru modelul de licitație, întocmită conform evaluarii criteriilor luate în considerare, pe baza datelor înregistrate în ultimul trimestru (noiembrie 2014 – ianuarie 2015).

Perioada minimă pentru care o acțiune va fi tranzacționabilă în cadrul unui model de tranzacționare este de 3 luni.

______________________
Bursa de Valori București administrează piețe de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, și furnizează o gamă variată de servicii participanților la piețele financiare. Bursa de Valori București este o companie listată pe propria piață din 2010. Pentru informații suplimentare vizitați www.bvb.ro.

2015-02-02T12:31:27+02:0002 februarie 2015|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , , |
Go to Top