OEDIPE de George Enescu – premiera a Operei Nationale Bucurestila cea de-a XX-a editie a Festivalului George EnescuOpera Nationala Bucuresti prezinta, in cadrul celei de-a XX-a editii a Festivalului International „George Enescu”, o noua productie a operei „Oedipe”, care va avea premiera pe data de 15 septembrie, de la ora 19.00. Teatrul liric bucurestean continua astfel traditia de a prezenta, la aproape fiecare editie a festivalului, o noua montare a operei lui George Enescu.

Spectacolul care va avea premiera pe 15 septembrie a fost pus in scena de regizoarea Anda Tabacaru Hogea si aduce in fata publicului o parte dintre cei mai talentati artisti lirici ai Operei Nationale Bucuresti. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare, scenografia este semnata de Viorica Petrovici, coregrafia de Razvan Mazilu, iar maestru de cor, respectiv maestru cor de copii, sunt Stelian Olariu si Vasile Corjos.

Iubitorii de opera il vor putea reasculta in rolul titular pe baritonul Stefan Ignat, alaturi de Horia Sandu (Tiresias), Ionut Pascu (Creon), Valentin Racoveanu (Pastorul), Stefan Schuller (Marele preot), Pompeiu Harasteanu (Phorbas), Mihnea Lamatic (Paznicul), Vicentiu Taranu (Teseu), Mihai Lazar (Laios), Oana Andra (Iocasta), Ecaterina Tutu (Sfinxul), Simona Neagu (Antigona), Antonela Barnat (Meropa), Sidonia Nica (O femeie tebana).

Parcursul operei „Oedipe” de George Enescu la Opera Nationala Bucuresti este strans legat de cel al festivalului care poarta numele marelui compozitor. Stagiunea 1958 – 1959 a fost marcata de premiera nationala a acestei opere, la doua decenii de la cea mondiala de la Paris (1936). Spectacolul a fost prezentat in cadrul primei editii a Festivalul International „George Enescu”, la 22 septembrie 1958. Echipa de realizatori era una de exceptie (dirijor: Constantin Silvestri, regia: Jean Ranzescu, decoruri: Roland Laub, costume: Ofelia Tutoveanu, maestru de cor: Gheorghe Kulibin, coregrafia: Gelu Matei).

In stagiunea 1991 – 1992 a avut loc o noua montare a operei „Oedipe”, titlu repus in scena in stagiunile 1995 – 1996, 2003 – 2004, 2009 – 2010 (in aceasta din urma stagiune fiind o coproductie ONB – Théatre du Capitole din Toulouse). Toate aceste spectacole au fost prezentate in cadrul Festivalului International „George Enescu”.

http://www.operanb.ro/