Ateneul Român - interior

Marţi, 6 martie 2018, ora 19:00, Filarmonica George Enescu şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru un concert de muzică barocă susţinut de Musica Ricercata Orchestra – prima orchestră de muzică barocă (acordată la diapazon 415 Hz) înfiinţată de un dirijor român. Dirijor, Gabriel Bebeşelea.

Concertul, intitulat LA LUMIÈRE COMIQUE, se înscrie în seria manifestărilor de celebrare a 150 de ani de la fondarea Filarmonicii George Enescu şi are loc în cadrul întâlnirilor muzicale Opera FANtastica, iniţiate şi moderate de Luminiţa Arvunescu.

Marţi, 6 martie 2018, ora 19:00, Ateneul Român

Concert de muzică barocă

Musica Ricercata Orchestra
Dirijor: Gabriel Bebeșelea
Solistă: Rodica Vica

LA LUMIÈRE COMIQUE

Lully/Moliére – Le bourgeois gentilhomme: Marche pour la cérémonie des Turcs
Lully/Moliére – Le bourgeois gentilhomme: “Di rigori armato il seno”
Lully/Moliére – L’Amour medecin: Chaconne (4’)
Lully/Moliére – George Dandin: Rondeau pour les Bergers / Air de Cloris “Ici l’ombre des ormeaux”
Charpentier/Moliére – Le Malade imaginaire: Ballet des Mores
Lully/Moliére – George Dandin: Plainte en musique “Ah, mortelles douleurs”
Charpentier/Moliére – Le Malade imaginaire: Ouverture / Entrée des Medecins et Entrée de Tapissiers
Charpentier/Moliére – Le Mariage forcé: Le Songe et Les Rossignoles
Rameau/d’Orville – Platée: Chaconne
Rameau/Voltaire – La Princesse de Navarre: Entrée des Grâces et Air d’Une plaisir “Vents furieux”
Rameau/Voltaire – La Princesse de Navarre: Suite
Rameau/Voltaire – La Princesse de Navarre: Air d’Une plaisir “L’Echo” et Menuet
Rameau/d’Orville – Platée: Ouverture (4’)
Rameau/d’Orville – Platée: Air de La Folie “Amour, lance tes traits”
Rameau/d’Orville – Platée: Orage / Air pour des fous gais / Air pour des fous tristes
Rameau/d’Orville – Platée: Air de La Folie “Aux langueurs d’Apollon”

Biletele se pun în vânzare marți, 27 februarie a.c., la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Prețul biletelor: 45, 40, 30 lei
Program casa de bilete: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Musica Ricercata Orchestra este proiectul pe care cel mai valoros dirijor al tinerei generaţii, Gabriel Bebeşelea (30 de ani), îl lansează în România. O orchestră permanentă, în care se reunesc: 19 instrumentişti români – rezidenţi în străinătate – şi 5 instrumentişti străini, specializaţi pe interpretarea muzicii baroce şi posesori de instrumente originare din perioada preclasică.

Solistă este soprana Rodica Vică, artistă stabilită la Viena, care a beneficiat până acum de colaborări cu prestigioase ansambluri de instrumente vechi şi dirijori, precum Academia Bizantina şi dirijorul Ottavio Dantone.

Prilejul de a asculta o orchestră barocă este unul rar pentru melomanii români – mai ales pentru bucureşteni! – iar programul ales de Gabriel Bebeşelea este, la rându-i, o premieră. După cercetarea în arhive a manuscriselor şi transcrierea lor, tânărul muzician român aduce pe podiumul de concert al Ateneului Român muzica de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, reconstituită după modelul spectacolelor realizate de Jean-Baptiste Lully şi Marc-Antoine Charpentier pe textele lui Moliere, într-un program care cuprinde şi selecţiuni din întânirea dintre Jean-Philippe Rameau şi Voltaire. De asemenea, „punerea în scenă” a concertului este una inedită: cele două părţi ale acestuia sunt prefaţate de o dezbatere moderată de Luminiţa Arvunescu, prodigioasă creatoare a programelor radiofonice dedicate operei.

Evenimentul pe care vi-l prezentăm reprezintă un demers unic, în care muzicienii români reconstituie cu prospeţime şi acribie artistică o epocă, cea a secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, perioadă în care muzica, teatrul, baletul şi opera au cunoscut o strălucire care în ultimii ani au renăscut practic pe scenele teatrelor lirice ale lumii. Un demers, totodată, de sincronizare culturală cu actualitatea muzicală en vogue.