Opera Naţională Bucureşti deschide Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi!

Acasa/arta / cultura / entertainment, Arta si Cultura, COMUNICATE DE PRESA, monden / lifestyle/Opera Naţională Bucureşti deschide Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi!

Cel mai important festival din România dedicat muzicii actuale – Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (SIMN), eveniment ce se desfăşoară între 25 şi 31 mai 2013 în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară – debutează sâmbătă, 25 mai, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, cu spectacolul de operă contemporană O scrisoare pierdută de Dan Dediu. La doar două zile distanţă de la inaugurarea celei de-a 23-a ediţii a SIMN, în 27 mai, pe aceeaşi scenă, va avea loc premiera absolută a operei trans-realiste Visătorul trezit de Mihaela Vosganian, producţie a Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian, realizată în coproducţie cu Opera Naţională Bucureşti şi cu sprijinul ARFA – Asociaţia Română a Femeilor în Artă.

 O scrisoare pierduta pe scena ONB

La o jumătate de an de la premiera spectacolului O scrisoare pierdută, Dan Dediu, autor a 147 de lucrări din toate genurile muzicale, a afirmat că acest spectacol al Operei Naţionale Bucureşti se bucură în continuare de un mare succes: Am văzut tineri şi bătrani distrându-se de minune la umorul muzicii sau la poantele regiei. Faptul că s-a aplaudat în picioare la finalul mai multor reprezentaţii  spune mult despre euforia creată în randul publicului. Interpreţii sunt minunaţi, rolurile au prins contur şi profunzime, fiind deja învăţate şi pe dinafară şi pe “dinăuntru”,  orchestra şi corul cântă cu mult suflet şi, nu de puţine ori, mi-am auzit frânturi din arii fluierate prin culisele operei de către muzicieni şi angajaţi ai administraţiei.

 

Operă trans-realistă în şapte tablouri, Visătorul trezit este un spectacol gândit de autoarea Mihaela Vosganian pentru un ansamblu de solişti, actori păpuşari, grup vocal, orchestră şi dansatori, incluzând momente de ilustraţie video, dans sau sunete procesate. Acesta vizează deschiderea unei orientări pe care autoarea o denumeşte trans-realism arhetipal, nouă viziune estetică şi spirituală ce îşi propune, pe de o parte, să recupereze funcţiile arhetipale ale artei (funcţia ritualică, cathartică, extatică sau de vindecare), iar pe de altă parte, să exprime o formă nouă a suprarealului – „trans-realul”, rezultată din extinderea conştiinţei prin tehnici spirituale de visare. Astfel, concepută ca un demers sincretic: muzică/ dans/ scenografie/ video, în etapa actuală de concert-spectacol, Visătorul trezit este o operă trans-realistă ce traversează, în cele opt secţiuni (prolog şi şapte tablouri), teritorii de expansiune dimensională, inspirate din experienţele spirituale ale autoarei.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Sâmbătă, 25 mai, ora 19.00 – Sala Mare ONB

O scrisoare pierdută de Dan Dediu

Libretul de Ştefan Neagrău, după piesa omonimă a lui Ion Luca Caragiale

Spectacol prezentat în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi

Dirijor: Vlad Conta

Regia: Ştefan Neagrău

Asistent de regie: Cătălin Voineag

Scenografia: Viorica Petrovici

Lighting design: Cornel Dume

Asistent decor: Tiberiu Hristu

Maestru de cor: Daniel Jinga

Coregrafia şi mişcarea scenică: Florica Stănescu

Distribuţie:

Tipătescu Florin Simionca
Caţavencu – Andrei Lazăr
Pristanda – Iustinian Zetea
Trahanache – Valentin Racoveanu
Zoe Trahanache – Simonida Luţescu
Farfuridi – Daniel Filipescu
Branzovenescu – Daniel Pop
Cetăţeanul – Liviu Indricău
Agamiţă Dandanache – Răzvan Georgescu (Filarmonica George Enescu din Bucureşti)

Cu participarea balerinilor ONB:

Alina Ştefănescu, Ionuţ Arteni

Biletele la spectacolul „O scrisoare pierdută” sunt disponibile la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti şi online pe www.tickets.operanb.ro

 

*****

 

Luni, 27 mai, ora 19.00 – Sala Mare ONB

Premieră absolută

Visătorul trezit

Un spectacol creat de Mihaela Vosganian
Libret & texte de Varujan Vosganian & Armine Vosganian
Regie: Alexander Hausvater
Dirijor: Tiberiu Soare
Dirijor cor: Daniel Jinga
Scenografie: Viorica Petrovici
Coregrafie: Liliana Iorgulescu
Light Design: Lucian Moga
Maestru de sunet: Marius Mitrofan


Participă:

Constantin Florescu – actor

Grupul de muzica şi dans contemporan INTER-ART

Muzicieni (voce şi instrumente): Mihaela Vosganian, Irinel Anghel, Elmira Sebat, Geanina Săveanu-Meragiu, Ana Chifu, Maria Chifu, Barrie Webb (Anglia), Constantin Urziceanu, Alexandru Dan Andrei, Radu Vâlcu

Balerini: Liliana Iorgulescu, Lucian Martin, Alexandra Poenaru, Vlad Ichim, Cristina Osiceanu, Relu Dobrin

Orchestra şi Corul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”

 

Producţie a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”
Co-producător: Opera Naţională Bucureşti
Cu sprijinul: ARFA – Asociaţia Română a Femeilor în Artă

 

Biletele la spectacolul „Visătorul trezit” sunt disponibile la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, în reţeaua eventim.ro şi în magazinele partenere (Vodafone, Domo, Germanos, Orange). Pentru elevi şi studenţi intrarea este liberă.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!