window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Opriti finantarea Catedralei Mintuirii Neamului din fonduri publice!

ASUR

Asociatia Secular-Umanista din Romania isi reinoieste apelurile catre Guvernul Romaniei si catre autoritatile locale, in special Primaria Capitalei si primariile de sector, de a stopa finantarea din fonduri publice a asa-numitei Catedrale a Mintuirii Neamului.

Ieri, 21.06.2011, Primarul General al Capitalei, dl. Sorin Oprescu a declarat ca primaria pe care o conduce va aloca anul acesta 10 milioane de lei pentru constructia catedralei, cea mai noua dovada a hemoragiei de bani publici catre BOR. Cele 10 milioane de lei vin sa se adauge celor 5 milioane alocate deja de Primaria Sectorului 3 (Hotarirea 54/26.05.2011) sau celor 10 milioane alocate de Guvern in data de 09.02.2011.

Toti acesti bani au fost alocati in urma solicitarilor exprese din partea conducerii BOR cu toate ca, in repetate rinduri, inalti reprezentanti ai bisericii au promis ca nu vor apela la sprijinul Statului pentru acoperirea costurilor de constructie:

Vreau sa precizez de la inceput ca Biserica Ortodoxa Romana nu se bizuie pe sprijinul Statului pentru acordarea unor subventii de la Guvern, deci din bani publici, ci va conta pe ajutorul credinciosilor care va fi oferit in timp.” (Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal; in cadrul unui Telejurnal TVR, v. inregistrarea la http://www.youtube.com/watch?v=mKxQVwpBjhQ)

Nu trebuie sa mai existe teama ca va fi construita din bani de la stat“ (Nicolae Noica, responsabil de proiect din partea Adunarii Nationale Bisericesti, fost ministru al Lucrarilor Publice si al Amenajarii Teritoriale, v. http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Patriarhia_face_credit_pentru_Catedrala_Neamului_0_273573242.html)

In contextul costului enorm al cladirii, ce poate atinge suma de 1 miliard de euro, bani care ar urma sa provina, intr-o proportie semnificativa, de la bugetul de stat, si al modului extrem de controversat prin care i s-a transmis in proprietate Bisericii Ortodoxe terenul aferent, Asociatia Secular-Umanista din Romania solicita autoritatilor Statului:

  • stoparea finantarii din bani publici a constructiei Catedralei
  • revenirea asupra deciziei de transferare in proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 ha de teren pe care se doreste amplasarea contructiei.

Sa nu uitam: In Romania sint peste 18.300 de biserici, dar mai putin de 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor!

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a fost fondata in 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifica si gandirea critica.

In 2010, am contribuit la marcarea in Romania a unor evenimente importante, precum Darwin Day (www.darwinday.ro), Ziua Internationala a Astronomiei (www.ziua-astronomiei.ro), Space Week (www.prinunivers.ro) sau Ziua Mondiala a Umanismului.

De asemenea, am lansat campania ”In plata Domnului” (in.plata-domnului.ro), prin care cerem taxarea cultelor si diminuarea finantarii lor de la bugetul de stat.

In 2011, am participat la miscarea internationala 10:23 (www.1023.ro) si am lansat campania de informare ”Stop indoctrinarii religioase in scoli!”.

Pentru a marca Darwin Day 2011 am organizat o conferinta in parteneriat cu Institutul Francez, pe tema ”Istoria indelungata a biodiversitatii” si am lansat portalul educational www.evolutionism101.ro.

_________________________________________________________________

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

Alexandru Toma Patrascu

Vicepresedinte ASUR

toma.patrascu@asur.ro

078 39 25 39

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top