window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Optimismul romanilor – la cea mai joasa cota din ultimii 15 ani (studiu)

O scena politica marcata de pesimism la cote maxime si lipsa de interes pentru alegeri

Optimismul romanilor se afla la cea mai joasa cota din ultimii cincisprezece ani, arata o noua analiza data publicitatii de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti.

82% dintre romani spun, in noiembrie 2011, ca directia in care se indreapta tara este gresita si doar 12% cred ca tara noastra se indreapta intr-o directie buna.

Chestionati cu privire la participarea lavot, doar 47% dintre respondenti au raspuns ca vor merge cu siguranta sa voteze, iar 24% ca probabil vor merge; 8% au raspuns ca probabil nu vor vota, in timp ce 18% ca sigur nu vor vota.

In ceea ce priveste preferintele electorale, doar 49% dintre cetateni au o opinie formata cu privire la cu cine vor vota.

Dintre acestia, 55% prefera USL, iar PDL obtine 18 procente din preferintele de vot ale respondentilor. Pe locul trei, cu 9%, se afla Partidul Poporului Dan Diaconescu. Cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7%.

Doar 32% dintre respondenti dau un raspuns concret la o intrebare deschisa privind intentia de vot pentru presedinte. Pe primele locuri se afla singurii candidati anuntati, Crin Antonescu cu 31% si Dan Diaconescu cu 14%. Crin Antonescu atrage doar o treime din voturile potentiale ale USL (27% preferinte de vot USL, iar Crin Antonescu 10% – raportand la total esantion). In acelasi timp, nici un membru PDL nu este mentionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionati.

Profiluri de alegatori

In Bucuresti, ponderea celor care resping hotarat participarea la alegeri si au un dezinteres ridicat fata de viata politica este dubla fata de media nationala – aproape o treime dintre bucuresteni spun ca nu vor vota.

Analizandu-se preferintele electorale, datele arata ca:

  • USL este preferata in mai mare masura de persoanele afectate de criza, dar si de persoanele cu venituri medii. De asemenea, are o pozitie mai buna intre persoanele cu studii superioare decat intre cele cu studii medii sau scazute.
  • Persoanele cu venituri mari sunt semnificativ mai inclinate sa voteze cu partidul de guvernamant, la fel si persoanele care nu au fost direct afectate de criza economica.
  • Partidul lui Dan Diaconescu este sustinut de persoane de peste 55 de ani si are succes cu precadere in randul persoanelor cu educatie scazuta si cu venituri mai mici.

Mai multe detalii despre preferintele electorale ale romanilor se gasesc in analiza alaturata, Optiuni Electorale.

––

Studii Electorale Romanesti este un program de cercetare periodica a participarii electorale si a comportamentului de vot in Romania initiat de Fundatia Soros Romania in anul 2009.

Analiza de fata foloseste datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani, pe un esantion de 1200 de persoane in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011, de catre The Gallup Organization Romania.

Pe pagina de internet a Fundatiei se gasesc si alte analize din cadrul aceleasi cercetari:

  • Frica de frauda si costurile reduse, principalele griji ale romanilor cand vine vorba de alegeri
  • Jumatate dintre romani se asteapta la cel putin inca 3 ani de criza economica

Pentru informatii suplimentare, puteti contacta pe Elena Coman, Manager Comunicare, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top