05. Evgheni Vodolazkin la Radio România Cultural - Foto. Alexandru Dolea (1)

„Ideile pe care se structurează textul îmbracă mereu forma unor povești. Aceeași soartă ne așteaptă pe toți. Poveștile sunt culise ale devenirii spirituale. Ele se lasă înlocuite, cu timpul, de alte povești. Tot așa, și poveștile noastre vor fi, în timp, înlocuite de poveștile altora. Sufletul, însă, aflat în legătură cu Dumnezeu, se păstrează pentru vecie.” Evgheni Vodolazkin

Scriitorul rus Evgheni Vodolazkin este invitatul special al Ioanei Bâldea Constantinescu în emisiunea Orașul vorbește de miercuri, 17 mai, de la ora 10:05, la Radio România Cultural, într-un interviu eveniment difuzat în exclusivitate de postul nostru de radio.

Evgheni Vodolazkin vine cu o poveste copleșitoare despre memorie și vină, despre o iubire atât de puternică, încât învinge haosul și chiar moartea. Romanul Aviatorul, apărut în România la Editura Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei, a fost finalist la principalele premii literare din Rusia și a câștigat, în 2016, Bolșaia Kniga — Premiul al doilea.

Innokenti Platonov, protagonistul romanului, fără a fi în realitate aviator, săvârșește un zbor extrem între începutul și sfârșitul secolului XX, devenind obiectul unui experiment întreprins într-un lagăr cu destinaţie specială. Născut în 1900, el este îngheţat în azot lichid la mijlocul anilor ’20, iar în 1999, deja în altă lume, este dezgheţat. Trezit din somnul experimentului pe un pat de spital, memoria lui Innokenti pare a fi tabula rasa. În încercarea de a-și reconstitui istoria personală, el începe, la sfatul doctorului său, să noteze într-un jurnal frânturi haotice de amintiri: chipuri, imagini, întâmplări. Treptat, apar Petersburgul din primii ani ai secolului XX, copilăria, școala și întâia iubire, Revoluţia din 1917 și, în sfârșit, lagărul. Odată cu ieșirea din spital, pe Innokenti îl așteaptă o viaţă nouă, în care poate să iubească iar și să redescopere lumea. O lume unde el, așa cum o arată și propriul său nume, este un Candide — însă unul care se simte responsabil și pentru cele trăite, și pentru cele netrăite, tema vinovăţiei aducând în Aviatorul ecouri dostoievskiene.

Este pentru a doua oară când autorul acceptă invitația Ioanei de a veni în studioul Radio România Cultural, după ce, în anul 2015 i-a acordat un interviu în direct despre bestsellerul internațional Laur.

Evgheni Vodolazkin se va întâlni cu cititorii bucureşteni joi, 18 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea ediţiei în limba română a celui mai recent roman al său Aviatorul, apărut la Editura Humanitas Fiction, în colecţia Raftul Denisei.

Orașul Vorbește, una dintre cele mai ascultate emisiuni de cultură, realizată și prezentată de Ioana Bâldea Constantinescu, este difuzată la Radio România Cultural si pe www.radioromaniacultural.ro  în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 10:05 la ora 12:00.