Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, revine pe afişele naţionale şi internaţionale cu două concerte eveniment pe 16 octombrie, la Cluj Napoca – Auditorium Maximum şi pe 19 octombrie la Viena – Musikverein.

Aceste manifestări sunt incluse în seria concertelor organizate de Centrul Naţional Tinerimea Română cu ocazia Anului Centenar.

Programul concertelor va debuta cu lucrarea concertantă pentru multipercuţie şi orchestră „Spices, Perfumes, Toxins” de Avner Dorman, solist The Wave Quartet (Bogdan Băcanu, Christoph Sietzen, Emiko Uchiyama şi Vladi Petrov), va continua cu Trei dansuri româneşti de Rogalski şi se va încheia cu Simfonia Manfred op. 58 de Ceaikovski. Concertul de la Cluj Napoca – Auditorium Maximum, din 16 octombrie este primul eveniment al Orchestrei Române de Tineret din cadrul proiectului Transilvania, Moldova şi Muntenia Tour 100.

Concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, solist The Wave Quartet din seara de 19 octombrie, ora 20, va avea loc în cadrul stagiunii de concerte din celebra sală Musikverein din Viena. Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului Anului Centenar „România în lume” şi este precedat de un recital extraordinar susţinut de solişti ai  Orchestrei Române de Tineret şi membrii Cvartetului Wave, ce va avea loc în data de 18 octombrie 2018, ora 20,  la Universitatea Anton Bruckner din Linz.

Deși tânără, vârsta de 10 ani a orchestrei îi dă un nou prestigiu și în același timp obligă. Se spune, pe drept cuvânt, că a te afirma este greu, dar încă și mai greu este a te menține. În ultimii ani, această orchestră s-a impus ca un nou reper cultural al României cu valoare de brand național, pornind de la inițiativa extraordinară a lui Marin Cazacu S-au perindat trei generații de tineri muzicieni de pe tot cuprinsul țării, într-un număr impresionant de aproximativ 1000 de instrumentiști ce și-au completat și perfecționat abilitățile interpretative individuale, învățând în paralel să se exprime plenar în cadrul riguros impus de apartenența la o colectivitate superioară. Mi-e greu să pretind că după 10 ani am fi intrat într-o nouă etapă. Orchestra se naște și renaște fără întrerupere, noile generații înlocuindu-le rapid pe cele devenite între timp mature. Lucrul este fără de sfârșit și fără o finalitate vizibilă. Nu te poți pensiona ca membru al unei orchestre de tineret. Scopul acesteia este să creeze noi și noi eșaloane de instrumentiști bine pregătiți pentru o viitoare carieră într-o orchestră profesionistă, aducând în cadrul acestora nu doar un aport artistic superior, dar și o nouă mentalitate, mai sănătoasă față de trecut, privitoare la calitatea și obligațiile unui instrumentist de orchestră.”(Cristian Mandeal)

Așadar, o prezenţă în premieră la un astfel de nivel artistic, o adevărată probă de forță pentru Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal la aniversarea a 10 ani petrecuți împreună.

Organizator : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Parteneri pentru concertul de la Cluj-Napoca: Universitatea Babes-Bolyai, Asociatia Notes&Ties

Partener pentru concertele de la Linz şi Viena : Jeunesse Austria

Cu sprijinul Institutului Cultural Român

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Q Magazine.