Înrăutățirea sentimentului de vineri a avut loc în primele ore ale zilei de tranzacționare de azi, până când ministrul de finanțe al Turciei a promis un plan de abordare a crizei lirei. Lista opțiunilor nu este atractivă, însă, iar președintele Erdogan s-a pronunțat împotriva soluției celei mai eficiente, care ar fi o creștere radicală a dobânzilor.

Într-o situație mai normală, conducerea politică a țării ar trebui să admită înfrângerea și să apeleze la Fondul Monetar Internațional pentru ajutor, dar Erdogan nu va ajunge la această opțiune pentru că o consideră o pierdere de credibilitate.

Alte valute din state emergente cu datorii mari din sectorul privat din sectorul privat au suferit și ele o cădere peste noapte, în special randul sud-african, care a suferit un crash-fulger de 10%, înainte ca ofertele noi să intre și să inverseze situația.

Contagiunea situației lieri turcești – TRY se răspândește în toate activele și în întreaga lume, chiar mai mult decât era de așteptat. La nivelul G10 FX, pe măsură ce situația se înrăutățește, modelul pare să fie acela că USD și CHF rămân aproximativ la fel de puternice, în timp ce JPY este mai puternic și EUR face figură aparte: este foarte slab, în ciuda lichidității sale, din cauza expunerii băncilor la datoria turcă.

Cel mai important factor de urmărit în spațiul valutar, pe lângă TRY, este dacă China permite ratei USDCNY, în mod clar sub presiune enormă dat fiind ce se întâmplă azi în piața financiară, să treacă peste 7.00. Acest lucru ar putea, la rândul său, să ofere combustibil suplimentar grijilor de pe piețe.

Analiza de John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de vârf, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai. Reprezentanța care deservește clienții din Europa Centrală și de Est e în Praga, Republica Cehă.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa