Pe 2 aprilie Bucureștiul se luminează în albastru pentru autism - Noaptea Albastră a Autismului

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului este marcată, la nivel mondial în fiecare an,  în data de 2 aprilie începând cu anul 2007, odată cu rezoluția Organizației Națiunilor Unite, cu scopul de a contribui la informarea societăţii privind tulburarea de spectru autist şi nevoia de acceptare şi integrare a persoanelor cu autism şi a familiilor acestora.

Marcată iniţial în Qatar, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, s-a remarcat în ultimii ani drept unul dintre puţinele fenomene ce a reuşit să depăşească barierele diferenţelor culturale şi religioase, fiind celebrată prin acţiuni comune de către toate statele membre ONU. Cu această ocazie, organizaţii şi state din întreagă lume promovează iniţiative şi politici pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de acesată tulburare. Iniţiativele variază de la strângerea de fonduri, lansarea de noi servicii şi, mai important, conştientizarea în rândul publicului larg.

De 7 ani, Asociaţia Help Autism se alătură manifestărilor internaţionale ale zilei, ca parte a misiunii sale de a spori gradul de conştientizare a tulburării, în rândul societății româneşti. În acest an, ca parte a evenimentului Suflet în Culori, concert de referinţă al zilei de 2 aprilie, Asociația Help Autism împreună cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, înscrie Bucureştiul pe harta oraşelor lumii care adoptă conceptul „Light it up blue”.  Noaptea zilei de duminică, 2 aprilie 2017, a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului iar sediile instituțiilor ce s-au alăturat acțiunii, vor fi iluminate în albastru, în semn de solidaritate cu familiile care luptă cu tulburarea de spectru autist şi totodată pentru promovarea ideii de acceptare şi integrare a personelor cu acest diagnostic.

Astfel, începând cu ora 19:00, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Sala Radio, Sediul Kaufland Barbu Văcărescu şi Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, vor transmite prin aceasta inițiativă mesajul celor peste 30,000 de copii români afectaţi de tulburarea din spectrul autist.

1 din 68 de copii suferă de o formă de autism – una dintre cele mai des întâlnite tulburări ale copilăriei. Slaba informare, lipsa specialiştilor, influenţele prejudecăţilor, duc la întârzierea diagnosticării, respectiv la întârzierea intervenţiei terapeutice sau chiar lipsa ei din pricina lipsei fondurilor. Asociaţia Help Autism de 7 ani se implică activ în derularea de programe de conştientizare a autismului, de diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism, ajungând în 2017 la peste 480 de copii susținuți în programe de recuperare.

Noaptea Albastră a Autismului este un eveniment organizat de Asociația Help Autism în parteneriat cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cu sprijinul Kaufland România.