window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPECA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.
Dezvoltand inovatia tehnologica pentru beneficiari, ICPE-CA creste competitivitatea acestora atat in Romania, cat si in Europa. Activitatea de cercetare desfasurata promoveaza dezvoltarea economica a societatii si conduce la bunastarea sociala, in compatibilitate cu mediul inconjurator.

In contextul acordarii unei atentii deosebite pe plan mondial obtinerii unor solutii de materiale si tehnologii cu costuri scazute si performante ridicate pentru ecrane/absorbanti de unde electromagnetice, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Universitatea din Pitesti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET-Craiova, Academia Tehnica Militara, Advantec Solutions SRL si Microelectronica SA, a derulat proiectul Pelicule polimere in sistem compozit utilizate ca mijloace de ecranare electromagnetica in domeniul microundelor.
Proiectul a abordat una dintre cele mai actuale teme privind problema protectiei diferitelor sisteme i a personalului la actiunea undelor electromagnetice i securitatea global a obiectivelor prin ecranare EM. In cadrul proiectului au existat cercetari multidisciplinare pentru obtinerea si caracterizarea de materiale flexibile, cu proprietati specifice de absorbtie de radiatii EM, vizandu-se, in acelasi timp, si reducerea costurilor materialelor si tehnologiilor de ecranare, prin utilizarea de nanomateriale. Din obiectivele proiectului mai putem aminti realizarea unor tehnici ieftine de aplicare a acestor materiale in tehnologiile de ecranare, imbunatatindu-se astfel securitatea comunicatiilor, cresterea rezistentei la perturbarea indusa de interferenta electromagnetica, cresterea eficacitatii de ecranare si protectia biologicului.
Rezultatele din cadrul proiectului s-au concretizat in elaborarea unor solutii tehnologice pentru obtinerea unor pelicule polimere in sistem compozit, utilizate ca mijloace de ecranare electromagnetica in domeniul microundelor, in asigurarea unei protectii eficiente prin camuflarea echipamentelor electronice, in protectia factorului uman prin confectionarea de articole de imbracaminte care au in compozitie aceste materiale.
Avantajele utilizarii materialelor dezvoltate in cadrul consortiului reies din atenuarea impulsului electromagnetic pana la 65 dB; materialele sunt flexibile, usor de purtat; au aderenta la diverse suprafete si rezistenta la utilizare; sunt disponibile sub diferite grosimi, forme si dimensiuni; din aceste materiale se pot confectiona prelate, covoare de protectie, costume de protectie, perdele absorbante radar.
ICPE-CA este singura institutie din Romania care a dezvoltat astfel de materiale, rezultatele cercetarilor desfasurate putand fi transferate oricand catre partenerii industriali.
Trebuie mentionat faptul ca abordarile institutului din perspectiva protectiei impotriva radiatiilor electromagnetice se inscriu cerintelor politicii la nivel european, iar pentru rezultatele inovative obtinute, partenerii din consortiu au depus cerere pentru obtinerea brevetului de inventie.

Gabriela Iosif
Consilier Relatii Publice INCDIE ICPE-CA
Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti
office@icpe-ca.ro
http://www.icpe-ca.ro

2014-02-11T18:11:58+02:0002 iulie 2010|Categories: COMUNICATE DE PRESA|Tags: , , , |
Go to Top