Lira sterlină se tranzacționează aproape de pragul de suport versus euro, înaintea votului crucial privind uniunea vamală a Marii Britanii cu Uniunea Europeană.
Pe alte piețe, merită notată evoluția indicelui CPI din SUA înaintea reuniunii FOMC a Rezervei Federale, programată pentru azi.
În ceea ce privește elefantul din cameră, nu am multe de comentat legat de impactul asupra piețelor, dar , pentru cineva ca mine care a prins ultima decadă a Războiului Rece, nu există să nu am un moment de uimire, vâzând steagurile SUA și al Coreii de Nord pe aceeași masă. Apoi, președinții celor două țări semnând documente și strângându-și mâinile.
Ce reprezintă aceste documente? Un tratat de pace?
Piețele trebuie să ia în calcul mai multe lucruri până la finele acestei săptămâni, pentru că se apropie din nou evenimente importante, de la acțiunile companiilor americane, până la dobânzile titlurilor guvernamentale din SUA, odată cu reuniunile celor mai importante bănci centrale din lume: cea a SUA, de azi și cea a Europei, de mâine. În fața lor și după ele, evoluția EURUSD ar putea avea fluctuații majore.
Chiar și perechi valutare mai puțin “vedete”, cum sunt AUDUSD șu USDCAD, ar putea suferi modificări semnificative de valoare. Convingerea mea e că Rezerva Federală va fi și mai incertă în politicile sale viitoare și am doar o idee vagă despre cum va reacționa piața la asta.
Piețele emergente și monedele lor stau mai jos decât dolarul SUA, iar spreadul pe creditele din piețele emergente a atins recent noi culmi, deși nu se pot compara nivelurile cu cele din 2015 sau cu vârful din 2016. Nu credem că Fed va avea un discurs explicit moderat și va continua și programul de constrângere cantitativă, și pe cel de creștere a dobânzii, pe măsură ce inflația și creșterea economică rămân satisfăcătoare.
Asta ar putea continua să devină o povară pentru monedele din țările emergente odată cu o criză de lichidități în USD, mai ales dacă dobânzile la titlurile de stat americane rămân la fel de ridicate sau chiar mai sus. Fed își propune să ducă programul de constrângere cantitativă la 50% față de cea mai “generoasă” perioadă a relaxării cantitative – 2012-13 – la începutul lunii iulie, adică un echivalent de aproximativ 40 de miliarde de dolari lunar.
În ceea ce privește moneda unică europeană, e greu de deslușit cum reușesc piețele să absoarbă politica BCE, mai ales că evoluția euro din ultima vreme e mai degrabă o încercare de a-și reveni după “furtuna” din Italia. Combinația dintre modificările de politici BCE și Fed ar putea duce fie la întoarcerea către nivelul 1.15 al perechii EURUSD, fie către 1.20. Fără un Fed mai agresiv, e foarte posibil ca USD să fie bearish în perechea EURUSD.
Analiza de John J. Hardy / Head of FX Strategy / Saxo Bank
Despre Saxo Bank
Saxo Bank Group (Saxo) ) este specialist de top în investiții și tranzacționare online multi-active ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții.
Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.
În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.
Fondat în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Londra, Paris, Zurich și Dubai.