window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');
  • Beata Bilinska

Beata BilinskaLuna decembrie, dedicată în mod tradiţional cadourilor, va aduce şi melomanilor de toate vârstele, iubitori ai unor genuri muzicale diverse,  concerte extraordinare pe scena Sălii Radio din Bucureşti: colinde şi cântece de Crăciun, invitaţi speciali din străinătate şi artişti români reveniţi în ţară special pentru a încânta publicul român.

Seria evenimentelor lunii decembrie va debuta vineri, 7 decembrie (19.00) prin concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio, în colaborare cu Institutul Polonez Bucureşti, cu participarea pianistei de origine poloneză Beata Bilińska, remarcată în numeroase concerte prezentate în întreaga lume. Derulat sub bagheta unuia dintre cei mai aplaudaţi dirijori români, Horia Andreescu, programul serii include lucrări inedite, mai rar interpretate în România.

Concertul va începe cu piesa de orchestră Scoarţe, creaţie a compozitorului român Mihai Moldovan, partitură distinsă în 1970 cu Premiul de creaţie al Uniunii compozitorilor. Programul va continua cu Burleasca pentru pian şi orchestră de Richard Strauss, o fantezie muzicală cu accente umoristice, lucrarea fiind rămasă în memoria spectactorilor bucureşteni prin interpretarea ilustră de la începutul anilor ’60, oferită publicului de către legendarul pianist Sviatoslav Richter, în compania dirijorului George Georgescu, înregistrare păstrată în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române. Seara se va încheia cu partitura lui Rachmaninov – Dansuri simfonice, lucrare cu accente puternic romantice, prezentată în primă audiţie la Philadelphia în 1941.

Sâmbătă, 8 decembrie (19.00), pianista poloneză Beata Bilińska va reveni în faţa publicului bucureştean într-un recital extraodinar: Frederic Chopin – Balada nr. 1 în sol minor, patru dintre mazurcile celebrului compozitor, Tarantella în La bemol major, op. 43, Andante Spianato şi Marea Poloneza în Mi bemol major, preludii ale compozitorului polonez Karol Szymanowski şi Sonata a 2-a in si minor semnată de Serghei Rachmaninov. Evenimentul este de asemenea realizat în colaborare cu Institutul Polonez Bucureşti.

 Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

 

Horia Andreescu este astăzi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.  Fondator al orchestrei de cameră Virtuozii din Bucureşti, profesor dr. al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Horia Andreescu a fost mulţi ani director artistic şi dirijor şef al Formaţiilor Muzicale Radio.

Studiile sale la Universitatea de Muzică din Bucureşti (compoziţie şi dirijat cu profesori excepţionali), la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher), precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache sunt o bază solidă a devenirii sale dirijorale.

Dintre colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România şi străinătate – mai cu seamă din Germania, unde numără 13 ani ca „dirijor oaspete permanent” la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin – există peste 60 de înregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Integrala Enescu (8 CD-uri), editată de „Electrecord” şi „Olympia–Londra” contribuie consistent la cunoaşterea de la Tokyo până la New York  a acestui mare compozitor.

Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, de pildă London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum şi turneele individuale sau cu Orchestra Naţională Radio şi Filarmonica „George Enescu” la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen şi fireşte, Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, rotunjesc succinta prezentare a acestui dirijor.

Pianista de origine poloneză Beata Bilińska este deja un nume apreciat pe marile scene internaţionale de profil. A studiat la Academia de Muzică Szymanowski din Katowice sub îndrumarea profesorului Andrzej Jasiński, urmând apoi să lucreze în cadrul Facultăţii Academiei ca profesor asociat. Formarea sa artistică se mai datorează şi îndrumării unor reputaţi artişti precum: Lee Kum Sing, John Perry, Krystian Zimerman.

A participat la numeroase Festivaluri din Polonia efectuând turnee în: SUA, Bulgaria, Franţa, Italia, Germania, Slovacia, Irlanda, Elveţia, Austria, ş.a.

Beata Bilińska a fost distinsă cu Premiul al II-lea la Concursul Arthur Rubinstein in Memoriam (1993), a fost finalistă a ediţiei a 46-a a Concursului Ferruccio Busoni (1994) şi a obţinut Premiul I al Concursului Rina Sala Gallo (2002).

Discografia sa este deja extrem de bogată, relevând un vast repertoriu, dintre premiile obţinute pentru CD-urile lansate amintim: Premiul Pizzicato Supersonic (2005, 2006, 2007), Premiul Joker (2007), Premiul MIDEM Classical (2008), Premiul Scherzo (2008), Premiul Musica (2008).

Go to Top