Horia Mihail-Caracal-foto Viorel Chirea 2

Însoțit de un pian de concert, Horia Mihail a călătorit în această etapă a turneului său, Pianul Călător, ediția a VII-a, prin patru orașe, dintre care două, Buzău și Târgoviște, complet noi pe harta turneului. Peste tot a fost primit cu entuziasm și săli pline, a avut parte de multe aprecieri și aplauze.

’Foarte frumos şi potrivit pentru toţi acest program”, ‘’Foarte frumos şi foarte elegant. În primul rând, că a prins Europa Centrală, Viena, Praga, Paris. De ce să nu spun că am fost foarte multumit să îl aud pe Horia Mihail, nu-l auzisem,  ştiam despre el , dar nu-l văzusem pe viu niciodată.’’ ‘’Ce idee minunată acest turneu. Ne-am dori și noi un pian”, au spus spectatorii.

Destinația finală a pianului a fost Caracal, un oraș în care pianistul a cântat de mai multe ori, dar pe instrumente neperformante. Pianul a rămas în folosinţa comunităţii locale, iar de acum se aşteaptă ca evenimentele muzicale de calitate să fie mai numeroase, iar copiii care studiază muzica să aibă acces la un instrument adevărat, ceea ce le va asigura o mai bună pregătire.

Faptul că nevoia de acest instrument la Caracal este una reală, o demonstrează faptul că el a fost folosit pentru un alt eveniment chiar în seara în care a rămas la Teatrul Național din localitate. Nicu Alifantis și trupa sa au fost bucuroși că au avut posibilitatea de a încânta publicul cu sunetul cald, natural, amplu al unui pian de concert:

‘’Mulțumesc lui Horia Mihail și organizatorilor pentru că ne-au dat posibilitatea de a cânta pe acest instrument. Până acum nu era pian la Caracal. Văd că acest proiect durează și mă bucur tare mult.’’ (Nicu Alifantis)

Călătoriile pianelor prin ţară au început în 2011, fiecare ediţie a turneului aducând în sălile de concert din ce în ce mai mulţi spectatori. Unii dintre aceştia au parte foarte rar de astfel de evenimente, pentru că în oraşele lor nu există piane de concert. Prin urmare pianul a sosit în fiecare localitate cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, a fost coborât de o echipă specializată, montat şi acordat.

‘’Faptul că pianul a fost folosit de un alt muzician, chiar în seara în care a rămas pe scena teatrului din Caracal, demonstrează faptul că acest turneu este unul de intervenție aș putea spune, pentru că iată, prin intermediul lui, pot avea loc evenimente care altfel s-ar fi petrecut pe instrumente neperformante. La Caracal am cântat de multe ori, cunosc publicul de aici, și sunt sigur că și pianul călător din acest an și-a găsit o casă bună.’’ (Horia Mihail)

Călătoria Pianului Călător s-a încheiat aseară la Caracal , însă pianistul  Horia Mihail mai are mulți kilometri de parcurs, anul acesta, în premieră, noi localități adăugându-se pe harta turneului, la cererea publicului.

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

ITINERAR:

5 Aprilie – Chişinău – Muzeul de Artă

6 Aprilie – Iaşi – Aula BCU

7 Aprilie – Piatra Neamţ – Liceul de Artă

8 Aprilie – Roman – Casa de Cultură

11 Aprilie – Deva – Sala Pro Arte

12 Aprilie – Alba Iulia – Casa de cultură

13 Aprilie – Sfântu Gheorghe – Centrul de Cultură Arcuş

19 Aprilie – Bucureşti – Sala Radio

21 Aprilie – Tulcea – Teatrul Jean Bart

24 Aprilie – Buzău – Teatrul George Ciprian

25 Aprilie – Târgovişte – Muzeul Naţional de Istorie

26 Aprilie – Slatina – Centrul Cultural Eugen Ionescu

27 Aprilie – Caracal – Teatrul Naţional

28 Aprilie – Piteşti – Centrul Multifuncţional

3 Mai – Brașov – Sala Patria

4 Mai – Bistriţa – Sinagoga

La cererea publicului s-au mai adăugat două recitaluri:

19-Mai-Galați

27-Mai-Dumbrăveni

Un eveniment Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo.

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 3

Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music

Parteneri : ICR Chișinău, Sala cu Orgă Chișinău, Mercure Bucharest City Centre, Bistro Matrioska

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Sala cu Orgă Chișinău, Radio Chișinău, Filarmonica Moldova Iași, Liceul de Arte Victor Brauner, Centrul de Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Extensia Piatra Neamț, Casa de Cultură din Roman, Consiliul Județean Hunedoara, Asociația Culturală ”DevArt”, Colegiul Național Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia, Centrul de Cultură Arcuș, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal,  Filarmonica Pitești, Filarmonica de Stat din Brașov, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Zile și Nopți, Liternet, Bussines Review, Ziare.com,  Accent TV, agentiadecarte.ro.

www.pianulcalator.ro

Horia Mihail, Caracal – foto Viorel Chirea