Piața de capital din România vs. restul lumii: Analiză Saxo Bank

  • Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE

Saxo Bank, specialistul în investiții și tranzacționarea online multi-asset, analizează comparativ activitatea de pe piața de capital din România cu cea de pe piețele globale, în contextul în care există informații și date recente legate de „subcapitalizare” și de un trend în scădere al investițiilor.

Costuri mari la tranzacționări și lipsa unei culturi investiționale: piedici pentru investiții în piața locală

Capitalizarea bursieră și volumele zilnice pe Bursa de Valori București sunt încă puternic subdezvoltate raportate la dimensiunea economiei per ansamblu dar și raportat la unii dintre vecinii României. „Deși motivele sunt multiple, printre cele mai pregnante în opinia mea sunt costurile mari de tranzacționare, incertitudinile fiscale, precum și lipsa unei culturi investiționale avansate, explicată de deceniile pre-decembriste”, spune Laurențiu Nedelcu, Manager pentru Europa Centrală și de Est, Saxo Bank.

Saxo Bank constată că procentajul capitalizării bursiere în raport cu PIB-ul României spune multe despre starea generală de sănătate a economiei, dinamismul acesteia precum și strategiile viitoare. Este un lucru ușor de remarcat: țările cu o activitate bursieră foarte activă au și un nivel de trai mai ridicat. Țări precum Elveția, Hong Kong, SUA, Marea Britanie se află în topul listei privind procentajul capitalizării bursiere în PIB (peste 100%). Există și excepții, precum Norvegia, însă acestea sunt de obicei explicate de unele sectoare supradimensionate, cel energetic în cazul Norvegiei, care au o contribuție masivă în PIB.

Investitorii români – „hraniți” din speranțe?

„Foarte mulți investitori români au fost sau sunt în continuare ”blocați” în poziții pe BVB din varii motive, unii având experiențe foarte plăcute în perioada de boom a bursei înainte de 2007-2008 și trăind cu speranța că o astfel de perioadă se va repeta, alții din simplul motiv că sunt circumspecți în a se aventura în investiții pe burse din străinătate”, declară Laurențiu Nedelcu. Un lucru este cert, spun specialiștii Saxo Bank: orice investitor care se respectă nu se poate limita la o singură bursă, din simplul motiv că stadiul economiilor la nivel mondial nu este unul uniform, oportunitățile de investiții pot fi astăzi optime în SUA, mâine în Japonia, așa că este bine să avem o perspectivă cât mai largă și orizonturile deschise pentru că nu există o rețetă perfectă și constantă de-a lungul timpului pentru a fi un investitor de succes: trebuie să evoluăm în pas cu vremurile.

Strategia… un concept demodat?

Există un număr mare de strategii pe care investitorii le folosesc ca metode a crește și în același timp de a proteja cu grijă portofoliul, cu riscuri minime. „Metoda ”buy and hold” este una dintre cele mai populare și optimă pentru companii mari, de prestigiu, așa-zisele blue chips care acordă de obicei și dividende, diluând astfel de fiecare dată  prețul de cumpărare. Pe termen lung, aceste dobânzi compuse pot duce la rezultate foarte bune, unele dintre exemplele clasice fiind companii precum Coca Cola sau IBM care au stimulat de-a lungul timpului investitorii să-și păstreze pozițiile având mereu un plan de dividende atractiv”, e de părere Laurențiu Nedelcu, Manager pentru Europa Centrală și de Est, Saxo Bank.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Un alt cuvânt cheie este diversificare. Cu cât un portofoliu este mai diversificat, cu atât riscul expunerii este mai scăzut – bineînțeles pentru investitori începători care nu dispun de capitaluri foarte mari, nu este atât de ușor să obții diversificare via acțiuni, dar în același timp instrumente precum ETF-urile sau contractele pe diferență permit chiar și unui investitor începător să realizeze acest lucru.

Așa da, așa nu!

„Dacă ar fi să recomand un singur lucru unui investitor începător, acesta ar fi să își stabilească din start un management al riscului foarte bine pus la punct și să fie foarte strict cu sine privind acest aspect. Este o tendință generală în investitorilor începători să își asume riscuri mai mari decât ar fi recomandat conform nivelului de cunoștințe și experiență, și în multe cazuri, după o experiență mai puțin reușită, vor încerca să recupereze orice pierderi prin luarea de riscuri și mai mari, lucru care poate precipita foarte rapid în pierderi mari de capital. Trebuie găsită o balanță optimă între profit și salvgardarea capitalurilor proprii, în funcție de riscurile pe care fiecare și le poate asuma”, spune Nedelcu.

Potrivit Saxo Bank, un alt lucru foarte important este găsirea unei nișe, a unor instrumente potrivite și, în același timp, familiare investitorului, fie că este vorba de acțiuni sau altele, și a rămâne concentrat pe acestea până când poate fi găsită o strategie de succes care să poată fi aplicată în mod constant. Nu în ultimul rând, este important să gândim nu doar ca un cumpărător ci și ca un vânzător, în sensul că uneori este mult mai ușor să faci profituri din poziții short/de vânzare, trendurile descendente fiind de obicei mai ușor de identificat și urmărit și  cu orizonturi de timp mai scurt dar pregnant,  decât a te limita doar la poziții long/de cumpărare.

În plus, dacă cineva ține neapărat să păstreze o acțiune un termen foarte lung de timp, deoarece crede în perspectivele acelei companii (exemplu: ”turmele” de investitori AAPL sau AMZN care cred religios în viitorul… luminos al companiilor respective), pentru perioadele de declin economic, când inevitabil și cele mai stabile companii vor avea de suferit, este foarte recomandat să vă asigurați pozițiile pe acțiuni prin instrumente de genul opțiunilor pe acțiuni sau altor derivate, pentru a minimiza  sau elimina complet riscul de scădere în acea perioadă și a conserva creșterile precedente.

Despre Saxo Bank

 Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare online multi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Bancă licențiată și reglementată complet, Saxo permite clienților privați și instituționali să tranzacționeze cu ușurință asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu.

Platformele tehnologice de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Saxo oferă, de asemenea, servicii bancare tradiționale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite piețe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1500 de angajații în 25 de birouri de pe cinci continente.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

2016-04-28T13:03:06+03:0028 aprilie 2016|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , , , |