Piata de formare profesionala va functiona dupa noi reguli

Acasa/administratie publica / institutii de stat, COMUNICATE DE PRESA, resurse umane/Piata de formare profesionala va functiona dupa noi reguli

Proiectul CALISIS reprezinta o provocare pentru formarea profesionala continua (FPC) din Romania, deoarece isi propune sa dezvolte un sistem de asigurare a calitatii, compatibil cu cadrul european de referinta in asigurarea calitatii in educatie si formare profesionala, si sa pregateasca specialisti care sa implementeze acest sistem.

Saptamana trecuta s-a incheiat prima sesiune de pilotare a sistemului de management al calitatii la Bucuresti, sustinuta de experti romani si straini din Italia. Participantii la acest program – personalul Comisiei de Autorizare a municipiului Bucuresti, personalul Secretariatului tehnic, furnizorii de formare profesionala a adultilor si specialistilor care evalueaza programele de formare profesionala in vederea autorizarii din Bucuresti – au fost implicati in diverse exercitii de prezentare si elaborare de instrumente, metodologii si proceduri de asigurare a calitatii la nivelul institutiilor reprezentate si s-au intocmit ghiduri pentru facilitarea implementarii acestora.
Programul de pilotare a sistemului de management al calitatii va continua in aceasta luna cu noi sesiuni de lucru la Iasi (2-8 august), Cluj (9-11 august) si Bucuresti (23-27 august). Este un demers amplu, care se adreseaza intregului sistem de formare profesionala continua a carui calitate trebuie crescuta neaparat, declara Adrian Bodonea, expert in cadrul proiectului CALISIS. Unul dintre obiectivele propuse este de a implementa instrumente si mecanisme de asigurare a calitatii la toate nivelurile sistemului, compatibile cu cadrul european de referinta in asigurarea calitatii in educatie si formare profesionala. Aplicarea procedurilor si instrumentelor de asigurare a calitatii se realizeaza, in aceasta luna, prin intermediul unor actiuni de pilotare, in trei judete: Iasi, Cluj si Municipiul Bucuresti.
Felicia Zarojanu, director general al Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA), institutie care a initiat proiectul CALISIS, considera ca problemele existente in acest moment pe piata de formare profesionala din Romania pot fi solutionate numai prin introducerea unor sisteme similare tarilor dezvoltate din UE. Piata de formare a adultilor din Romania este foarte mare, dar s-a construit haotic. A fost insa o etapa necesara pentru a se putea dezvolta. Acum, piata trebuie sensibilizata pentru a se putea implementa un sistem de asigurare a calitatii in formarea profesionala, care va avea efecte semnificative asupra cresterii competentelor resurselor umane, ocuparii fortei de munca si dezvoltarii competitivitatii la nivel national. In aceasta prima etapa, vrem sa formam specialisti capabili sa inteleaga procesul si sa dezvolte o cultura a calitatii care, trebuie sa recunoastem, lipseste in Romania.
Intreg proiectul este legat de strategia europeana a formarii profesionale a adultilor in urmatorul deceniu. Pana in 2020, 80% dintre ocupatiile de pe piata muncii vor fi altele decat cele actuale, in toata Uniunea Europeana, explica Ion Hohan, expert din partea FiaTest. Noile ocupatii nu pot fi dezvoltate decat prin persoane pregatite adecvat. Noi incercam, in cadrul proiectului CALISIS, sa identificam nevoile de formare a specialistilor implicati in dezvoltarea procedurilor de asigurare a calitatii in FPC si sa furnizam pregatirea necesara, alaturi de instrumentele de lucru necesare implementarii sistemului de management al calitatii (SMC). Se vor crea institutii specializate pentru evaluarea acestor sisteme. Acum, nimeni nu verifica pe nimeni, decat dupa o procedura foarte simpla si formala. Ion Hohan anunta ca, la finalul proiectului, se vor constitui doua registre nationale, unul al evaluatorilor si altul al formatorilor de evaluatori, care vor genera nu numai transparenta in cadrul sistemului, ci si parghii de monitorizare. Se vor introduce chestionare de masurare a satisfactiei cursantilor si se va valida competenta formatorilor.
Demers dificil, daca ne gandim ca in Italia procesul de implementare a unui SMC a inceput acum zece ani Prin Decretul 166/2001, s-a stabilit ca toti furnizorii care vor sa obtina finantari publice trebuie sa se acrediteze respectand conditiile impuse la nivel national, inclusiv cele de asigurare a calitatii in formarea profesionala, explica Agnese Montanari, expert la IF Italia Forma, firma de consultanta partenera in cadrul proiectului CALISIS. Costurile implementarii SMC au fost suportate de furnizorii de formare. Potrivit opiniei lui Stefano Peltrini, expert la Camporlecchio Italia, firmele furnizoare de instruire au fost interesate pentru ca numai in acest fel au putut beneficia de fondurile regionale si de cele europene. Urmarile s-au vazut destul de repede, pentru ca firmele certificate au fost mai cautate pe piata, datorita garantiilor pe care le prezentau.
Gabriel Mocanu, secretar al Comitetului Sectorial din Constructii, apreciaza ca proiectul CALISIS este un balon de oxigen pentru reteaua de formare profesionala continua din Romania. Jumatate dintre furnizorii de FPC sunt foarte mici, nu au personal specializat, cunostinte despre managementul calitatii si nici resurse financiare pentru implementarea unui SMC, spre a face fata viitoarelor cerinte privind certificarea si autorizarea. Pregatirea, instrumentele, metodologia si manualul calitatii furnizate gratuit prin acest proiect le va da posibilitatea sa preia si sa adapteze procedurile la nevoile proprii.
Mihail Brinzea, coordonator al departamentului de educatie si formare din cadrul AIDRom, considera ca este foarte important ca si la nivelul CNFPA sa se constituie un birou de consultanta specializat pe SMC, pentru a putea raspunde intrebarilor furnizorilor preocupati de implementarea sistemului. Sunt convins ca foarte multi furnizori vor dori sa implementeze sistemele de baza ale managementului calitatii si vor dori sa atraga fonduri europene in vederea dezvoltarii acestora si a activitatii lor, in sine.
La exercitiile de pilotare a SMC participa si specialisti care evalueaza programele de formare profesionala in vederea autorizarii. Denise Arsene, evaluator si presedinte la patronatul de mediu ENVIROEVAL, apreciaza in mod deosebit lansarea proiectului CALISIS. Este necesar sa stabilim un limbaj comun, daca dorim sa ne raportam la ceea ce inseamna FPC la nivel european..
Pilotarea va fi urmata de evaluari si vor fi operate ajustari ale procedurilor si instrumentelor in functie de rezultatele obtinute in aceste exercitii derulate in Iasi, Cluj si Bucuresti. Pentru diseminarea rezultatelor obtinute vor fi organizate seminarii regionale de informare, cu participarea personalului CNFPA (inclusiv a reprezentantilor Comitetelor Sectoriale, coordonate de CNFPA), personalului Secretariatelor Tehnice si a membrilor Comisiilor de Autorizare.
Detalii cu privire la derularea programului se gasesc pe site-ul: www.cnfpa.ro

Secretariat tehnic:
P-ta. Valter Maracineanu nr. 1-3, Intrarea B, etaj 2, cam. 162-163 Sector 1, 010155 Bucuresti
Tel: 031.805.37.13, 031.410.05.46 interior 321 , Fax: 315.78.55, E-mail: calisis@cnfpa.ro
viorica.chisu@cnfpa.ro
http://www.cnfpa.ro

Go to Top