Noaptea Cercetătorilor Europeni 2017

Cercetătorii aduc știința în stradă la Noaptea Cercetătorilor Europeni și în 2017, în București și alte 16 orașe din România. În capitală, cercetători din diferite domenii, ingineri, exploratori și inventatori îi așteaptă pe pasionații de știință de toate vârstele vineri, 29 septembrie, în Piața Universității, începând cu ora 17.00.

Se pregătește o călătorie presărată cu o multitudine de curiozități din diferite arii științifice. Standurile celor mai importante centre de cercetare și instituții de învățământ vor alterna cu cele ale firmelor și organizațiilor ce au dezvoltat produse inovatoare.

Vizitatorii vor avea ocazia să treacă de la experiența vieții de chimist, cu toată distracția pe care o aduc reacțiile spectaculoase, la ce înseamnă reciclarea inteligentă și vor putea testa generatorul cu pedale și bobina Tesla cântătoare. Pentru ca călătoria să fie completă, publicul se va bucura de și de o expoziție cu machete de sit urban, arhitectură românească și design.

Ajuns deja la cea de-a patra ediție, proiectul 5 Științe inițiat de Researchers4humanity în cadrul Nopții Cercetătorilor, aduce anul acesta în fața publicului cinci proiecte cel puțin spectaculoase. 50 de elevi au reușit ca după trei luni de lucru intens alături de cercetători să dezvolte cinci lucrări de cercetare, în cele mai captivante domenii.

USAMV va provoca vizitatorii să participe activ la activitățile de analiză a fructelor exotice obținute din cercetările grupurilor de studenți și profesori (Kiwi, Curmale chinezești, Banana Nordului), iar Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” aduce direct din laboratorul de cercetare brățările cu mesaj genetic.

Centrul Național de Cartografie va realiza demonstrații explicative despre scanarea laser, decolăm, zburăm, scanăm și aterizăm. Cercetătorii îi așteaptă cu premii și jocuri pe toți cei curioși să afle mai multe despre scanarea aeriană a spațiului înconjurător.

Standurile deja consacrate Info Point, E.U. corner & Europe Direct și ca noutate pentru acest an standul Marie Curie Alumni așteaptă vizitatorii să îi familiarizeze cu întreg conceptul Nopții Cercetătorilor.

În cadrul evenimentului vor fi pregătite pentru copii jocuri educative care în același timp sunt extrem de distractive. Acestea le vor stimula creativitatea și le vor cataliza curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi. Adulții nu vor fi nici ei neglijați și sunt așteptați să participe la dezbateri și discuții pe teme științifice, iar pentru cei mai îndrăzneți sunt pregătite întâlniri cu cercetătorii care le vor da răspunsuri la cele mai încuietoare intrebări.

Cei care vor să rămână cu amintirea experienței de cercetător pentru o noapte sunt așteptați să îmbrace halatul de laborator, să ia reactivi și să se așeze la bancul de lucru. Imortalizarea momentului va fi lansată instantaneu în universul online. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să participe la o tombolă cu premii în gadget-uri inteligente.

Spectacolul științei va fi completat de un show de lumini laser. Odată cu lăsatul întunericului, începând cu ora 21.30, Piața Universității va deveni scena pentru laserele colorate ce vor dansa pe ritmuri de muzică electronică.

În România, anul 2017 aduce cea de-a 10-a ediție a Nopții Cercetătorilor. An de an, evenimentul a crescut și s-au alăturat tot mai multe orașe organizatoare. De la o ediție la alta, vizitatorii au trecut în rândurile voluntarilor, a cercetătorilor sau și-au urmat pasiunea pentru știință. Este uimitor cum știința, din pasiune, pentru job sau pur și simplu hobby, reușește să adune în același loc oameni de toate felurile și să genereze progres la nivelul comunităților și la nivel global.

Organizatori: Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Poliția Română, Editura Nemira, Centrul de Informare Europe Direct București, Researchers4Humanity, 5Științe, British Council, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea București, Centrul Național de Cartografie, Facultatea de Chimie, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, Institutul Național de Cercetare pentru Sport, Liceul Teoretic Jean Monnet, Școala Gimnazială “Herăstrău”, Casa Experimentelor, Colegiul Tehnic MEDIA, Orășelul Cunoașterii, DX Explorers, Asociația Wilderness Research and Conservation și Blinkr.

Programul complet este disponibil aici: www.noapteacercetatorilor.eu