Poliţia Română, prin Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. a fost premiat de SELEC, pentru destructurarea unei grupări infracţionale internaţionale, specializate în trafic de migranţi, în cooperare cu autorităţile din Ungaria.

La data de 5 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a avut loc o festivitate, în cadrul căreia un reprezentant al Southeast European Law Enforcement Center (SELEC) a acordat un premiu poliţiştilor Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R..

La ceremonie au participat reprezentanţii Poliţiei Române, comisar şef  de poliţie Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, comisar şef de poliţie Bolboşanu Constantin, directorul adjunct al D.C.C.O., precum şi din partea SELEC, domnul Cristian Duţă, director de operatiuni.

Premiile SELEC sunt oferite de două ori pe an şi reprezintă o recunoaştere a activităţilor remarcabile din domeniul de aplicare a legii, fiind acordate acelor cazuri de succes, care folosesc canalele de comunicare SELEC şi implică cel puţin două state membre.

Scopul acestor premii este nu numai să constituie un suport material, dar mai ales să ofere o motivaţie autorităţilor de aplicare a legii din statele membre, pentru a folosi reţeaua de colaborare, cu scopul de a combate crima organizată în Sud-Estul Europei.

Comisia de premiere a SELEC a decis, la data de 8 octombrie a.c., să acorde premiul III operaţiunii “Adviser”, iniţiată şi gestionată de Serviciul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., în cooperare cu autorităţile din Ungaria.

Cazul a fost demarat în 2012, când mai multe agenţii de recrutare au raportat lipsa muncitorilor aduşi legal în România din Filipine şi Nepal.

Cu acest prilej, s-a descoperit existenţa în România a unui grup de crimă organizată, constituit din cetăţeni indieni implicaţi în traficul de persoane de origine filipineză sau nepaleză către statele Schengen – Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania sau Ungaria.

La începutul anului 2013, a fost creată o echipă formată din poliţişti români şi din Ungaria, urmând ca, în ianuarie 2014, cazul să intre în faza operatională.

Datorită acestei abordari profesionale şi având suportul valoros al SELEC, operaţiunea a condus la arestarea a 7 persoane, confiscarea a 200 de paşapoarte, timbre şi formulare de angajare false, desfiinţarea unui laborator pentru realizarea de documente falsificate, confiscarea a 18.000 de euro în numerar, 83.432 de euro urmând a fi recuperaţi de la unul dintre membrii grupării.

Cu prilejul înmânării premiului, domnul Cristian Duţă, directorul de operaţiuni al SELEC a declarat: “Traficul de persoane este un fenomen global, care a atins cote alarmante în întreaga lume, fiind conectat la securitatea naţională, drepturile umane, factori din domeniul economic şi social, migraţie, gen/ rol social, sănătatea publică, justiţie, muncă etc. SELEC va continua să-şi îmbunătăţească capabilităţile operaţionale, pentru a sprijini statele membre în derularea de investigaţii comune de succes şi, de asemenea, să ofere analize strategice care să abordeze fenomenul de trafic de fiinţe umane, ce constituie o criminalitate gravă şi o violare a drepturilor umane.”