Porți deschise la Opera Națională București

Opera Națională București își deschide porțile în cel de-al doilea weekend al lunii mai pentru un program special de evenimente și activități educaționale gratuite, menite să ofere publicului larg – copii și adulți deopotrivă – oportunitatea de a descoperi, în compania artiștilor instituției, o parte din tainele scenei lirice și de a înțelege specificul muncii tuturor celor care contribuie la realizarea unui spectacol de operă.

Programul se va desfășura pe parcursul a două zile – vineri, 9 mai și duminică, 11 mai – și va reuni o serie de ateliere și lecții deschise derulate în cadrul ofertei educaționale a instituției, în cadrul Studioului pentru copii și tineret. Astfel, participanţii vor putea opta pentru ateliere de creativitate având la bază tehnici specifice meseriilor și artelor spectacolului muzical, atelierul tematic de prezentare a spectacolului „Lacul lebedelor” sau o lecţie deschisă de canto, cu participarea unui grup din cadrul Corului de copii al Operei Naţionale Bucureşti. Totodată, aceștia vor avea oportunitatea de a beneficia de un tur interactiv al instituției, având acces atât în foaierele și sala de spectacol a instituției, cât și în partea nevăzută a Teatrului, în culise și săli de repetiție.

Invitația se înscrie într-o serie mai amplă de evenimente organizate de instituțiile lirice de gen cu ocazia Zilelor Europene ale Operei, o manifestare menită să celebreze Opera și spectacolul de operă într-un cadru interactiv. Organizată pentru prima dată în anul 2007, de către Opera Europa, principala organizație dedicată companiilor profesioniste de operă și festivalurilor de gen din Europa, și RESEO – Rețeaua europeană pentru educaţie în operă şi balet, această inițiativă reunește în 2014, cu ocazia celei de-a 8-a ediții peste 90 de companii de operă din 23 de țări. Opera Naţională Bucureşti este membră a rețelei Opera Europa şi este singura insituţie lirică din România care participă la acest program: http://www.operadays.eu/en/participating-houses/map-and-list.

Accesul este liber, în baza înscrierii prealabile și a confirmării din partea organizatorilor. Pentru informații suplimentare și înscrieri, persoana de contact este Anca Scurtu, Coordonator proiecte educaţionale, e-mail anca.scurtu@operanb.ro, nr. tel 0751.177.084.

 

 

 

VINERI, 9 MAI| Activităţi pentru grupuri organizate

(Program recomandat pentru clasele I-III)

 

10.00 – 11.00
Tur ghidat interactiv, coord. Mariuca Nedelcu

11.00 – 12.00, Sala Studioului pentru Copii şi Tineret
Atelier de improvizaţie teatrală – tema „Motanul încălţat”
Coordonator: Valentino Tiron

11.30 – 12.30
Tur ghidat interactiv, coord. Mariuca Nedelcu
12.30 – 13.30, Sala Studioului pentru Copii şi Tineret
Atelier de improvizaţie teatrală – tema „Hansel şi Gretel”
Coordonator: Mioara Ifrim

13.00 – 14.00
Tur ghidat interactiv, coord. Mariuca Nedelcu
14.00 – 15.00, Sala Studioului pentru Copii şi Tineret
Atelier de improvizaţie teatrală – tema „Hansel şi Gretel”

Coordonator: Mioara Ifrim

DUMINICĂ, 11 MAI | Activităţi pentru familii
(Program recomandat pentrucopii cu vârsta mai mare de 5 ani)

11.00 – 11.45
Tur interactiv ghidat, coord. Mariuca Nedelcu

12.00 – 14.00, Sala Studioului pentru Copii şi Tineret

Atelier de arta scenografică
Coordonator: Andreia Martinescu

13.00 – 13.45

Tur interactiv ghidat, coord. Mariuca Nedelcu

14.00 – 15.00, Foaierul Galben
Atelier tematic: Prezentarea spectacolului „Lacul lebedelor”
Coordonator: Georgiana Stroe

15.00 – 16.00, Foaierul Galben

Lecţie deschisă: Artă corală cu participarea unui grup din Corul de copii al ONB
Coordonator: dirijor Smaranda Morgovan

16.00 – 17.00, Sala Studioului pentru Copii şi Tineret

Atelier de machiaj spectacole

Coordonator: Ana-Maria Stancu

 

Studioul pentru Copii şi Tineret al Operei a fost înfiinţat în anul 2013 având drept scop propunerea și implementarea de proiecte socio-culturale și educaționale adresate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, respectiv 7 și 11 ani, precum și tinerilor adolescenţi, în vederea educării și fidelizării publicului viitor, precum şi pentru a încuraja participarea la spectacole şi evenimente ale instituţiei ca activitate de familie.