Portretul investitorului roman: Studiu Saxo Bank

  • Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE

Saxo Bank, specialistul în investiții și tranzacționarea online multi-asset, a făcut un studiu pe un eșantion de 250 de clienți reprezentativi din România, care au făcut cel puțin o tranzacție în ultimele 180 de zile. Scopul cercetării a fost de a analiza îndeaproape comportamentul și obiceiurile de tranzacționare. Studiul a fost realizat pe parcursul a 6 luni și finalizat în primul trimestru 2016.

 

Capitalul investit de clienții români, peste media clienților din regiune

Referitor la capitaluri, pentru România, clienții Saxo Bank  sunt cu siguranță peste media regiunii. Anul trecut, de exemplu, media de depunere a clienților din România a fost aproximativ 47.000 EUR. Vârsta medie a investitorului român pe piețele internaționale de capital: 35 – 40+ ani.

Saxo Bank consideră că românii au o înclinație către a diversifica investițiile și a investi pe piețele de capital. „Mai mult, din interacțiunea directă cu clienții, constatăm un apetit pentru antreprenoriat al clienților din România, la polul opus fiind cei care aleg metodele… tradiționale, adică depozitul bancar sau chiar… salteaua drept practici valide, sigure de prezervare a capitalului”, declară Laurențiu Nedelcu, Manager pentru Europa Centrală și de Est, Saxo Bank.

Venitul anual net mediu al investitorului român: peste 40.000 – 50.000 EUR

Românii care investesc pe piețele de capital – acțiuni, indici bursieri, FX, mărfuri etc. – au o situație stabilă din punct de vedere financiar, potrivit Saxo Bank. Averea investitorilor români e estimată (potrivit declarațiilor proprii) într-un interval cuprins între 250.000 și 500.000 de euro. Veniturile anuale ale românilor care investesc pe burse sunt de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce înseamnă că mulți dintre cei care câștigă peste 4.000 de euro net lunar în România se gândesc la investiții.

Și nu se gândesc doar pe baza salariului, cred specialiștii de la Saxo Bank: investitorii români dispun de lichidități de aproximativ 50.000 – 100.000 de euro pe care îi pot investi oricând, în funcție de oportunități.

Ce a reieșit, de asemenea, din studiu este că investitorii din România caută un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul căruia să-și plaseze investițiile și nu se limitează la piața locala sau cele regionale. Dimpotrivă, caută oportunități în mod constant, indiferent de aria geografică.

Cum se comportă investitorul român în situatii volatile? E… cumpătat!

Situațiile volatile sunt paradisul traderilor activi, pentru că pot folosi volatilitatea în avantajul lor. Pentru investitorii pe termen lung însă cu un apetit scăzut de risc, mulți aleg să închidă pozițiile sau să facă hedging folosind CFD-uri sau opțiuni pentru a limita orice pierderi și să aștepte trecerea „hopului” respectiv.

targ online de nunti, botezuri si alte evenimente
NuntiBotezuriCumetrii.ro

Studiul Saxo Bank arată că există o tendință a investitorului român de a fi mai conservator, de a nu se grăbi să iasă dintr-o poziție, chiar dacă pe termen scurt prețul ajunge să scadă sub prețul de achiziție, iar mulți dintre cei care au fonduri adiționale la dispoziție aleg mai degrabă să facă double-down, adică să profite de scăderi pentru a cumpăra mai mult și a-și scădea astfel media prețului de intrare. Saxo Bank afirmă că așa s-a întâmplat cu mulți clienți români în ianuarie, iar cei care au făcut asta au acum motive să fie satisfăcuți, bineînțeles.

Mai crede investitorul român în aur?

Potrivit cercetării Saxo, românii tranzacționează aur, fie aur spot în pereche cu dolarul sau euro (XAUUSD, XAUEUR), fie sub formă de contracte futures sau ETF-uri. Însă nu mulți văd în aur o investiție de termen lung, ci mai degrabă îl folosesc în strategiile lor pe termen scurt, intraday chiar, ceea ce e lesne de înțeles dacă ne uităm graficele cu evoluția de la sfârșitul anului trecut și până acum. Aurul este momentan în trend pozitiv, peste media 50-day și mult peste 200-day. Cu alte cuvinte, analiza Saxo arată că investitorul român tranzacționează aur profesionist, alegând să-și diversifice portofoliul în funcție de oportunități.

Mărfuri? Tranzacționează românii așa ceva?

 Din punct de vedere strict al  volumelor tranzacționate, metalele prețioase, petrolul și cupru sunt cele mai populare în rândul investitorilor români care tranzacționează pe platformele Saxo Bank. Principalul motiv: volatilitatea mare a acestora în ultimul timp, ceea ce reprezintă un instrument propice pentru tranzacții speculative. De cealaltă parte, există investitori instituționali din România care tranzacționează produse din sfera agro (grâu, porumb, soia, rapiță etc.), pentru a face hedging față de activitatea lor exact în același domeniu.

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank este specialistul în investiții și în tranzacționare online multi-asset , oferind investitorilor privați și clienților instituționali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacționare și investiții. Portalul comunității sale financiare, TradingFloor.com, este prima platformă de tranzacționare socială multi-asset. Bancă complet autorizată în Europa sub supravegherea Autorității daneze de Supraveghere Financiară, Saxo Bank permite clienților tranzacționarea FX, CFDuri, ETFuri, Stocks, Futures, Options și alte derivate prin intermediul platformei noastre premiate  SaxoTrader accesibilă pe PC-uri, tablete sau smartphone-uri prin intermediul unui cont unic, disponibilă în peste 20 de limbi. Platforma este folosită sub brand propriu de către peste 100 de instituții financiare importante din întreaga lume. Saxo Bank oferă, de asemenea, portofoliu profesional și administrarea fondurilor, cât și servicii bancare tradiționale prin Saxo Privatbank. Fondată în 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga și are birouri în 26 de țări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa și Australia.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

2016-03-29T15:29:58+03:0029 martie 2016|Categories: Stiri de BUSINESS|Tags: , , |