window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Povestea Taranilor si Boierilor de odinioara, cu G. Filitti si V. Mihailescu

Fundatia Calea Victoriei va invita in 8 decembrie, de la 11:00, la cea de-a patra conferinta din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei“: Tarani si Boieri de odinioara, gazda noastra fiind istoricul Georgeta Filitti.

Invitatul de aceasta data este originalul antropolog si carismaticul profesor Vintila Mihailescu. Cei doi profesori ne vor dezvalui reperele unei lumi apuse, aceea a taranilor si boierilor de alta data, pe care ii mai putem gasi in literatura, fotografii si pictura veche sau interbelica, si mai ales in arta traditionala autentica.

Lumea satului roman, cu o istorie bimilenara, ramane in parte necunoscuta.

Familii, neamuri, bogați, saraci – de la Dunare in varful Carpaților – cei care au fost boieri, chiaburi, țarani simpli inseamna poporul roman majoritar.

Cercetand obiceiurile, credințele și eresurile lor inseamna sa dam curs indemnului “cunoaște-te pe tine insuți”

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist in istoria moderna si contemporana a Romaniei, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii “Operele lui M. Kogalniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeste premiul Academiei (1983); Peste 400 articole in reviste de specialitate din tara si strainatate, in volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

Vintila Mihailescu este profesor universitar doctor si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative. In 1993 obtine titlul de Doctor in Psihologie, cu teza „Ungureni si paminteni. O analiza etnopsihologica”. In 1990 a initiat organizarea Societatii de Antropologie Culturala din Romania (SACR), al carei presedinte a fost intre 1994 si 2000. A fost visiting professor la numeroase universitati si centre de studii avansate din Franta, Elvetia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria si Bulgaria. A desfasurat o intensa activitate de cercetare la Centrul de Cercetari Antropologice al Academiei Romane. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate si etnicitate, studiul comunitatilor.

A fost directorul general al Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, din 2005 – 2011.

In 2006 a fost decorat de Presedintele Romaniei pentru serviciile aduse culturii romane.

Lector: Georgeta Filitti., Vintila Mihailescu

Data: 8 Decembrie 2012; Ora: 11:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Locatie: Hanul Manuc (Salonul Voievodal)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top