Predictii Saxo Bank: evolutia valutelor si a materiilor prime pana la finalul 2015

  • Previziunea pentru piețele valutare – de acum până la finalul lui 2015, de John J. Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Presupunerea cheie pentru toate previziunile ce urmează este aceea că piețele globale se redresează din recentele turbulențe, că China nu se mișcă agresiv în devalorizarea valutei sale, ci o lasă să scadă lent, și că Fed-ul merge înainte cu prima creștere a dobânzii în contextul unor date din SUA încă puternice – indiferent dacă această creștere va veni după întâlnirile FOMC din septembrie, octombrie sau decembrie.

USD/JPY

130+ – Ar putea exista un risc în creștere pentru această evaluare dacă Banca Japoniei simte că mai poate face o mișcare pentru a relaxa politica datorită efectelor deflaționiste ale prețurilor în picaj pentru energie și alte materii prime și datorită devalorizării valutei chineze, dar yenul este deja destul de slab, iar ciclul este aproape la final deocamdată. Orice risc în scădere s-ar datora acestei tulburări de pe piață ce nu s-ar domoli în lunile următoare, ci dimpotrivă, s-ar înrăutăți (nu este scenariul nostru de bază).

GBP/USD

1.50 –Aici mișcarea este, probabil, mai puțin dramatică decât în cazul altor perechi USD importante pentru că temele ce determină USD și GBP sunt similare, dar ne așteptăm ca USD să surclaseze pe măsură ce FED-ul mărește dobânzile înainte de Banca Angliei.

EUR/USD

1.00 – EURUSD are trebui să se tranzacționeze considerabil mai jos dacă trecem de această ultimă criză nervoasă și dacă ne întoarcem la a ne concentra pe divergenta politicii băncilor centrale și pe „carry trade”-ul euro (împrumutul în Euro pentru a finanța tranzacții cu randament mai mare altundeva) care au determinat euro anterior.

USD/TRY

3.10 – Presiunea continuă pe valutele EM pe măsură ce Fed merge către normalizarea politicii, deși presiunea s-ar putea diminua pentru Turcia și alte valute EM, relativ vorbind, dacă piața depășește recentele turbulențe și începe să-și revină din nou.

USD/CHF

1.10 – USDCHF ar trebui să se redreseze mai puternic dacă piața trece peste obstacolul recent. Francul elvețian este teribil de supraevaluat, dar piața a avut o reținere în a se atinge de el după abandonarea plafonului CHF de către Banca Națională a Elveției din 15 ianuarie. Însă recenta harababură de pe piață a omis cu totul întărirea semnificativă a CHF, sugerând că acesta și-a pierdut statutul de refugiu, iar acest lucru ar putea da curaj vânzătorilor, care ar putea primi o mână de ajutor de la Banca Națională a Elveției, printr-o intervenție, aceasta dorind să vadă valuta considerabil mai slabă.

Despre John J. Hardy

Originar din Texas, John Hardy a absolvit magna cum laude Universitatea din Texas, Austin. Este alături de Saxo Bank din 2002 în poziții diferite la Strategie FX și Managementul Asseturilor. În prezent, John lucrează ca Șef al Strategiei FX. John a câștigat mulți cititori în urma articolelor sale foarte populare și deseori citate despre Noutăți FX din rândul clienților Saxo Bank, presă și traderi de vânzări. Este deseori invitat în calitate de comentator la diverse posturi de televiziune precum CNBC, CNBC Arabia și Bloomberg. Pe lângă articolele regulate și aparițiile media, John scrie în mod regulat comentarii ad-hoc pe teme legate de valutele majore, politicile băncilor centrale, tendințele macro-economice și alte evenimente. John Hardy poate comenta pe subiecte legate de FX și principalele clase de asseturi dintr-o perspectivă macro.

  • Previziunile pentru piața materiilor prima până la finalul anului 2015, de Ole Sloth Hansen, Director de Strategie Materii Prime Saxo Bank

Context: O mare parte a materiilor prime a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 16 ani, eliminând astfel toate câștigurile adunate pe parcursul anilor de boom chinezesc, în prima decadă a acestui mileniu. Principalul determinant al acestei scăderi nu a fost încetinirea cererii, ci mai degrabă creșterea stocurilor într-un moment în care creșterea cererii nu a reușit să țină pasul. Creșterea producției materiilor prime cheie de la petrol la porumb și minereu de fier nu regăsesc în prezent cererea necesară și, drept urmare, sunt căutate noi minime pentru ca piața să găsească un echilibru corespunzător între cerere și ofertă.

Aur:

Investitorii financiari, cât și cei fizici, în aur au început din ce în ce mai mult să caute în altă parte oportunitățile de investiții. În iulie, aurul a ajuns la o nouă valoare minimă multianuală, pe măsură ce s-a intensificat vânzarea din fondurile speculative și folosirea de către investitori a fondurilor tranzacționate prin schimb. Creșterea nervozității declanșate de mișcarea de devalorizare în China din data de 10 august a ajutat, totuși, la creșterea bruscă a acțiunilor „short-covering”, iar piața a ajuns la 1170. În viitorul apropiat, aurul va continua să se lupte, pe un fond tensionat, în legătură cu decizia FOMC SUA privind dobânzile. Vedem riscul influențat în sens crescător pe măsură ce creșterea nesiguranței pieței și scăderea valutelor și a acțiunilor de pe piețele emergente vor mări cererea pentru instrumente alternative. Previziunea noastră pentru finalul anului rămâne neschimbată la 1275 $ și va fi revizuită în scădere doar dacă se va observa o delimitare clară mai jos de 1080$.

Porumb:

Stocurile mari din America de Nord și de Sud ar trebui să ajute la completarea inventarelor pentru iarna ce urmează, așadar, cu excepția cazului în care are loc o problemă de ultim moment înaintea recoltării, potențialul de creștere este limitat pentru porumb.

Cupru:

Un indicator cheie folosit de piață pentru a descifra nivelul activității de cerere, cel mai mare consumator al lumii. Luând în considerare îngrijorarea ce s-a instalat în legătură cu încetinirea mai profundă decât așteptările în China, cuprul a scăzut cu un sfert din mai și este evaluat în prezent la cel mai scăzut nivel de la recesiunea din 2009. Rezerva mondială a fost intensificată în anticiparea unei creștere puternice și continue a cererii pentru țările cu piață emergentă, nu în ultimul rând China. Având în vedere că acest lucru este acum frânat, o reacție a producătorilor în legătură cu încetinirea producției este încă pe cale să apară. Pe aceste considerente, credem că potențialul de creștere este limitat, însă, în același timp, nu exclude unele măsuri adiționale de stimulare aplicate de China. Credem că cuprul își va reveni de la actualele niveluri scăzute către 5500 USD /tone la finalul anului.

Argint:

Rolul său dual ca metal semi-prețios a făcut rău argintului mai mult decât aurului în ultimele săptămâni iar proporția ce reflectă costul unei unii de aur măsurată în uncii de argint a trecut de 78 ceea ce reprezintă cel mai ieftin nivel pentru argint de la recesiunea din 2009. Considerând că perspectiva pentru metalele industriale este una de ușoară redresare înainte de finalul anului, credem că argintul va depăși aurul cu o proporție ce va scădea către 75 ceea ce, având în vedere că aurul este la 1275, ar trebui să aducă argintul la 17$/uncie.

Țițeiul:

Trebuie să fie mai rău pentru ca, în cele din urmă, să fie mai bine. Acesta e sentimentul actual pe piețele petrolului, unul cu care suntem de acord. Petrolul suferă de supraproducție cronică, iar disperarea Opec de a genera bani gheață a intensificat producția, în timp ce schimbarea așteptată a producției americane de șisturi bituminoase întârzie să apară. Pe parcursul următoarelor trei luni, cererea rafinăriilor sin SUA pentru țiței va încetini datorită factorilor sezonieri, iar acest lucru va duce la o nouă creștere a inventarelor SUA care în acest moment sunt cu aproape 100 de milioane de barili peste media pe cinci ani. În timp ce părerea generală este că țițeiul la 40$ este neprofitabil pentru mulți producători americani, întrebarea este cât de curând vom vedea acest impact în termenii unei producții scăzute. O altă îngrijorare ce a reieșit în ultimele săptămâni este dacă previziunea optimistă pentru creșterea cererii poate fi menținută, având în vedere actuala nesiguranță în ce privește China, cel mai mare importator de țiței din lume. Orice revizuire în scădere a creșterii cererii nu va face decât să crească excesul de provizii, lăsând ceea ce e expus la pierderi ulterioare înainte ca producția să fie în cele din urmă redusă.

Până la finalul anului țițeiul WTI se va întoarce către 55$ dar drumul până acolo ar putea fi cu destul de multe obstacole …


Despre Ole Hansen

Ole Sloth Hansen este specialist în toate contractele futures tranzacționate, cu peste 20 de ani de experiență atât de partea cumpărătorului, cât și de partea vânzătorului. Hansen s-a alăturat Saxo Bank în 2008 și este astăzi Directorul de Strategie pentru Materii Prime, concentrându-se pe o gamă diversificată de produse de la venitul fix la materii prime. Înainte de asta a lucrat timp de 15 ani la Londra, cel mai recent pentru un fond speculativ multi-asset futures și Forex unde era responsabil de echipa de execuție a tranzacțiilor. Este disponibil pentru comentarii în legătură cu majoritatea materiilor prime, în special energii și metale prețioase.

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank este specialistul în investiții și în tranzacționare online multi-asset, oferind investitorilor privați și clienților instituționali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacționare și investiții. Portalul comunității sale financiare, TradingFloor.com, este prima platformă de tranzacționare socială multi-asset. Bancă complet autorizată în Europa sub supravegherea Autorității daneze de Supraveghere Financiară, Saxo Bank permite clienților tranzacționarea FX, CFDuri, ETFuri, Stocks, Futures, Options și alte derivate atât prin intermediul platformei noastre premiate SaxoTrader, cât și prin intermediul platformei nou-lansate SaxoTraderGO, accesibilă pe PC-uri, tablete sau smartphone-uri printr-un cont unic, disponibilă în peste 20 de limbi. Platforma este folosită sub brand propriu de către peste 100 de instituții financiare importante din întreaga lume. Saxo Bank oferă, de asemenea, portofoliu profesional și administrarea fondurilor, cât și servicii bancare tradiționale prin Saxo Privatbank. Fondată în 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga și are birouri în 26 de țări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa și Australia.

Comenteaza