Demisia ministrului Dominic Raab a slăbit lira sterlină dimineața asta, escaladând riscul unei situații haotice, înainte de termenul limită al Brexitului, 29 martie.

Situația cu acordul Brexit e foarte fluidă în acest moment, pentru că premierul britanic May trebuie să supraviețuiască riscului unei revolte – și chiar dacă o face, s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a trece acordul prin Parlament, dacă un contingent semnificativ de ”rebeli” Tory vor vota împotrivă. Partidul nord-irlandez DUP a anunțat deja că se simte ”trădat” și că nu va vota în favoarea acordului.

Acordul, în esență, oferă Marii Britanii ceea ce și-a dorit: o înțelegere vamală cu Uniunea Europeană fără posibilitatea libertății de mișcare a imigranților, dar cei care se opun acordului văd în el o pierdere a suveranității Marii Britanii, deoarece au pierdut votul din cadrul UE și nu au câștigat prea mult în schimb.

UE a mers cu pași repezi în proces, stabilind deja o dată pentru summitul de oficializare a Brexitului, la 25 noiembrie a.c., ceea ce presupune că votul în Parlament trebuie să se întâmple cândva în decembrie, anul acesta. Întrebarea este dacă acordul nu va ”muri” chiar înainte de a ajunge în Parlamentul britanic.

Laburiștii speră că opozanții nu vor renunța, ceea ce îi va distruge și ar permite stângii să preia puterea la alegeri și chiar să organizeze un al alt referendum (deși majoritatea votanților pro-Brexit sunt cei tradiționali ai stângii). Corbyn nu a oferit o alternativă credibilă la Brexit și pare doar un oportunist. Totul pare să fiarbă, așa că vedem trei variante posibile:

  • ”Miracolul May” – Theresa May supraviețuiește votului de încredere și înfăptuiește un miracol – probabil să facă o ”inginerie” în forma finală a acordului, pe 25 noiembrie, astfel încât să fie suficient de vag ca să lase loc unor negocieri ulterioare. Asta pentru a-și păstra partidul de partea ei. Totodată, în acest scenariu, e nevoie doar de câteva voturi laburiste pentru a trece acordul prin Parlament în forma actuală. Ceea ce va crea haos, pentru că UE a declarat repetat că nu e de acord cu acastă formă.
  • May supraviețuiește, dar acordul nu. În acest scenariu, radicalii nu vor reuși în a pune presiune pe leadershipul lui May, iar Brexitul își continuă procesul, deși va eșua în Parlament. Scenariul acesta e foarte ”urât”, pentru că va necesita o extindere a termenului de ieșire propriu-zisă din UE, pentru a evita inspecții vamale stânjenitoare și crize la anumite alimente aduse de Marea Britanie din restul Uniunii.
  • May demisionează: haosul ar fi imediat, cu alegeri urmând imediat și întreaga idee de Brexit pusă sub semnul îndoielii.

Dacă predicția cu Corbyn se va dovedi adevărată, am putea avea o creștere a lirei sterline – odată cu posibilitatea evitării unui Brexit, pe fondul ideii că un guvern ”roșu” – cel mai roșu din istoria pre-Thatcher a Marii Britanii – s-ar dovedi a fi un dezastru economic pentru națiune.

Analiza de John J. Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa