Sectorul mărfurilor a înregistrat a treia lună consecutivă de pierderi în august, din cauza războiului comercial și a problemelor din țările emergente. Țițeiul a crescut, pe de altă parte, datorită semnelor că producția din Iran a început să scadă, ca răspuns la sancțiunile americane. Aceste evoluții, cu suișuri și coborâșuri, pot fi legate în mod direct de deciziile luate în ultimele luni de administrația SUA și Rezerva Federală.

O economie americană puternică a crescut șansele ca Fed să înăsprească politicile fiscale, ceea ce a generat o anumită presiune pe țările emergente care se luptă cu un nivel crescut al datoriei lor externe, în dolari. Avem, apoi, războiul în derulare între China și SUA, despre care președintele Trump a spus că s-ar putea să escaladeze în septembrie, pentru că are în vedere impunerea de tarife adiționale la bunuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari. Prin urmare, piața se îngrijorează referitor la creșterea globală și, odată cu asta, la cererea de mărfuri cheie în 2019.

Asta e o sursă semnificativă de griji pentru China, o țară dominantă când vine vorba de cererea de metale industriale. Ca răspuns la tarifele americane, Beijingul a permis monedei chinezești să scadă, adăugând presiuni suplimentare pe prețurile mărfurilor, în special pe aur și cupru.

Pe piața cerealelor, sezonul problematic de recoltă din afara SUA, care a dus la creșterea prețurilor în iulie, s-a terminat în august, odată cu o recoltă mare din interiorul SUA. Acest lucru, combinat cu tarifele impuse de China pe soia provenind din SUA, a tras prețurile în jos cu 7% în decurs de o lună (august).

Luna august a fost o lună bună pentru energie, cu câteva excepții. Petrolul a recuperat după sell-ff-ul de la mijlocul lunii (august), care a fost provocat de narativul tensiunilor comerciale sino-americane.

Ne menținem opinia că țițeiul va oscila în marja $70 – $80/baril.

După atingerea unor poziții record, de aproape 1,1 miliarde de barili în martie, fondurile hedge au redus cu aproape …40% acest volum, ajungând la un minim pe ultimele 11 luni. Urmărind graficul, vedem cum piața rămâne bullish, deși cu mai puțin elan decât la începutul anului. Crescând peste pragul de $75/baril, petrolul testează acum prețul de $78.50, sau poate chiar $80/baril.

Aurul se tranzacționează din nou peste $1.200/uncia, continuând să recupereze după șocul de la mijlocul lunii august. Recuperarea nu a fost suficientă pentru a scăpa metalul prețios de cea de-a 5-a lună consecutivă de pierderi. Această slăbire în preț se datorează, în mare parte, unui dolar mai puternic. Dar avem și lipsa de dorință de diversificare a portofoliilor, deoarece acțiunile de la bursa americană cresc continuu.

Piața urmărește acum când vor începe fondurile hedge să abandoneze pozițiile lor record în futures COMEX pe aur. Până la 21 august, acumulaseră 79.000 de loturi, adică de 3,3 ori mai mult decât recordul din decembrie 2015. Totul pare să se lege de evoluția dolarului…

Aurul s-a stabilizat săptămâna trecută la peste $1200/uncia, după ce a eșuat în încercarea de a testa un nou prag de rezistență, la $1217/uncia. O încercare reușită va permite aurului să își fixeze o nouă țintă, cel mai probabil la $1235/uncia; atunci vom vedea și o reducere în pozițiile deținute mult mai agresivă.

Analiza de Ole Hansen, director strategie mărfuri / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de vârf, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai. Reprezentanța care deservește clienții din Europa Centrală și de Est e în Praga, Republica Cehă.