În vreme ce întâlnirea OPEC de peste o săptămână rămâne principalul eveniment al pieței dar și o sursă de volatilitate, atenția ni se îndreaptă azi spre raportul sectorului energetic american emis de Energy Information Administration, la 15:30 GMT.

Țițeiul se tranzacționează cu prețuri mai mari, cu cel WTI conducând șarja, după vestea că rafinăriile care foloseau conducta americană Keystone vor întâmpina mari probleme până la finele lunii noiembrie. Conducta, care transportă 590.000 barili/zi, a fost parțial blocată din cauza unei scurgeri de 5.000 de barili în Dakota de Sud, săptămâna trecută.

Stocurile reduse din nordul SUA și exporturile viguroase din sud vor susține trendul de reducere a inventarelor. Nivelul ridicat de vânzări de petrol din Cushing – cel mai important centru de vânzări și distribuție de țiței WTI din Oklahoma, SUA – este, probabil, unul dintre motivele pentru care petrolul WTI a lăsat în urmă Brent.

Deși e o situație temporară, țițeiul WTI a atins un preț record pentru ultimii 2 ani, în vreme Brent se tranzacționează cu $5.4/b, în scădere față de recordul de $7b.

Mai mult, Institutul American al Petrolului a anunțat ieri o scădere cu 6.4 milioane de barili a inventarului SUA de țiței. Un studiu Bloomberg arată că această cifră ar putea fi mai mică, dar chiar și așa e prima reducere din ultimele săptămâni.

Odată ce ne vom liniști după raportul de azi, se va așterne o oarecare liniște peste piață, în special în America unde se sărbătorește Thanksgiving. Săptămâna viitoare va fi una de foc, însă, cu întâlnirea OPEC cap de afiș.

Analiza de Ole Hansen / Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo) ) este specialist de top în investiții și tranzacționare online multi-active ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare  și investiții.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondat în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Londra, Paris, Zurich și Dubai.