Letizia Giuliani & Amilcar Moret

Prim-balerina Letizia Giuliani, artista care i-a marcat viaţa artistică a coregrafului Gheorghe Iancu dansează la Opera Naţională Bucureşti, alături balerinul de origine cubaneză Amilcar Moret, în  spectacolul de dans contemporan Femei, în 31 ianuarie, de la ora 19.00.

Este pentru prima oară când vin în România şi este emoţionant deorece, după aproape un deceniu, reiau rolul principal Maşa din spectacolul Femei al lui Gheorghe Iancu. În acest moment simt că pot trăi povestea într-un mod profund. Cand eşti tânăr ai puţină experienţă, eşti mai atent la partea tehnică, însă acum mă pot dedica total părţii artistice, a declarat Letizia Giuliani.

Proiectul Femei s-a născut pentru Gheorghe Iancu încă din perioada în care dansa în Italia alături de celebra prim-balerină Carla Fracci. În 2002, însă, când Maggio Musicale Fiorentino (Italia) i-a comandat maestrului lucrarea, celebra balerină, deşi nu se retrăsese încă din carieră, nu a putut onora invitaţia. Drept urmare, Gheorghe Iancu căuta acum o nouă stea, căuta prospeţime, pentru că rolul principal, Maşa, impunea acest lucru. Iar minunea s-a produs. Gheorghe Iancu povesteşte:

Într-o zi, trecând prin faţa unei uşi deschise, unde se repeta, am întors capul şi am văzut o „creatură” în aer care desena nişte linii într-un mod pe care nu-l mai văzusem niciodată. Am făcut trei paşi înapoi pe acel coridor, m-am aşezat în uşă şi pentru cinci minute am rămas nemişcat. Era Letizia Giuliani, care avea în jur de 18 ani, povesteşte Gheorghe Iancu.

Născută la Roma, Letizia Giuliani a absolvit şcoala de balet a Teatro dell’Opera di Roma.  În anul 2001 s-a alăturat companiei Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, unde a devenit prim-balerină şi a dansat în numeroase spectacole în coregrafia unor personalităţi contemporane precum Roland Petit, William Forsythe, Amedeo Amodio, John Neumeier, Jiří Kylián. De-a lungul carierei, balerina a colaborat cu Baletul Regal din Birmingham (Marea Britanie), Arena di Verona, Metropolitan Opera din New York, Teatro Real din Madrid.

Alături de Letizia Giuliani va dansa balerinul de origine cubaneză Amilcar Moret,  născut în Havana şi a studiat la Şcoala Naţională Cubaneză de Balet. În 1995 a câştigat Medalia de bronz la Competiţia Internaţională de Balet şi Coregrafie din Helsinki şi în 1996, Medalia de Aur la Concursul Internaţional de Dans de la Paris. De-a lungul carierei, artistul  a facut parte din companiile de balet Le Jeune Ballet de France, Les Ballets de Monte-Carlo condus de Heinz Spoerli, iar 2006 Amilcar Moret se alătură ca prim balerin Baletului din Hamburg condus de John Neumeier.

 

 

 

Femei

Un spectacol de Gheorghe Iancu

Libretul de Gheorghe Iancu după Anton Pavlovici Cehov

Coloana sonoră alcătuită din lucrări ale compozitorilor Serghei Rahmaninov, Dimitri Şostakovici, Igor Stravinski, Paul Hindemith şi din cântece ortodoxe ruseşti

Scenografia: Luisa Spinatelli

Lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu

Invitaţi speciali pentru reprezentaţiile din 25 şi 31 ianuarie:

Letizia Giuliani (rolul Maşa) şi Moret Amilcar (rolul Amantul)

Maşa: Oana Babuşka / Corina Dumitrescu / Bianca Fota / Bianca Stoicheciu

Amantul:  Bogdan Cănilă / Robert Enache / Raul Oprea / Bogdan Plopeanu / Călin Rădulescu,

Soţul:  Bogdan Cănilă / Robert Enache / Raul Oprea / Bogdan Plopeanu / Călin Rădulescu,

Sofia: Andra Ionete / Rin Okuno / Gabriela Popovici / Mihaela Soare

Varvara: Laura Blică / Sena Hidaka / Marina Minoiu / Bianca Stoicheciu / Adina Tudor

Feodor: Ionut Arteni / Raul Oprea / Yoshida Shuhei

Alexei: Lucas Campbell / Shohei Horiuchi

 

 

Conceptul de femeie, pentru mine, nu diferă de cel prezentat prin spectacol. Femeia din acest spectacol m-a impresionat prin puterea ei, prin dragostea pe care-o găseşte în viaţă. Este un personaj care are o forţă sufletească şi o forţă de a iubi aşa de mare încât o duce la autodistrugere în momentul în care îi este negată posibilitatea de a-şi trăi această iubire.

Gheorghe Iancu (coregraf)

Go to Top