window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');
  • sediu Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Scurt istoric al Primei Scoli Romanesti din Sfantu Gheorghe

Prima scoala romaneasca din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost atestata documentar in anul 1799. Identificarea imobilului s-a facut pe baza izvoarelor documentare aflate in fondul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Covasna precum si a altor documente aflate in pastrarea diferitelor parohii ortodoxe din judet. Documentele informative atesta faptul ca aceasta scoala confesionala ortodoxa a avut o istorie zbuciumata.

Sfantu Gheorghe / judetul Covasna

strada Váradi József nr. 38

Scoala este autorizata sa functioneze prin Decretul 8363 din 1790 a „Inaltatului Guberniu” al Transilvaniei in care se stipuleaza ca „Obstea cea reunita de la Sepsi Szent Georghi a capatat slobozenie dupa cererea lor de a putea zidi biserica”. Documentul aflat in fondul arhivistic „Protopopiatul Ortodox Treiscaune” apare dupa decretul – „edictul” de toleranta al imparatului Iosif al II-lea din 1781, potrivit caruia romanii aveau voie sa-si construiasca biserici din piatra (daca parohia era formata din minim 50 de familii). Biserica de zid a fost inaltata pe  amplasamentul actual, in locul celei vechi din lemn.

Potrivit Raportului magistratului orasului Sfantu Gheorghe adresat Judelui Regal si Oficialitatilor Scaunului Treiscaune, in data de 15 iunie 1799 a fost fixat locul, au fost aduse materialele si a fost inceputa constructia scolii celor de religie ortodoxa. Pana la terminarea cladirii, cursurile scolii s-au tinut intr-o locuinta inchiriata a granicerului secui Dants Ioan. Documentul se pastreaza in fondul arhivistic Treiscaune aflat la Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Covasna.

Conform monografiei privind istoria institutiilor de invatamant din Treiscaune, lucrare de referinta elaborata de Berecz Gyula, in 1893: „Scoala Confesionala ortodoxa din Sfantu Gheorghe, a fost frecventata nu doar de ortodocsi ci si de reformati si romano catolici, deci se presupune ca a fost o scoala buna”.

Prin circulara nr. 944/1870 a Consistoriului Arhidiecezan Sibiu, semnata din insarcinarea arhiepiscopului Andrei Saguna, de vicarul Nicolae Popa, se dispune strangerea de fonduri prin colecta publica facuta in toate parohiile din Ardeal, pentru repararea bisericilor ortodoxe si a scolii confesionale din Sfantu Gheorghe. In argumentarea demersului se mentioneaza: „Crestinii nostri din comuna San Georgiu in Treiscaune, vazand ca biserica lor e a atat de ruinata, incat fara periclitarea sanatatii si chiar a vietii nu se poate intrebuinta, de asemenea scoala lor e atat de mica si intunecoasa  incat numai cu greu se pot tine prelegeri cu copiii, au  hotarat in sinodul lor parohial edificarea din nou, atat a bisericii cat si a scolii”.

Consistoriul vazand „zelul ce au acesti crestinii pentru biserica si scoala si prin aceasta pentru luminarea lor, iar pe de alta parte afland planurile prezentate de bune, le-au aprobat …” hotarand sa se faca o colecta de bani in intreaga Arhidioceza”, care sa completeze „sumulita frumoasa de bani” si materialele procurate prin forte proprii.

Dintr-o monografie a orasului, elaborata la sfarsitul secolului al XIX-lea rezulta ca, inca din 1870, Biserica reformata a elaborat proiectul unirii celor trei scoli confesionale din oras: catolica, ortodoxa si protestanta. Din cauza ca oferta a fost refuzata de bisericile catolica si ortodoxa, in acelasi an si-a deschis cursurile prima scoala comunala, frecventata la inceput doar de elevi de origine reformata.

Scoala confesionala ortodoxa a functionat pana in anul 1873. Din 1874, elevii romani de religie ortodoxa au frecventat scolile comunale de stat in limba maghiara.

Pana la inceputul secolului XX cladirea scolii confesionale ortodoxe a fost folosita pentru cursurile de catehizare a elevilor ortodocsi. Numarul acestora a fost de 1882/1883 – 41; 1891/1892 – 29; 1893 – 15; 1896 – 33; 1897 – 22; 1898 – 36; 1899 – 24.

De la inceputul secolului XX pana in anul 1930, deoarece in parcul din fata bisericii ortodoxe se tinea targul de vite, cladirea a fost inchiriata primariei pentru „administrarea pietei”, edificiul figurand in continuare in patrimoniul bisericii ortodoxe.

Intre anii 1930 – 1940, prin decizia Primariei Sfantu Gheorghe „terenul din fata scolii confesionale a fost amenajat ca parc”, iar cladirea scolii a fost locuita de diferiti chiriasi. De mentionat ca din 1919 invatamantul de stat se facea in limba romana, astfel incat nu a mai fost organizat invatamant confesional ortodox in localitate.

In perioada 1940 – 1944 comunitatea romaneasca din Sfantu Gheorghe, in urma refugiului si trecerilor confesionale numarul credinciosilor ortodocsi a scazut de la 1690 la 405. Averea parohiei ortodoxe care era formata din cinci case, printre care se afla si cladirea scolii confesionale a fost luata spre administrare de organele locale. Din aceeasi perioada se pastreaza marturii cu privire la  cimitirul ortodox care era atacat de bande de raufacatori. De asemenea, in parc, la umbra arborilor se faceau din nou targuri de vite, parohia neputand face nimic „deoarece toata lumea era contra. . .”

Dupa anul 1960, in localul fostei scoli confesionale ortodoxe a functionat scoala pentru copii de romi din cartierul apropiat.

Prin incheierea la Notariatul de Stat al Raionului Sfantu Gheorghe, in baza cererii Sfatului Popular al orasului Sfantu Gheorghe nr. 4294/08.05.1967 si a Deciziei nr. 1377/1966 al aceluiasi Sfat s-a dispus dezmembrarea din nr. Top 519;520 in nr. Top. 519/1-520/1 casa si curte. Prima pozitie intabulata in favoarea Statului Roman a intrat in administrarea operativa a Intreprinderii de Gospodarie Oraseneasca Sfantu Gheorghe.

Prin hotararea Guvernului imobilul proprietate publica a statului s-a transmis din administrarea Societatii Comerciale Gospodaria Comunala S.A. Sfantu Gheorghe si de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Sfantu Gheorghe, judet Covasna, in administrarea Ministerului Culturii in vederea utilizarii si amenajarii acesteia de catre Muzeul National al Carpatilor Rasariteni ca punct muzeal, reprezentand sediul Primei Scoli Romanesti din Sfantu Gheorghe, judet Covasna.

Etape constructive si transformari ale cladirii Primei Scoli Romanesti

Prima etapa: 1799-1870

Cladirea cuprindea doua incaperi mai mari si accesul prin incaperea mai mica, dispusa lateral. Din punct de vedere tipologic se incadra in cea a cladirilor vernaculare din zona, peretii fiind realizati din barne, iar acoperisul invelit cu sindrila. La capatul estic se afla o pivnita cu pereti din piatra si tavan din barne masive. Incaperile comunicau intre ele prin intermediul golurilor de usi.

A doua etapa: 1870-1900

In aceasta perioada are loc, conform documentelor, refacerea cladirii prin adaugarea pe latura vestica a unei noi incaperi: locuinta preotului care de obicei era si invatator. Accesul era separat dar comunica cu restul cladirii prin tinda exterioara. Aceasta noua camera prezenta doua ferestre pe latura mica spre strada.

A treia etapa: 1900-1940

Cladirea este folosita de catre Primarie pentru birouri si locuinte. Se intervine prin modificarea peretilor, fiind introduse cosuri din zidarie. Invelitoarea initiala este schimbata cu tigla profilata.

A patra etapa: 1944-2006

Cladirea a fost folosita pentru locuit astfel incat au fost introduse utilitati precum apa si canalizare. Camerele componente au fost separate, fiecare primind acces independent. Locul si forma ferestrelor s-au schimbat, au fost zidite unele goluri si s-au practicat altele noi. A fost adaugata o constructie din lemn cu rol de pridvor pentru acoperirea accesului dinspre nord, constructie ulterior dezafectata.

A cincea etapa: 2006 – 2011

Cladirea este restaurata si amenajata ca punct muzeal. In urma restaurarii fiecare incapere a fost modificata conform planurilor initiale, astfel cladirea recapatandu-si aspectul de scoala confesionala, cu o incapere special amenajata pentru locuinta invatatorului.

Punctul muzeal Prima Scoala Romaneasca cuprinde 4 incaperi: sala de clasa, vestibulul, biblioteca si locuinta invatatorului. In acestea au fost adunate si expuse piese si documente reprezentative pentru istoricul invatamantului confesional romanesc ortodox din zona.

Prima incapere, sala de clasa, era spatiul in care elevii isi desfasurau activitatea zilnica. Pe langa piesele originale expuse, s-au realizat si o serie de reproduceri ale bancilor scolare, astfel incat in sala de clasa au loc si astazi activitati interactive pentru public. Pe bancile scolare sunt reprezentate evolutiv rechizitele scolare: tablite de ceara, tablite negre pe care se scria cu creta sau cu grafit, caiete, tocuri, penite, stilouri, calimari, penare de lemn, socotitori etc. Astfel, este reconstituita atmosfera specifica perioadei.

A doua incapere este vestibulul, care in prezent functioneaza ca spatiu de primire a vizitatorilor.

In ce-a de-a treia incapere, cea a bibliotecii, este amenajat un spatiu pentru expozitii temporare, in care sunt prezentate diverse documente ale epocii: carti, reviste, ziare, documente de arhiva, care aduc dovezi cu privire la istoricul invatamantului cofesional romanesc din judetul Treiscaune. Astfel, sunt prezentate manuale antebelice si interbelice, carti religioase, carti, anuare si alte documente de popularizare a cunostintelor din diverse domenii (lucrarea pamantului, casa taraneasca, calauza agricola, oranduirea satului, a gospodariei etc.).

In ce-a de-a patra incapere este amenajata locuinta invatatorului. In aceasta se pastreaza piese de mobilier de epoca si piese personale ale invatatorului, care ilustreaza aspecte din viata privata a acestuia. Sunt prezentate piese precum costumul popular romanesc, tesaturile de interior specifice zonei, obiecte de uz casnic. Intr-unul din colturi este amenajat biroul la care invatatorul isi pregatea planurile de lectii si isi redacta corespondenta.

http://www.mncr.ro/

sediu Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Prima Scoala Romaneasca din Sf. Gheorghe

Go to Top