Numărând aproape 15 milioane de persoane, comunitatea romă este cea mai mare minoritate etnică a Europei.

Adesea forțați să trăiască la marginea societății, copiii sunt primii care suferă din cauza lipsei educației și excluziune socială.

Pe parcursul a 25 de ani de activitate, Serviciul de Ajutor Maltez în România a dezvoltat programe sociale menite să răspundă nevoilor copiilor şi mamelor pentru a creşte şansele de integrare socială şi calitatea vieţii acestora, precum Centru de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, sprijin educațional pentru copiii romi la București prin programul afterschool, programul „Femeia ca șansă” – un proiect adresat femeilor de etnie romă din comunitatea Örkő, Sfântu Gheorghe, program pentru perspective mai bune de viitor pentru copiii și tineri romi din Valea Crișului şamd.

Și în prezent SAMR derulează programe de intervenţie socială în comunităţi de romi oferind copiilor şi mamelor sprijin şi suport în viaţa de zi cu zi, pornind de la activităţi de igienizare, consiliere, activităţi de remediere şcolară şi continuând cu cursuri de formare pentru mame, educaţie nonformală.

Pentru prima dată în istoria Serviciului de Ajutor Maltez în România, în perioada 17-22 iunie se vor deschide porțile taberei naționale pentru copii romi la Câmpul Benedek lângă Sfântu Gheorghe.

Câmpul Benedek este o locație de tabără verde și naturală unde soarele este veșnic mare și galben. În căsuțele de lemn oamenii sunt treziți dimineața de ciripitul păsărilor, iar seara sunt legănați în somn de cântecul greierilor.

La tabără vor participa romi din toate colțurile României de la București, Sfântu Gheorghe, Satu Mare, Valea Crișului, Păuleasca (lângă Pitești). Copiii vor avea un program plin de activități interesante educative (lecții de canto, de dans și de muzică) și sportive (fotbal, meta, volei, volei cu baloane umplute cu apă, șah), excursii cu căruța, prezentare de cai de la Herghelia din Valea Crișului, vizitarea Grădinii Zoologice de la Brașov, diferite activități tradiționale (pâslărit, vopsirea lemnului, coacere cozonac secuiesc), liturghii și bineînțeles distracție.