Primul autobuz electric a fost adus în Sibiu în probe

Sibiu este un oraş care doreşte să devină eficient energetic şi mai prietenos cu mediu, direcţie care va fi stipulată în Ghidul de Dezvoltare al oraşului pentru perioada 2014 – 2024. O componentă importantă este eficientizarea transportul public, o parte a acestui proiect fiind introducerea pe traseu a unor mijloace de transport mai puţin poluante.
Joi, 4 septembrie primarul Klaus Iohannis, împreună cu reprezentanţii societăţii de transport în comun SC Tursib SA şi reprezentanţi ai distribuitorului CEFIN Trucks, au prezentat oficial primul autobuz electric adus în Sibiu, deocamdată pentru probe.
Date tehnice. Autobuzul este fabricat în China sub marca BYD (Build your Dreams). Acesta are o lungime de 12 metri şi poate transporta 25 de pasageri pe scaune şi 36 în picioare. Autobuzul poate ajunge la o viteză de 70 de km/oră. Consumul este de 1,25Kw/km.
Încărcarea se face la o tensiune de 380 V, din reţeaua trifazată obişnuită. Timpul de încărcare este de 5-6 ore, oferind o autonomie normată de 250 km cu o singură încărcare a bateriei, acest indicator variind în funcţie de relieful drumului, numărul de opriri şi porniri, numărul de consumatori alimentaţi (aparatură, aer condiţionat, încălzire, ventilatoare, faruri, compresoare).
În ceea ce priveşte costurile, costul unui kilometru parcurs de un autobuz electric reprezintă aproximativ un sfert din costul unui kilometru parcurs de un autobuz convenţional.
Acest autobuz a fost adus în Sibiu pentru probe în această etapă, pentru a determina dacă este eficient ca şi costuri şi ca funcţionalitate pe traseele din Sibiu. Tursib face acest pas pentru a pregăti o viitoare achiziţie de astfel de autobuze care să intre în flota societăţii de transport.
Autobuzul aflat în probe va circula în următoarele două săptămâni pe traseul nr. 5, pe ruta Gară – centru – cartier Valea Aurie.  După probele din teren, Tursib va prezenta concluziile şi valorile indicatorilor înregistraţi în condiţiile specifice ale traseelor din Sibiu.