In perioada 25.11 – 06.12.2013,  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat actiuni de control la nivel national privind calitatea, modul de etichetare si comercializare a produselor alimentare specifice Sarbatorilor de iarna.

– Au fost controlati 958 operatori economici, constatandu-se abateri la 745 dintre acestia ( ~ 78% ).
– A fost verificata o cantitate de cca. 155 tone  produse alimentare specifice Sarbatorilor de iarna, constatandu-se ca circa 13 tone (8%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Masuri dispuse:
– oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 740 kg produse specifice Sarbatorilor de iarna in valoare de 14.300 lei, produse improprii consumului uman;
– oprirea temporara de la comercializare a peste 9.000 kg de produse alimentare specifice Sarbatorilor de iarna, in valoare de 157.000 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
– aplicarea de 837 sanctiuni contraventionale dintre care 496 amenzi contravenţionale în valoare de 1.406.650 lei si 341 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

I. Calitatea produselor

1.1. Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare
Jud. Galati – produse de patiserie care prezentau la interior spori de mucegai.
Jud. Alba – “carnati populari – vrac”, avand sub membrana grasime solidificata de culoare galbena de 1-2 cm, fiecare bucata prezentand 1-2 astfel de aglomerari (scurgeri) de grasime.
Jud. Arad – salam banatean care prezenta caracteristici organoleptice modificate (aspect, miros, gust nespecific ).
Jud. Vaslui – carne de pasare cu arsuri de congelare, pungile fiind rupte/intepate sau cu gheata cu sange din cauza decongelarilor si congelarilor repetate.
jud.Bihor – pui intreg, produs congelat, care prezenta urme de decongelare.

1.2. Produse alimentare comercializate in afara datei durabilitatii minimale stabilite de  producatori (62 % din judete)
Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze  produse numai in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.
jud Vrancea, Cluj, Vaslui – prafuri pentru prajituri si diverse produse zaharoase, expirate de la cateva zile pana la 3 luni.
Jud. Alba – snitel din piept pui congelat  cu data durabilitatii minimale depasita cu 3 zile; carnati de porc afumati cu data durabilitatii minimale depasita de 5 zile; pulpe superioare curcan cu piele cu data durabilitatii minimale depasita de 4 zile si pateu vegetal expirat de 4 zile.
Jud. Brasov – diverse produse alimentare cu data durabilitatii minimale expirata- smantana vrac, lapte condensat, produse patiserie, biscuiti).
Jud. Mures – produse de patiserie (covrigi, biscuiti piscoturi)  cu data durabilitatii minimale depasita cu 15 zile; faina cu data durabilitatii minimale depasita cu 27 zile si parizer porc cu data durabilitatii minimale depasita cu 16 zile.
jud.Mehedinti – la prepararea produselor  de patiserie se utilizau branza si crenvusti  cu data durabilitatii minimale depasita.

1.3.  Starea ambalajelor
Ambalaje deteriorate care nu asigurau integritatea produselor
jud.Harghita  (piept de pui preambalat, pui congelat);

jud.Vaslui (carne de pasare, cu pungi rupte).

1.4. Neincadrarea in cantitatea neta:
jud.Bihor – Salam de sunca, Salam de vara uscat, Salam Sasesc – produse la care in urma verificarii respectarii cantitatii nete a produselor s-a constatat o abatere medie negativa de 18%.

1.5. Practici comerciale incorecte:
jud.Satu Mare, Teleorman, Alba – produsele din carne de pasare, congelate (piept pui dezosat, aripioare, pulpe inferioare), pe ale caror etichete erau inscrise cantitatile nete aferente, dar la comercializare erau recantarite, consumatorul fiind nevoit sa plateasca si greutatea caserolei de aproximativ 40 g.
Bucuresti – se proceda la ambalarea si comercializarea diverselor sortimente de branzeturi, fara a se scade tara ambalajului ( folie groasa transparenta) ca si la prepararea la raionul gastro a mai multor sortimente de sandwich-ri cu masa mai mica decat cea declarata : 212 – 220 grame fata de 250 grame inscris pe ambalaj.
Jud. Brasov – preparat alimentar pe baza de grasimi vegetale care prezenta pe eticheta de la raft denumirea de cascaval vegetal, inducand astfel in eroare consumatorii asupra naturii reale a produsului.

II.   Lipsa informatiilor obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit

 
2.1. Lipsa tuturor elementelor de identificare – caracterizare
– in special, in vrac, jud.Vaslui (produse zaharoase); jud.Neamt (produse de patiserie – diverse sortimente, comercializate in vrac); jud.Teleorman (bomboane de pom, jeleuri, alte sortimente de bomboane vrac).

2.2. Lipsa inscrierii datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum la : jud.Iasi- salam de porc; macrou congelat ambalat, jud.Alba-bomboane de ciocolata.

2.3. Inscrierea incorecta a datei durabilitatii minimale
jud.Bihor – salam din porc care avea inscriptionate doua date ale durabilitatii minimale, respectiv pe clipsul metalic era inscris 29.11.2013, iar  pe eticheta 12.12.2013.

2.4. Inscrierea incompleta a aditivilor prin neindicarea denumirii categoriei aditivului, numelui specific si/sau a codului numeric CE


2.5. Lipsa inscrierii avertismentului „pot/ poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora” pentru colorantii utilizati
– jud. Constanta – bomboane cu arome de fructe Romega- tartrazina E102 si colorant galben portocaliu E 110.
-Bucuresti – bomboane Praline care contineau in compozitie  potrivit listei de ingrediente colorantii E110 si E 102, fara a se realiza atentionarea “ Poate afecta negativ atentia copiilor si activitatea acestora” .

2.6. Lipsa inscriptionarii cantitatii nete
– jud.Mehedinti – produse de patiserie preambalate (cornuri cu ciocolata, gogosi cu glazura, cornuri cu gem) fara a avea mentionat pe eticheta produselor cantitatea neta.

2.7. Lipsa inscrierii cantitatii, exprimata in procente, a ingredientelor ce se afla in denumirea sub care se vinde produsul
jud.Neamt – cozonac cu nuca (% de nuca).
Bucuresti – Fursecuri ciocolata fara a avea declarat procentul de ciocolata continut, iar ingredientele gem si rahat mentionate in lista de ingredient nu se regasesc in produsul finit.
Bucuresti – Cozonaci impletiti cu crema de ciocolata, fabricati in Bulgaria , care nu aveau declarat in lista de ingrediente compozitia desfasurata a ciocolatei si nici procentul din aceasta materie prima care este nominalizata in denumire.

2.8. Comercializarea produselor cu elementele de identificare – caracterizare netraduse in limba romana

2.9. Lipsa informarii consumatorilor cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen

jud.Constanta (prajituri diverse: amandine, sonde, savarine, mascote, eclere si produse de patisserie: placinta cu branza, batoane cu susan)

2.10. Inscrierea de informatii care puteau induce in eroare consumatorii
– “Delicatese – Feta”, iar pe eticheta de prezentare din unitate este mentionat ca denumire „Branza specialitate”, desi pe ambalajul original se mentiona ca ingrediente proteina din lapte si grasimi vegetale.

2.11. Lipsa inscrierii denumirii si adresei producatorului/ distribuitorului

III. Nerespectarea conditiilor de depozitare:
Nerespectarea temperaturii de comercializare
Lipsa monitorizarii temperaturilor de pastrare

 
IV. Abateri privind afisarea pretului   
– afisarea pretului intr-un mod greu vizibil si de citit, intr-o forma echivoca

-lipsa afisarii preturilor (pret de vanzare si pret pe unitatea de masura)

V. Modul de desfasurare a promotiilor

Jud. Iasi – ceai de musetel, provenienta Polonia si prezentat in pliantul publicitar cu ilustatie a  tricolorului Romaniei, putand induce in eroare consumatorii cu privire la provenienta produsului.
jud.Arges –  carne de pasare ambalata, avand aplicata pe ambalaj o eticheta cu mentiunea “50 %”, fara a exista precizari privind pretul final platit de consumator.
Bucuresti – pachete cu Crenvursti Extra de curcan cu  mentiunea 50 % reducere pentru al doilea produs, promotie care nu se poate verifica.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

• Acordati o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor “ profita” de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora;
• Urmariti cu atentie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare pe care doriti sa le cumparati si refuzati-le pe acelea pentru care aveti supiciuni privind calitatea si mai ales siguranta;
• Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai sau care prezinta data durabilitatii minimale depasita;
• Refuzati produsele alimentare preambalate care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii si a continutului;
• La cumpararea produselor alimentare solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
• Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate ; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

TELEFONUL CONSUMATORULUI INFOCONS

linie telefonica cu tarif normal  021 – 9551

Se pot obţine informaţii privind modalitatea de a adresa o sesizare sau reclamaţie în atenţia Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor.