• Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

In perioada 10.02 – 14.02.2014, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control privind modul in care se respecta prevederile legale la comercializarea si etichetarea produselor alimentare ecologice.
• Au fost controlati 356 operatori economici, dintre care la un numar de 172 ( ~ 48%) au fost constatate abateri de la prevederile legale, in vigoare;
• A fost verificata o cantitate de circa  11,5 tone produse alimentare ecologice, din care 1,3 tone (~11%) nu se incadra in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Masuri dispuse:

• oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 15 kg produse alimentare ecologice, in valoare de  815 lei,  produse improprii consumului uman;
• oprirea temporara de la comercializare a circa 942 kg produse alimentare ecologice, in valoare de 32. 000 lei  pana la remedierea neconformitatilor constatate;
• aplicarea de 186 sanctiuni contraventionale dintre care 104 amenzi contraventionale in valoare de 264. 000 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor si 82 avertismente.

Principalele abateri constate:

– comercializarea produselor ecologice cu data durabilitatii minimale depasita;
– ambalaje deteriorate;
– atribuirea calitatii de “produse ecologice” sau “bio” unor produse care nu se incadrau in prevederile legale;
– lipsa inscriptionarii informatiilor obligatorii pentru produsele ecologice sau bio, a codului autoritatii care reglementeaza activitatea operatorului sau a siglei UE pentru productia ecologica;
– neconordanta intre denumirea sub care se vinde produsul si compozitia acestuia;
– neinscrierea locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul;
– inscrierea de mentiuni ce pot crea confuzie, conducand la ideea ca acel produs este ecologic sau bio fara sa existe o certificare in acest sens.

Marius Alexandru Dunca, Presedintele ANPC:” Este inadmisibil ca la aproximativ jumatate dintre operatorii economici verificati sa fie constatate abateri de la prevederile legale in vigoare. Produsele alimentare ecologice sunt din ce in ce mai cautate de catre consumatori, astfel ca este imperativ ca acestea sa respecte toate normele de siguranta si sa nu expuna consumatorul la niciun risc. In intreaga tara vom supraveghea neincetat comercializarea si etichetarea produselor alimentare ecologice si nu vom tolera nicio abatere in ceea ce priveste informarea completa, precisa si corecta a consumatorilor”.

Abateri:

I. Calitatea  produselor  alimentare  ecologice

a.Comercializarea produselor alimentare ecologice in afara datei durabilitatii minimale stabilite de  producatori, contrar prevederilor legale in vigoare
Jud. Vaslui -Tagliatelle cu canepa – Bio expirate de 15 zile.
Jud.Cluj – condimente si cereale Bio cu data durabilitatii minimale depasita cu 3 zile.
Jud.Satu – Mare – “Seminte dovleac” si “Rondele simple de orez” cu data durabilitatii minimale depasita cu 2 zile.
Jud. Iasi (scortisoara macinata ecologica); jud.Botosani (carnati eco).

b.Ambalaje deteriorate ca urmare numeroaselor manipulari.
Jud. Cluj – paste fainoase  eco
Jud.Neamt – ovaz decorticat ecologic, 500g, cu ambalajul deteriorat.
Jud. Satu – Mare – cafea

II. Etichetarea si informarea consumatorilor ( 8 % din cantitatea de produse alimentare ecologice verificate prezentau abateri)

a. Atribuirea calitatii de „produs ecologic/ biologic” unor produse care nu se incadrau in prevederile legale privind produsele alimentare ecologice
Conform Regulamentului European in vigoare, termenii ”eco” si “bio” sunt interzisi a fi folositi daca produsul nu raspunde exigentelor prevazute si nici ca denumire comerciala, inducand in eroare consumatorii.
Jud. Neamt – in denumirea produselor era continut termenul BIO care putea induce in eroare consumatorul: suc de goji + complex de 10 superfructe si fructe uscate
Bucuresti – paine Pave Bio,  fara a se prezenta documente din care sa rezulte ca este atestat ca produs ecologic.
Bucuresti – intr-un restaurant, in lista meniu se regasea preparatul culinar „cocosel eco (Franta), cu mamaliguta si mujdei”, fara ca pentru materiile prime existente in unitate sa existe documente din care sa rezulte autenticitatea denumirii preparatului respectiv ca era atestat ca produs ecologic.

b. Lipsa inscriptionarii informatiilor obligatorii referitoare la productia ecologica, in cazul produselor ecologice comercializate, astfel:
Jud. Neamt – eticheta produsului “ulei de masline Bio”, provenienta Grecia nu continea sigla ecologica a UE  si indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola.
Jud. Neamt –  “suc de merisoare BIO”, produs in Elvetia,  la care nu era aplicata sigla ecologica a UE si fara indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola.

– Lipsa inscriptionarii codului autoritatii sau al organismului de control care reglementeaza activitatea operatorului economic, contrar prevederilor
Jud.Mehedinti – seminte ecologice susan, fulgi de migdale, coacaze si prune uscate, mix cu 4 seminte, fructe goji din China, cu sintagma My Bio, fiole Gingseng – suplimente alimentare BIO.

– Neinscrierea sub Sigla ecologica UE, a codului numeric al autoritatii sau al organismului de control, respectiv a locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul

– Lipsa inscriptionarii Siglei UE pentru productia ecologica
Jud.Caras – Severin „ULEI DE ARGAN BIO” pe ambalajul caruia nu era specificata sigla Uniunii Europene pentru productia ecologica.
Jud. Vaslui – “Bautura soia calciu” si “Bautura soia cu ciocolata”, produse in Austria pe ambalajul carora exista un dreptunghi, de culoare verde  in care era poza unei frunze si mentiunile “100 %  Natur”,  care putea fi confundat cu sigla Comunitatii europene pentru produse ecologice, astfel putând induce in eroare consumatorii  asupra faptului ca produsele ar fi BIO.

– Lipsa inscrierii mentiunii cu privire la locul unde s-a cultivat materia prima agricola din compozitia produsului ecologic

c. Nerespectarea prevederilor H.G. nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor

d.  Inscrierea elementelor de identificare-caracterizare cu caracterele literelor foarte mici, neclare,  ilizibile,
Jud. Mures – bautura ecologica de soia, la care indicatia locului unde s-a cultivat materia prima fiind greu de localizat, era inscris in limba germana mentiunea  “codul de identificare provenienta se afla sub data expirarii”.

e. Neconcordanta intre denumirea sub care se vinde produsul si compozitia reala a acestuia
Jud. Vaslui – Suc de rodii BIO,  produs in Elvetia, la care  denumirea produsului nu corespundea naturii ingredientelor utilizate: extract de ceai alb 55,5 %, suc de rodii 27,5 % (sudul Turciei), amestec de fructe 10 % (suc de aronia, piure de pere) si concentrat de agave (7 %).
Bucuresti – „Biscuiti cu unt, miere si lamaie Bio”, provenienta Franta, desi in lista ingredientelor se mentiona ”aroma naturala de lamaie”.

f. Inscrierea de mentiuni ce pot crea confuzie
– “Dulceata de Mure , pa capacul careia exista un autocolant cu mentiunea „BIO” existand riscul sugerarii faptului ca este produs bio.

g. Comercializarea produselor cu elementele de identificare-caracterizare netraduse in limba romana

h. Lipsa inscrierii sau inscrierea neconforma a datei durabilitatii minimale

i. Lipsa inscrierii cantitatii, exprimata in procente, a ingredientelor ce se afla in denumirea sub care se vinde produsul

III. Modul de respectare a conditiilor de depozitare  si  expunere, impuse de producatori
Nerespectarea conditiilor de pastrare si expunere la comercializare stabilite de producatori .
IV. Modul de desfasurare al promotiilor
« PROMOTIE », la raft,  fara a se preciza faptul ca oferta se referea la stocul de bunuri disponibil  si  fara a se preciza perioada pentru care se aplica aceasta promotie.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

– La cumpararea produselor alimentare ecologice acordati atentie deosebita la aspectul produsului;
– Urmariti modul de etichetare al produselor alimentare ecologice, care trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) denumirea sub care este vandut alimentul;
b) lista cuprinzand ingredientele;
c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, care dau specificitate produsului ;
d) cantitatea neta pentru alimentele preambalate;
e) data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum;
f) conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
g) denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana;
h) locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a alimentului;
i) instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;
j) concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volum;
k) o mentiune care sa permita identificarea lotului;
l) mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse, prevazute.

Suplimentar etichetarea trebuie sa mai contina, obligatoriu, urmatoarele elemente:
(a) numarul de cod al autoritatii sau al organismului de control care reglementeaza activitatea operatorului care a desfasurat cea mai recenta operatie de productie sau procesare;
(b) sigla Comunitatii in cazul produselor alimentare preambalate;
(c) in cazul in care se utilizeaza sigla Comunitatii, o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricola din care se compune produsul apare in acelasi camp vizual cu sigla, sub una dintre urmatoarele forme, dupa cum este cazul:
– „Agricultura UE”, atunci cand materia prima agricola a fost cultivata in UE;
– „Agricultura non-UE”, atunci cand materia agricola prima a fost cultivata in tari terte;
– „Agricultura UE/non-UE”, atunci cand o parte din materia agricola prima a fost cultivata pe teritoriul Comunitatii, iar alta parte a fost cultivata in tari terte.
Indicatia „UE” sau „non-UE” poate fi inlocuita sau completata cu numele unui stat, in cazul in care intreaga materie prima agricola din care se compune produsul a fost cultivata in statul respectiv.
Utilizarea siglei comunitare mentionata, precum si indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola sunt optionale pentru produsele importate din tari terte.

–  Nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
– Refuzati produsele alimentare ecologice pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Refuzati produsele alimentare ecologice pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
– La cumpararea produselor alimentare ecologice solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produselor alimentare ecologice din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

Go to Top