• Advertising4U.RO-advertising.and.media.solutions-Comunicate.de.presa.Info.Evenimente.Media.NEWS.BUSINESS

In perioada 16 septembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare al prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.

– au fost efectuate 1.579 actiuni de control dintre care in 1.014 scoli si 542 gradinite, la 11 producatori si 12 distribuitori;
– au fost oprite definitiv de la distributie 5.259 kg produse lactate, de panificatie si mere, in valoare de 14.483 lei, care erau improprii consumului;
– pentru deficientele constatate au fost aplicate 10 de sanctiuni contraventionale constand in 6 amenzi contraventionale insumand 59.000 lei si 4 avertismente.

Jud. Arad – distribuirea de lapte cu parametri calitativi necorespunzatori (separari de faze, aglomerari de culoare alba, zer de culoare galbuie, gust si miros straine de natura produsului), impropriu consumului – amenda 10.000 lei
Jud. Covasna – cornuri cu modificari organoleptice, cu data limita de consum expirata, erau depozitate in vecinatatea produselor conforme – amenda 2.000 lei
Jud. Harghita – fabricarea si distribuirea de cornuri cu abateri negative ale cantitatii nete peste limita maxima tolerata – amenda 3.000 lei
Jud. Ialomita – distribuirea de cornuri pentru o perioada de timp mai mare decat data limita minima de consum de 48 ore – amenda 30.000 lei
Jud. Iasi – distribuirea de lapte UHT cu caracteristici organoleptice necon-forme: gust acru, miros nespecific – amenda 10.000 lei
Jud. Teleorman – fabricarea si distribuirea de cornuri cu abateri negative ale cantitatii nete peste limita maxima tolerata; deficiente de etichetare – amenda 4.000 lei

Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC: ”Consider sanatatea si siguranta copiilor prioritare, astfel ca nu voi tolera nicio abatere de la normele care trebuie respectate in ceea ce priveste hrana acestora. Ajutorul acordat de catre stat, sub forma de lapte, corn si mar trebuie sa-si pastreze rolul pentru care a fost creat si sa nu reprezinte niciun pericol. Astfel, atrag atentia tuturor operatorilor economici implicati in aceste proces sa trateze cu maxima responsabilitate asigurarea acestor alimente si sa nu puna in niciun fel in pericol sanatatea copiiilor. Pentru multi copii aceste alimente oferite in institutiile de invatamant reprezinta o masa esentiala, deci trebuie sa fie si una sanatoasa. In fiecare judet exista o permanenta supraveghere a acestor programe, iar abaterile vor fi sanctionate drastic.” 

Abateri:

1. Neincadrarea in data limita de consum reglementata sau inscriptionata

jud. Ialomita – au fost distribuite cornuri pentru o perioada mai mare de timp decat data limita minima de consum de 48 ore de la momentul fabricatiei, asa cum este reglementat. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 30.000 lei.

2. Distribuirea de produse neconforme calitativ si/sau cantitativ

Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad a inregistrat 5 reclamatii din partea unor unitati de invatamant de pe raza judetului prin care era semnalata calitatea necorespunzatoare a laptelui pasteurizat, 0,2 litri, produs in jud. Timis.
In toate cazurile era reclamat gustul amar si aspectul necaracteristic (neomogen, cu separari de faze, aglomerari de culoare alba, zer de culoare galbuie, gust si miros straine de natura produsului). CJPC Arad a prelevat probe din doua loturi de lapte aflate in depozitul distribuitorului si a le-a transmis la LAREX- filiala Arad in vederea efectuarii de analize.
In ambele cazuri, rapoartele au concluzionat ca laptele prezenta gust puternic amar, aspect neomogen, cu separari de faze (aglomerari de culoare alba si zer de culoare galbuie) fiind impropriu consumului uman. Operatorul economic a a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 10.000 lei si s-a dispus oprirea distribuirii si retragerea din institutiile de invatamant a laptelui deja distribuit apartinand celor doua loturi (4.600 litri, echivalentul a 23.000 portii).
jud. Satu Mare- in data de 22.01.2014 46 de elevi au prezentat stari de greata si dureri abdominale dupa ce au consumat lapte fabricat si distribuit in jud. Timis. Toti copiii au fost transportati la spitalul din Satu Mare, 8 dintre ei ramanand internati. La sediul Consiliului Judetean, impreuna cu DSV si DSP s-a initiat un control comun verificandu-se documentele, loturile, modul de etichetare si depozitare a laptelui. DSP Satu Mare si DSV Satu MARE au recoltat probe si contraprobe care au fost analizate in laboratoarele proprii, constatandu-se prezenta de Enterobacteriaceae  peste limita admisa si modificari organoleptice, laptele fiind impropriu consumului. DSV Satu Mare a sechestrat un numar de 1.602 cutii a 200 ml (320,4 l) lapte semidegresat  1,8 % UHT provenite din loturile 021= 29 buc., 023 =109 buc., 024=2buc., 034=1462 buc. . IPJ Satu Mare efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de falsificarea de alimente  sau alte produse si vatamare corporala. CJPC Satu Mare nu a finalizat actiunea de control si urmeaza sa incheie un document de control cu producatorul in urma rezultatelor analizelor primite de la DSVSA si DSP Satu Mare. Consiliul Judetean Satu Mare a reziliat contractul cu operatorul economic. In prezent, pe raza jud. Satu Mare nu se mai distribuie lapte.
Controalele comune au fost extinse si in jud. Salaj unde 60 de litri de lapte produs si distribuit de acelasi operator economic din jud. Timis  prezentau modificari orgaoneleptice de gust si culoare. Cantitatea a fost oprita definitiv de la distributie.
jud. Iasi – intregul „lot 377” de lapte UHT (819 buc./163,8 litri), cu data durabilitatii minimale 15.04.2014 a fost oprit definitiv de la distributia in unitatile de invatamant din luna decembrie 2013, ca urmare a constatarii unor modificari organoleptice: gust acru, miros nespecific. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 10.000 lei.
jud. Teleorman – in urma reclamatiilor primite de la unitati scolare referitoare la cantitatea neta mai mica de 80g a cornurilor fabricate si distribuite comisarii au efectuat in data de 03.12.2013 un control la producator, verificandu-se conform procedurii un lot de 3.000 buc. cornuri (240 kg), constatandu-se abateri negative ale cantitatii nete cuprinse intre 5 si 10 grame/buc. in conditiile in care eroarea negativa tolerata la o cantitate neta de 80g este de maximum 4,5g. S-a dispus oprirea de la distributie a acestui lot si s-a aplicat o amenda contraventionala in valoare de 4.000 lei.
Aceeasi neconformitate s-a constatat si la cornurile produse in jud. Cluj si in jud. Harghita in data de 19.12.2013. In urma verificarilor a fost constatata o abatere negativa medie a cantitatii nete de 8,12g/buc. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 3.000 lei.
Jud. Brasov – 10% din cornurile produse in jud. Prahova, distribuite in luna ianuarie 2014 prezentau inchidere neetansa, cu termosudura incompleta a ambalajelor.
jud. Giurgiu – in urma unei reclamatii primite in data de 17.01.2014 s-a constatat ca merele distribuite din jud. Cluj – castigator de licitatie – prezentau caracteristici calitative organoleptice neconforme: pulpa moale, fermentata, cu pete de mucegai, urme de lovituri si zone necrozate. Intregul lot (195 kg in valoare de 487.50 lei) a fost retras si oprit de la distributie.

3. Nerespectarea graficului de livrare

jud. Bihor – desi distributia produselor lactate si de panificatie trebuia facuta zilnic, operatorul economic a procedat la distribuirea bisaptamanala si chiar saptamanala la scolile si gradinitele din judet, iar pana la 9 ianuarie 2014 nu fusesera distribuite produse deloc, desi cursurile s-au reluat pe 6 ianuarie 2014.
Nerespectarea graficului de distributie s-a constatat si in jud. Alba si Mures.

4. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare

jud. Bihor – s-a constatat ca produsele lactate si de panificatie erau tinute pe holul unitatii, neexistand un spatiu special destinat pastrarii acestor produse (controlul a fost efectuat la data 03.10.2013).
jud. Bihor – produsele lactate erau pastrate la temperatura mediului ambiant, desi indicatiile producatorului de pe eticheta specificau 2°-6°C (controlul a fost efectuat la data 09.10.2013).
jud. Giurgiu – nu erau dotate cu utilaje frigorifice pentru pastrarea produselor lactate la temperatura indicata de producator (2°- 4°C).
jud. Covasna – s-au gasit 59 buc. cornuri cu data limita de consum depasit, cu modificari organoleptice, depozitate impreuna cu produsele conforme, aflate in termen. Pentru abaterea constatata s-a aplicat o amenda contraventionala de 2.000 lei.
jud. Brasov – spatiul amenajat pentru depozitarea produselor distribuite elevilor nu era dotat cu utilaj frigorific pentru pastrarea iaurturilor la temperatura de  max. +6o C indicata de producator.
jud. Harghita – laptele era pastrat la temperatura camerei, fara respectarea conditiilor de depozitare inscrise pe eticheta (avertisment).
jud. Mures – nu existau utilaje frigorifice, respectiv un spatiu amenajat separat pentru pastrarea produselor din program; acestea se pastrau pana la distribuirea lor, intr-un cabinet scolar in conditii igienico-sanitare precare.
jud. Dambovita – nu existau spatii amenajate pentru pastrarea produselor, acestea fiind depozitate in laborator sau in cancelarie, iar alimentele erau distribuite copiilor de 3 ori pe saptamana, in zilele de receptie, si nu zilnic, in functie de prezenta la cursuri.
jud. Neamt – produsele lactate si de panificatie erau pastrate intr-un spatiu nearisit, cu miros de mucegai.
jud. Giurgiu – lipsa unui spatiu special amenajat pentru receptionarea si pastrarea produselor alimentare pana la distribuirea acestora catre elevi.

5. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare

jud. Teleorman – se fabricau si distribuiau in unitati scolare cornuri pe a caror eticheta nu se mentiona faptul ca sarea utilizata era iodata, iar data limita de consum era inscrisa inadecvat.
jud. Vaslui – batoanele distribuite in data de 17.10.2013 aveau data limita de consum inscrisa in mod incomplet, sub forma „exp. 19.2013”. Operatorul economic a fost sanctionat cu avertisment.
jud. Brasov – cornurile produse si distribuite un operator economic din jud. Prahova, aveau data limita de consum ilizibila sau marcata incomplet in zona de lipire a ambalajului.
jud. Covasna – cornurile aveau inscris pe eticheta, in lista ingredientelor – untul, desi in procesul de productie se utiliza doar grasime vegetala. Operatorul economic a fost sanctionat cu avertisment.

Go to Top