Județele Botoșani, Călărași, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Teleorman și Vaslui se alătură proiectului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, un program gratuit derulat de Fundația Progress, care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani în vederea dezvoltării competențelor de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Cluburi noi de programare au fost deschise anul acesta și în județele Cluj, Dâmbovița, Gorj sau Iași. 85 de biblioteci publice locale, 10 școli, 7 organizații neguvernamentale, 5 licee și 2 primării s-au alăturat inițiativei, iar până acum au participat la cursuri peste 4.600 de elevi de la lansarea proiectului în 2017.

„Anul acesta avem 109 cluburi active, la nivel național, ceea ce demonstrează avântul pe care l-a prins programul CODE Kids. Entuziasmul copiilor și al coordonatorilor de cluburi este molipsitor! Ne bucură faptul că i-am prins în această vâltoare a cunoașterii și suntem pregătiți să le antrenăm abilitățile digitale și soft skills, astfel încât să fie instruiți pentru profesiile care vor apărea în următorii zece-douăzeci de ani.” – Mircea Stan, manager de proiect CODE Kids România

Într-o lume în care tehnologia avansează cu rapiditate, CODE Kids reprezintă o oportunitate de alfabetizare digitală pentru copiii din mediul rural, astfel încât aceștia să fie pregătiți să dea piept cu meseriile viitorului. În cei doi ani de program, elevii vor avea acces la noile tehnologii și la instruiri gratuite oferite de profesioniști în domeniu, vor crea aplicații mobile, vor învăța să programeze roboței, își vor dezvolta cunoștințele de matematică, logică și limba engleză și vor descoperi cât e de frumos să lucreze în echipă.

„Din punctul meu de vedere CODE Kids se rezumă la un singur cuvânt – viitor. Fie că vorbim de viitorul general care se anunță tehnologic și robotizat, fie că vorbim de viitorul copiilor noștri, consider că acest drum al programatorilor de mâine trebuie să înceapă chiar de astăzi. Oferă șansa copiilor din mediul rural să acceseze un domeniu extraordinar de interesant și complex printr-un club de coding gratuit.” – Narcis Lunceanu, coordonator tehnic CODE Kids România

Elevii din medii vulnerabile sau din orașe mici ale României, dar și din unele zone din Republica Moldova pot parcurge cursurile de doi ani ani, fără niciun cost. Lista cluburilor active poate fi consultată AICI https://bit.ly/CluburiActive_CODEKids2022.

Record de cluburi și copii care programează viitorul comunităților

Județul Dâmbovița numără cele mai multe localități partenere în programul CODE Kids, majoritatea rurale. Copiii se pot iniția în tainele programării în cele 21 de cluburi active. Surpriza sezonului în materie de membri ai clubului a fost Biblioteca Județeană Constanța, care a obținut performanța de a atrage în mrejele codingului 77 de elevi.

„Am înțeles că viitorul de azi este prezentul de mâine, cel ce este „om mic” astăzi va fi „om mare” mâine. Va lua decizii, va influența lumea, va munci, va avea familie și copii la rândul său… Noi vrem o lume mai bună pentru copiii noștri începând de AZI. De aceea, când ni s-a oferit prilejul de a fi parteneri în programul național CODE Kids am înțeles că trebuie să integrăm tehnologia în viața nostră, nu să ne temem de ea. Am cunoscut niște copii fantastici, cu un potențial inegalabil, care au parcurs primele zece etape din cursul 2 de pe platforma code.org cu mult entuziasm și așteaptă cu nerăbdare următoarele provocări!” – Elena Cioclin, inspector de specialitate Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, Coordonator CODE Kids. 

Împreună #rescriemviitorulcopiilor

În sprijinul strategiei de digitalizare, de adaptare la noile tehnologii și de creare a unei mișcări naționale de coding, Fundația Progress deschide un apel public către companii naționale, dezvoltatori sau antrepenori locali care doresc să se alăture misiunii de a rescrie viitorul copiilor. Persoanele interesate pot contacta coordonatorii cluburilor locale unde doresc să facă o sponsorizare sau pot trimite e-mail la adresa office@progressfoundation.ro.

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. www.progressfoundation.ro

Despre CODE Kids România

”CODE Kids – Programează viitorul comunității tale” este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică.
Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Programul CODE Kids a primit Premiul pentru Impact Social oferit în cadrul Galei Societății Civile, ediția 2021.