window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Peste 500 de copii defavorizati se vor bucura de servicii sociale la standarde europene. Arhiepiscopia Craiovei va realiza, pana la finele anului 2013, doua centre sociale in orasele Craiova si Targu Jiu. Proiectele vor fi finantate prin intermediul Programului Operational Regional. Valoarea investitiei va depasi suma de 1,7 milioane de euro. Arhiepiscopia Craiovei devine un pilon tot mai important pentru zona Olteniei prin numarul mare de proiecte depuse si contractate.
Autoritatea de Management a aprobat la inceputul lunii august, prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013 doua noi proiecte in cadrul Axei prioritare 3 „Imbunatatirea infrastructurii sociale” – Domeniul major de interventie 3.2. „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale”. Cele doua contracte au fost semnate, marţi, 30 august, la Craiova de IPS Irineu Popa, arhiepiscop al Craiovei şi mitropolitul Olteniei, şi Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia. Proiectele au fost realizate cu sprijinul firmei de consultanta Alter Ego Solutions si a echipei de proiectare Alter Ego Concept, ambele companii membre ale Alter Ego Group.
Arhiepiscopia atrage bani pentru copiii defavorizaati

Proiectul ‘Reabilitare, amenajare, etajare şi schimbare de destinaţie din casa parohiala in centru social’ are ca obiectiv transformarea unei case parohiale din Craiova, in Centrul social de zi pentru copii ‘Anastasia’. Valoarea totala a proiectului este de 3.321.222,42 lei, din care finanţarea nerambursabila este de 2.623.857,68 lei.
Cel de-al doilea proiect, intitulat ‘Centru social multifuncţional in Targu Jiu’, in valoare totala de 3.770.676,11 lei din care 2.971.292,22 lei reprezinta finanţarea nerambursabila, se adreseaza copiilor dezavantajaţi din punct de vedere social, din judeţul Gorj.
„Cele doua centre vor fi destinate copiilor defavorizati si vor conduce, pe termen lung, la o imbunatatire a gradului de incluziune sociala si a calitatii vietii copiilor aflati in situatii de risc, sau care provin din familii cu o situatie financiara precara.
Prin intermediul celor doua centre sociale, realizate in Craiova si Targu Jiu, Arhiepiscopia Craiovei urmareste crearea unui mediu stimulativ. Conform declaratiei Inalt Preasfintitului Parinte dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei „In majoritatea cazurilor sociale, copiii sunt privati de jocurile copilariei si chiar de educatie”.

Peste 10 specialisti, implicati in proiectarea obiectivelor

Primul pas in accesarea fondurilor europene pentru crearea centrelor sociale localizate in orasele Craiova si Targu Jiu a fost pregatirea dosarului de finantare. Acest lucru a presupus completarea cererii de finantare, realizarea studiului de fezabilitate, obtinerea avizelor necesare si obtinerea altor documente relevante pentru proiect. Depunerea dosarelor de finantare a fost realizata in termenul prevazut de finantator. La scurt timp dupa aceasta data a fost obtinut avizul de conformitate administrativa, ce presupune verificarea existentei tuturor documentelor necesare in forma si cu continutul solicitat de finantator.
Dupa parcurgerea etapelor de evaluare a eligibilitatii si a aspectelor tehnico-financiare a urmat depunerea si evaluarea proiectului tehnic, realizat cu sprijinul companiei Alter Ego Concept. Prin solutiile urbanistice si arhitecturale propuse, proiectantul a avut in plan ca noile centre sociale sa imbunatateasca imaginea urbana la nivel de front stradal si perceptia functionala. Conceptul a avut la baza proiectarea unor centre care sa se deschida catre oras, comunitate, prin tratarea spectaculoasa a imaginii. Proiectarea obiectivelor este rezultatul muncii a peste 10 specialisti in arhitectura, structura si instalatii.

Stransa relatie de colaborare cu Autoritatea de Management

Pe parcursul intregului proces de evaluare a existat o relatie de comunicare stransa cu Autoritatea de Management, intermediata de firma de consultanta, in urma careia au fost furnizate toate informatiile suplimentare solicitate de finantator. La finalul acestui proces au urmat vizitele de precontractare ce au avut ca rezultat aprobarea celor doua proiecte. Ultima etapa, cea de semnare a contractelor de finantare pentru cele doua proiecte, a avut loc in 30 august, anul curent.
Instituţie de cult, deosebit de importanta pentru regiunea Oltenia a depus o serie de alte proiecte ce vizeaza, pe langa investiţii care se adreseaza infrastructurii sociale si proiecte de reabilitare şi restaurare a patrimoniului cultural.
In perioada 2007-2013, Romania beneficiaza de sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea unor proiecte de investitii cu impact social si economic. Accesarea acestor fonduri faciliteaza implementarea unor proiecte complexe . In lipsa unei subventionari aceasta ar fi ramas la stadiul de proiect, motivul fiind resursele financiare limitate ale solicitantilor.

Camelia Enache
Strategic Policy and Image Adviser
VP Holding
mob: 004 0758.054.294
tel: 004 021.315.03.97 / fax: 004 021.315.03.98
email: camelia.enache@vp-holding.ro
www.vp-holding.ro

Go to Top