#Concert | Orchestra Nationala Radio

Tânărul dirijor William Kunhardt, câștigător în 2014 al premiului James Conlon la Festivalul de Muzică de la Aspen, Statele Unite, va dirija concertul Orchestrei Naționale Radio vineri, 24 februarie 2017, la Sala Radio. Programul serii propune în deschidere uvertura operei Freischütz de C. M. Von Weber, considerată prima operă romantică importantă compusă în Germania. Va urma Dublul concert în mi minor pentru violă, clarinet și orchestră, op. 88 de M. Bruch, iar seara se va încheia cu Simfonia nr. 5 în mi minor, op. 64 de Ceaikovski.

Pe afișul evenimentului se află doi soliști cu o carieră internațională în plină ascensiune: Răzvan Popovici – violă și Thorsten Johanns – clarinet.

Binecunoscut în România, violistul Răzvan Popovici a cântat ca solist în mai multe țări europene, a colaborat ca instrumentist cu Filarmonica din Berlin între 2000 și 2001, a evoluat alături de nume importante ale scenei muzicale internaționale și este director și inițiator al Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo din București.

Thorsten Johanns colaborează în calitate de prim clarinetist cu orchestre de renume ca  Filarmonica din New York, Super World Orchestra din Tokyo, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din München, Orchestra Germană Radio din Berlin.  A fost distins cu Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de muzică de cameră a anului 2008.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

 Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biografii

WILLIAM  KUNHARDT

Cu o carieră în plină ascensiune, care a debutat odată cu câştigarea Premiului James Conlon (2014), la Festivalul Muzical din Aspen, William Kunhardt a devenit primul dirijor imediat reinvitat de către Roberto Spano, directorul Festivalului.  Mai apoi avea să dirijeze numeroase orchestre în America, Europa şi Asia. În prezent este dirijor principal al Orchestrei de Cameră Arensky şi dirijor rezident la Festivalului Piraeus din Atena.

Alături de Orchestra de Cameră Arensky a concertat în Londra la Southbank Centre, Kings Place, Cadogan Hall. A realizat înregistrări cu simfoniile de Beethoven, Mozart, Tombeau de Couperin de Ravel şi concerte cu Jennifer Pike, Banjamin Grosvenor, Andrew Haveron, Andryi Viytovych şi grupul Aldenburgh.  A dirijat Orchestra Naţională Radio din Bulgaria, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, O:Mordent Orkester din Suedia, Orchestrele filarmonicilor de stat din Grecia şi Republica Moldova, Orchestra Academică a Festivalului de la Lucerna şi a fost invitat să participe la festivaluri din Germania, Franţa şi Bahrain. A debutat la Postul Public American de Radio, a colaborat cu Sarah Chang, Robert McDuffie, Orchestra Simfonică din Atena.

William Kunhardt s-a născut în anul 1989 la Londra, a fost elev al Eastbourne College, a studiat vioară la Londra cu Dona Lee Croft şi dirijat la Paris, cu Neil Thomson. A mai primit îndrumări de la Paavo şi Neeme Järvi, Peter Eötvös, Heinz Holliger, Sir Mark Elder şi Robert Spano, totodată a urmat cursuri de măiestrie artistică la Festival IRCAM şi totodată la festivalurile din Lucerna şi Aspen. William Kunhardt a fost şi dirijor principal al International Orchestra for Freedom şi la Young Vituosi Festival din Castelreng, Franţa.

RĂZVAN POPOVICI

S-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.

A cântat ca solist în mai multe ţări europene, în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Theatre-des-Champs-Elysée din Paris.

A colaborat cu Juliane Banse, Philippe Graffin, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Alexander Lonquich, Rainer Kussmaul, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie şi Thomas Demenga.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Harrogate Festival, Ferrarra Musica, Boswil Musiksommer, Oxford Chamber Music Festival şi Kobe Music Festival. Printre sălile în care a cântat se numără Musashino Hall din Tokio, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, Carnegie Hall din New York, South Bank si Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Gasteig din München.

Răzvan concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro. Ansamblul a lansat până în prezent 7 discuri apreciate în întreaga lume.

O experienţă benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001.

Răzvan a fost prim violist invitat al Filarmonicii din Essen, orchestrelor de cameră din München, Köln şi Kobe, al Chaarts Chamber Artists, al Filarmonicii de Cameră din Salzburg şi al Gstaad Festival Orchestra.

Răzvan este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania şi al seriei de concerte de muzică de cameră “Pèlerinages” din München.

Este în acelaşi timp iniţiator şi director executiv al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti pe care l-a transformat într-o platforma culturală europeană de mare succes. Aceasta include Festivalul SoNoRo (12 ani), proiectul educativ SoNoRo Interferenţe (11 ani), SoNoRo Arezzo (7 ani), SoNoRo Conac (5 ani) şi SoNoRo Sofia (2 ani).

Din sezonul 2015/16 Răzvan este directorul artistic al seriei de concerte de muzică de cameră DA CAPO – ARCUB Chamber Music Series in Hanul Gabrobeni din Bucureşti, prima serie internaţională de gen din România.

Răzvan ține regulat cursuri de măiestrie în România, Japonia, Italia, Ucraina și Germania, atât în cadrul proiectului educativ SoNoRo Interferențe cât și al Fundației „Villa Musica” din Schloss Engers/Mainz.

Printre ultimele sala angajamente se numără concerte în cadrul festivalului „Un weekend dans le Balkans” la Opéra de Dijon, la Bodensee Festival in Germania, Stift Festival in Olanda, în Carnegie Hall din New York și Kennedy Center of Performing Arts din Washinghton.

În următoarele luni Răzvan va debuta în Concertgebow Amsterdam, va interpreta Sinfonia Concertante a lui W. A. Mozart cu Kamerata Kronstadt la Brasov şi Kobe Chamber Orchestra in Japonia si va concerta la Linz, Almaty, New York, Loviisa,  Eindhoven, Montepulciano, Arezzo și Bucureşti.

THORSTEN  JOHANNS

Născut la Krefeld în Germania, Thorsten Johanns a început să studieze clarinetul la vârsta de opt ani şi apoi saxofonul cu profesorul Laszlo Dömötör. A fost distins cu numeroase premii I la concursul Jugend musiziert, din anul 1996 a studiat la Hochschule für Musik din Köln, cu profesorul Ralph Manno, iar în perioada studiilor a beneficiat de bursa Studienstiftung des Deutschen Volkes.

Experienţa sa de orchestră a debutat cu funcţia de substitut principal al partidei de clarinet la Orchestra Filarmonicii din Essen, mai apoi devenind clarinetist principal al Orchestrei WDR din Köln. De atunci şi până în prezent colaborează în calitate de prim clarinetist cu orchestre de renume printre care amintim Filarmonica din New York, Super World Orchestra din Tokyo, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din München, Orchestra Germană Radio din Berlin, Ansamblul Modern din Frankfurt.

Calităţile sale artistice de excepţie l-au recomandat a fi invitat să concerteze în calitate de solist alături de Orchestra de Stat din Brandengurg (dirijor Howard Griffiths), Bayerische Kammerphilharmonie Augsburg, Orchestra Simfonică WDR.

Dintre dirijorii cu care a colaborat îi menţionăm pe: Alan Gilbert, Sir Neville Marriner, Semyon Bychkov, Eivind Aadland, Yutaka Sado, Jonathan Stockhammer, Dan Ettinger, Christoph von Dohnanyi.

Muzica de cameră este un gen în care artistul excelează de asemenea, dovadă stând artiştii şi ansamblurile cu care a colaborat: András Schiff, Heinz Holliger, Auryn Quartett, Quartetto di Cremona, Minetti – Quartet, Aris – Quartett, Ensemble Raro.

A participat la numeroase festivaluri cum ar fi SoNoRo, ADEvantgarde, Schleswig-Holstein, Musik-Triennale Köln, Mecklenburg-Vorpommern, precum şi la festivaluri din Lucerna şi Tirol.

A realizat de asemenea şi înregistrări, a fost distins cu Premiul ECHO Classic pentru cea mai bună înregistrare de muzică de cameră a anului 2008. Ca o personalitate complexă, Thorsten Johanns împărtăşeşte tehnica sa interpretativă şi cu tinerele generaţii de muzicieni în cadrul unor cursuri de măiestrie interpretativă susţinute în Boston (New England Conservatory), Beijing, Shanghai, Shenyang, Melbourne, Brisbane, Sydney şi în calitate de profesor la Musikhochschule Franz Liszt din Weimar.