window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Refacerea economică a Nepalului după criza provocată de cutremur

  • aaa_Advertising4U.ro-Platforma _de_Promovare_ONLINE

Este foarte probabil ca estimarea costului total al pagubelor produse de seism să fie eronată și să avem un cost mult mai mare. Impactul direct e evaluat undeva la 5 miliarde de dolari. Consecințele indirecte sunt, probabil, mult mai rele și vor crea Nepalului un prejudiciu de aproximativ 20% din PIB. Tara intră într-o perioadă de “întuneric economic”. Rețeaua de infrastructură, vitală oricărei prosperități economice, este distrusă în totalitate și nu există niciun dubiu că Nepalul va intra în recesiune anul acesta. După cutremur, economia nepaleză arată la fel de rău ca în Zimbabwe.

Prioritatea numărul 1 pentru economie este să asigure accesul țării la valute străine. Contrar teoriilor care sunt expuse tot mai des și a ceea ce se crede, turismul contribuie doar în mică măsură la PIB – aproximativ 8,2% în 2013 – dar este a doua sursă de monedă străină după cea reprezentată de ceea ce trimit nepalezii din străinatate, cum se întâmplă și în România. În lunile care vin, asistența financiară internațională va fi crucială pentru a permite guvernului și sectorului privat să își plătească creditorii străini și să stabilizeze balanța de plăți.

Cea mai mare provocare pentru Nepal nu va fi să colecteze această asistență financiară, ci să o folosească. La fel ca în multe țări subdezvoltate, corupția e în floare și cuprinde toate straturile societății. În pofida mecanismului de control instituit de comunitatea internațională, se prea poate ca 10% sau chiar 20% să se piardă prin fraude și furt. Practic, nu poate fi evitat acest lucru.

Refacerea unei economii după un eveniment tragic nu e ușoară. Totuși, iată câteva linii strategice care au dat rezultate în alte cazuri:

Regândirea politicii monetare pentru a se adapta mai bine relațiilor economice înfloritoare cu China. Rupia nepaleză este asociată cursului valutar al rupiei indiene, lucru care a dăunat economiei nepaleze din cauza devalorizării monedei indiene. E mult mai logic ca rupia nepaleză să fie asociată unui alt coș valutar care să cuprindă și yuanul chinez.

Inițierea unui plan Roosevelt de infrastructură finanțat și supervizat de comunitatea internațională.

 

Dezvoltarea sectorului hidroenergetic, unde China este deja un jucător important, ceea ce implică investiții în educație pentru a avea expertiză locală și a îmbunătăți mediul de afaceri.

Va dura cel puțin un deceniu până la refacerea completă după acest tragic eveniment și, probabil, și mai mult până când viitorul clasei de mijloc din Nepal va fi din nou plin de speranță. Țara are un potențial uriaș, pe lângă bogățiile turistice: un sector hidroenergetic eficient ar putea-o propulsa printre statele emergente.

 Analiza de Christopher Dembik

Despre Christopher Dembik

Christopher este economist la Saxo Bank în Paris, Franța. Conduce departamentul de macroeconomie și cercetare a piețelor financiare pentru reprezentanța Băncii din Paris. Are un masterat în Științe Politice la Sciences Po Paris și un MBA la Institute of Economics of the Polish Academy of Sciences.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top