window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

În data de 30 august 2012, maestrul Cornel Todea, îndrăgit regizor şi manager al Teatrului “Ion Creangă”, s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani. Născut la Cluj pe 18 noiembrie 1935, Cornel Todea a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a pus în scenă peste 50 de piese de teatru la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul  Nottara, Teatrul “Ion Creangă”), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa; a regizat peste 200 de spectacole teatru-tv, emisiuni muzicale, de divertisment, filme artistice şi documentare la TVR; peste 300 de talk-show-uri şi a obţinut numeroase premii şi distincţii de recunoaştere internă şi internatională. La Opera Naţională Bucureşti, maestrul a montat, în stagiunea 1992 – 1993, opera pentru copii “Hänsel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, iar în stagiunea 1999 – 2000, opera “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti.

A marcat destinul teatrului pentru copii din România aducând în România conceptul de educaţie timpurie – teatru pentru copii cu vârsta de 0-3 ani – la Teatrul Ion Creangă, singura instituţie de gen, din România, care practică acest tip de spectacole. Din inițiativa sa, în 2005, a organizat Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de poveşti, aflat la cea de-a VIII-a ediție în acest an. Model de dăruire şi ambiţie nemărginită pentru promovarea artelor dedicate celor mici, dincolo de vasta sa experienţă profesională, Cornel Todea rămâne un manager iubit de echipa Teatrului Ion Creangă, pe care a îndrumat-o mai bine de 24 de ani şi pe care a îndrăgit-o atât de mult. Aflată în plină pregătire pentru începerea noii stagiuni, aceasta promite cu dăruire că nu va renunţa să facă tot posibilul pentru ca visele maestrului Cornel Todea să se împlinească: continuarea cu cât mai multe ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de poveşti şi reinaugurarea sălii din Piaţa Amzei, care se află în prezent în reabilitare. Sunt clipe grele încercate de instituţia de teatru pentru copii, dar aceasta rămâne alături de familia artistului și de public.

Trupul neînsufleţit va fi depus sâmbătă, 1 septembrie a.c., între orele 11.00-15.00, pe scena Sălii Rapsodia de pe Lipscani nr.53, iar înmormântarea va avea loc duminică, 2 septembrie a.c., la prânz, la Cimitirul Bellu, Aleea Artiștilor. Sunt așteptați toţi cei care vor să-i aducă un ultim omagiu admirabilului om de teatru, televiziune şi spectacole Cornel Todea.

Dumnezeu să-l odihnească!

Go to Top