China a anunțat o viitoare reducere a ratei rezervelor minime obligatorii (RRR) ale băncilor pentru a susține lichiditatea, dar piețele asiatice în general nu au reușit să dea o interpretare favorabilă acestui eveniment, iar la începutul acestei săptămâni sunt neliniștite după închiderea în scădere de pe Wall Street de vineri.

Mișcarea Chinei de a reduce peste noapte RRR-ul băncilor a fost luată mai degrabă ca un semn de slăbiciune decât ca un semn de speranță că situația din China va fi curând pe cale să se normalizeze. După sărbătoarea națională de săptămâna trecută, piețele de capitaluri proprii din China s-a deschis cu un decalaj și mai mare care a întrecut scăderile din principalele piețe din țările dezvoltate, deși, dacă ne uităm la indicele MSCI denominat in USD din piețele emergente, acesta atinge partea cea mai de jos a ciclului. De asemenea, valuta chineză se află sub o nouă presiune, USDCNY aflându-se la nivelul 6.90 peste care a reușit doar o închidere zilnică înainte ca China să sublinieze din nou că nu va urma o politică a devalorizării. Îngrijorările din piață se vor înteți dacă China permite ca rata să rămână la peste 7.00 într-un regim al întăririi puternice a USD pentru a evita creșterea CNY față de un coș non USD.

Piețele rămân neliniștite după ce piețele de obligațiuni americane s-au închis în scădere vineri, cimentând și mai mult depășirea recentă a randamentelor peste nivelurile cheie pentru obligațiunile pe 10 ani și mai ales pentru cele pe 30 de ani pe parcursul săptămânii trecute. Piețele vor fierbe puțin zilele acestea – a fost sărbătoare națională în SUA, timp în care piața de obligațiuni nu va realiza tranzacții în timpul orelor de tranzacționare, însă schimburile la bursa de valori vor fi deschise.

Di Maio din Italia a depus multe eforturi pentru a fura o parte din atenția publicului de la partenerul său de coaliție, Salvini de la Ligă, prin mai multe obiecții retorice împotriva regulilor bugetare ale UE. În weekend, a declarat că UE va avea parte de o creștere a rezistenței populare împotriva austerității anul viitor, ceea ce va schimba atitudinile din tot blocul după alegerile parlamentare UE (de la final de mai).

Randamentele Italiei au crescut din nou în această luni și se dovedesc a fi un nou stres existențial pentru euro. Partea UE este în continuare critică la adresa planurilor bugetare ale Italiei, chiar și după câteva comentarii pozitive de săptămâna trecută, când partea italiană a sugerat că deficitele din 2020 și 2021 ar fi mai mici decât cel plănuit pentru 2019.

Cutremur în politica din Brazilia după ce candidatul populist al extremei dreapta și-a surclasat fără efort concurenții în sondajele pre-alegeri și a ratat cu foarte puțin o majoritate directă în prima rundă, ajungând la 46%. Activele braziliene și realul sărbătoresc posibilitatea unei victorii probabile a lui Bolsonaro, căci platforma sa este văzută ca fiind mult mai prietenoasă cu piețele. Bolsonaro este un candidat populist de dreapta, al legii și ordinii, care face apel la valori tradiționale și la tactica brațului de fier. Drumul este foarte dur pentru Brazilia pentru viitor, în punerea în ordine a autorității fiscale, mai ales asupra chestiunii spinoase a sistemului de pensii mult prea generos. Dat fiind contextul scăzut al piețelor emergente, redresarea realului este impresionantă, dar ne întrebăm cât de mult se poate extinde din acest punct.

Diferențele de randament tot mai mari ale obligațiunilor italiene de bază au determinat scăderea euro din această dimineață, iar noi urmărim în continuare EURJPY pentru semne ale unei discontinuități deoarece tranzacționăm aproape de minimele recente și de media mobilă pe 200 de zile. O închidere la sub 130.00 începe să arate ca o discontinuitate ce poate duce la o sondare a unei susțineri mult mai scăzute.

Analiza de John Hardy, Director Strategie FX, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de vârf, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai. Reprezentanța care deservește clienții din Europa Centrală și de Est e în Praga, Republica Cehă.

Grafic: EURJPY