window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Peste 16.600 de kilograme de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) colectate de bucuresteni in cadrul proiectului-pilot derulat de Asociatia RoRec in colaborare cu Primaria Sectorului 4

Bucuresti, 9 septembrie 2011 – Proiectul-pilot de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), derulat de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec in colaborare cu Primaria Sectorului 4, alaturi de partenerul Bosch, a ajuns la final. Lansata in luna iunie, in Sectorul 4 al Capitalei, campania de colectare a adus la centrele de colectare fixe si mobile peste 1.100 de locuitori, care au depus peste 16.600 de kilograme DEEE.

Implicarea de care au dat dovada cetatenii demonstreaza necesitatea recurentei unor astfel de actiuni, atat in Bucuresti, cat si in provincie. De altfel, este si motivul pentru care Asociatia RoRec a deschis, in ultimele luni, mai multe centre permanente de colectare in tara.

In cadrul proiectului derulat in Sectorul 4, cantitatea totala de DEEE de care s-au debarasat locuitorii Sectorului 4 se ridica la peste 16.600 de kilograme.

Astfel, peste 5.000 de kilograme DEEE au fost colectate doar in prima etapa a campaniei, iar alte peste 4.000 de kilograme au fost aduse de cetateni in cea de-a doua etapa. In a treia parte a campaniei, s-au colectat peste 7,6 tone, dintre care 2,1 tone doar in ultimul weekend al actiunii.

Peste 1.100 de bucuresteni au depus deseuri la punctele de colectare fixe sau la echipajele mobile. 30 de cetateni au fost recompensati cu premii – seturi alcatuite din masina de spalat si fier de calcat – oferite de partenerul Bosch, in cadrul celor trei trageri la sorti.

Castigatorii ultimei tombole sunt: Vlad Herescu, Loredana Ardeleanu, Mariana Olteanu, Merve Bulbul, Ioana Clain, Ilie Daniel Ditu, Elena Preoteasa, Ionica Petre, Elena Drapeca si Florentina Soare.

“Crearea unei formule de serviciu public accesibile cetatenilor, colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice cat mai simpla si facilitarea accesului locuitorilor la la un sistem de proximitate, prin care se pot debarasa de aparatele vechi. Acesta a fost scopul campaniei pe care am derulat-o alaturi de Primaria Sectorului 4, cu ajutorul careia am reusit sa realizam un proiect de succes. Ne bucuram ca bucurestenii au dovedit spirit civic luand parte la un act de responsabilitate sociala cu un impact vizibil pozitiv, atat asupra calitatii vietii, cat si a mediului inconjurator. Implicarea autoritatilor din Sectorul 4, care ne-au sprijinit in demersul de implicare a cat mai multor cetateni, intr-un cadru organizat, a reprezentat si o garantie a gestionarii corecte a fluxului de deseuri electrice”, a declarat Liviu Popeneciu, presedinte al Asociatiei RoRec.

Proiectul-pilot din Sectorul 4, lansat la 18 iunie, s-a desfasuarat pe durata a 12 saptamani. Astfel, sectorul a fost impartit in 12 zone, deservite de echipele de colectare, conform unui program anuntat saptamanal in zona in care are loc actiunea. In fiecare zi de sambata, in zona in care s-a desfasurat actiunea, au fost puse la dispozitie doua puncte fixe de colectare, precum si echipaje mobile ce au parcurs rute stabilite. Totodata, echipele RoRec au putut fi solicitate sa preia gratuit de la domiciliu aparatura mare sau voluminoasa.

Cetatenii din Sectorul 4 care au ales sa se debaraseze responsabil de aceste deseuri, au fost recompensati cu premii care constau in 30 de seturi de produse electrocasnice marca Bosch, compuse din masina de spalat rufe si fier de calcat, oferite de compania Bosch Siemens Electrocasnicemembru fondator al Asociatiei RoRec, prin tragere la sorti, cate 10 seturi per etapa de campanie.

Prin colectarea selectiva, sunt eliminate riscurile ca anumite componente toxice – precum metale grele sau gaze periculoase – din aceste echipamente sa ajunga in aer, sol sau apa si sa polueze mediul. Totodata, prin reciclarea corecta, se pot obtine materii prime secundare, protejand astfel resursele naturale. Tinta de colectare impusa de Uniunea Europeana statelor membre este de 4 kg/cap de locuitor in fiecare an, iar Romania are o rata de colectare de doar 1,0-1,5 kilograme/cap de locuitor in ultimii ani.

Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec (www.rorec.ro) este o organizatie non-profit, infiintata de zece dintre cei mai cunoscuti fabricanti europeni de aparatura electrocasnica prezenti pe piata din Romania. Practic, RoRec preia responsabilitatea producatorilor de aparatura electrocasnica si se ocupa de toate activitatile necesare colectarii, tratarii, refolosirii, reciclarii si recuperarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), asigurand, in acelasi timp, eliminarea in siguranta si protectia mediului, in conformitate cu legislatia europeana in domeniu.

Contact

Asociatia RoRec

Andreea Idriceanu Calev

Communication manager

E-mail: andreea.idriceanu@rorec.ro

Mobil: 0728 222 232

Go to Top