window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Rezultatele primei cercetari sociale cantitative a ateilor din Romania: putini, tineri, educati, de dreapta si intoleranti

Ateii sunt mai intoleranti decat majoritatea romanilor fata de aproape toate grupurile sociale in legatura cu care au fost chestionati: romi, sectanti, maghiari, musulmani, evrei, saraci, reiese dincercetarea Religie si comportament religios, realizata de Fundatia Soros Romania.

Singura exceptie in acest sir de intoleranta o reprezinta homosexualii, fata de acestia ateii manifestand mai multa toleranta decat media nationala. Rezultatele sunt surprinzatoare, cu atat mai mult cu cat in alte tari ateii se remarca printr-o toleranta mult mai ridicata decat restul populatiei.

Cercetarea arata ca optiunea religioasa nu influenteaza gradul de toleranta al ateilor, care replica intoleranta grupurilor sociale din care fac parte: a tinerilor sub 30 de ani, a persoanelor cu venituri medii si mari, a persoanelor cu educatie superioara.

Analiza grupului ateilor/agnosticilor/persoanelor fara religie – conventional incadrate in cadrul cercetarilor sociologice la categoria „atei”  – este prima de acest fel din Romania, realizand un profil complet al acestei categorii pe trei dimensiuni: profil socio-demografic, optiuni politice si gradul de toleranta.

Nu doar in ceea ce priveste gradul de toleranta ateii intrec media nationala, ci si in ceea ce priveste interesul scazut pentru politica: 66% dintre atei, fata de 57% esantionul national, declara ca sunt putin si foarte putin interesati de politica.

Ca si pozitionare ideologica, ateii se auto-declara in mod egal de dreapta si de stanga, cea mai mare parte a lor,56%, asezandu-se la centrul liniei ideologice.

8% dintre ei afirma ca prefera politicile economice de stanga, in timp ce politicile economice de dreapta atrag 47% dintre atei.

Pe de alta parte, ateii replica fidel optiunile electorale ale esantionului national, chiar si in ceea ce priveste optiuni precum partide populist-nationaliste.

Profilul socio-demografic al ateilor arata ca sunt un grup foarte tanar si cu un nivel de educatie simtitor mai ridicat decat media nationala: 53% dintre atei au sub 30 de ani, iar 33% dintre ei au absolvit studii superioare.

Din punctul de vedere al veniturilor, ateii stau mai bine decat media romanilor; 85% dintre ei declara ca au castiguri lunare de cel putin 900 RON, fata de 69% dintre romani care au un venit similar; iar 10% dintre respondenti au indicat venituri de minim 4000 RON lunar, in timp ce, pentru acelasi nivel de castiguri, procentul national este de 2%.

Ateii sunt mai greu de gasit in Moldova si mai usor in Muntenia. 59% dintre acestia locuiesc in Bucuresti sau in alte orase mari si foarte mari.

Cercetarea „Religie si comportament religios”a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, MirelPalada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%. Chestionarele si fisa tehnica a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundatiei Soros.

Cercetarea „Religie si comportament religios”este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

In perioada urmatoare, Fundatia Soros Romania va da publicitatii si alte date obtinute in cadrul cercetarii.

Pe pagina noastra de internet puteti gasi analize asemanatoare dedicate:

  • intolerantei romanilor
  • conservatorismului romanilor
  • comportamentului religios al romanilor
  • tolerantei religioase la romani
  • implicarii Bisericii in politica
  • constructiei Catedralei Neamului
  • dreptului la avort
  • predarii religiei in scoli

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundatia Soros Romania, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top