Ateii sunt mai intoleranti decat majoritatea romanilor fata de aproape toate grupurile sociale in legatura cu care au fost chestionati: romi, sectanti, maghiari, musulmani, evrei, saraci, reiese dincercetarea Religie si comportament religios, realizata de Fundatia Soros Romania.

Singura exceptie in acest sir de intoleranta o reprezinta homosexualii, fata de acestia ateii manifestand mai multa toleranta decat media nationala. Rezultatele sunt surprinzatoare, cu atat mai mult cu cat in alte tari ateii se remarca printr-o toleranta mult mai ridicata decat restul populatiei.

Cercetarea arata ca optiunea religioasa nu influenteaza gradul de toleranta al ateilor, care replica intoleranta grupurilor sociale din care fac parte: a tinerilor sub 30 de ani, a persoanelor cu venituri medii si mari, a persoanelor cu educatie superioara.

Analiza grupului ateilor/agnosticilor/persoanelor fara religie – conventional incadrate in cadrul cercetarilor sociologice la categoria „atei”  – este prima de acest fel din Romania, realizand un profil complet al acestei categorii pe trei dimensiuni: profil socio-demografic, optiuni politice si gradul de toleranta.

Nu doar in ceea ce priveste gradul de toleranta ateii intrec media nationala, ci si in ceea ce priveste interesul scazut pentru politica: 66% dintre atei, fata de 57