Sustenabilitatea se află pe primul loc pe agenda globală și politică, tot mai multe țări și regiuni stabilind obiective legate de consumul de energie și emisii ca parte a angajamentelor cu privire la schimbările climatice. Iar companiile producătoare dețin un rol esențial în atingerea acestor obiective. România își propune ca din 2022 să introducă, pe baza unei legi, un cod al sustenabilității, similar cu cel din Germania, sub forma unui raport în care companiile să declare ce fel de tehnologii verzi folosesc, ce tehnologii utilizează pentru a reduce emisiile de CO2, care sunt programele de reciclare implementate și alte aspecte care au scopul scop de a determina companiile să prezinte în mod transparent impactul pe care îl au asupra mediului și a societății.
Conform unui studiu Ernst and Young, 80% dintre respondenți, membri în echipe de conducere din diverse companii și sectoare de activitate, afirmă că integrarea sustenabilității în procesul decizional are un impact pe termen lung asupra performanței operaționale și poate contribui la crearea unui avantaj competitiv. Totodată, 74% dintre aceștia consideră că integrarea principiilor de sustenabilitate în strategia de business și managementul operațiunilor este o prioritate pentru companiile pe care le reprezintă.
În rândul companiilor de producție, sustenabilitatea este cheia dezvoltării acestora. Iar în vederea atingerii ei îmbunătățirea relației cu mediul înconjurător este punctul de plecare, prin reducerea amprentei de carbon, utilizarea eficientă a resurselor, adoptarea unor procese de fabricație ecologice. Toate aceste inițiative de producție sustenabilă au un numitor comun: folosirea tehnologiilor de ultimă generație. Un exemplu de astfel de tehnologie sunt roboții colaborativi cu ajutorul cărora obiectivele de sustenabilitate pot fi realizate mai ușor, concret prin reducerea deșeurilor, reducerea consumului de energie, amprenta prietenoasă față de mediu, economisirea spațiului și relocarea.
Reducerea deşeurilor în fabricație
Sectorul de producție necesită foarte multe materii prime și generează deșeuri în urma prelucrării acestora, inclusiv prin defecte de fabricație. Una dintre cele mai eficiente modalități de reducere a deșeurilor în acest sector este îmbunătățirea calității procedurilor de fabricație folosind tehnologie de ultimă oră precum roboții colaborativi care sunt capabili să reducă risipa de producție.
Spre deosebire de oameni, roboții sunt capabili să repete procesele în același mod ciclu după ciclu, îmbunătățind calitatea producției. Astfel, ajută companii de toate dimensiunile din întreaga lume să reducă deșeurile în procese precum sudarea, distribuirea și îndepărtarea materialelor. În timp ce impactul asupra deșeurilor în fiecare atelier sau fabrică poate părea nesemnificativ în contextul provocărilor diverse care pot apărea, impactul total al tehnologiei robotizate precise la nivel global ar putea fi considerabil.
În plus, ecosistemul UR+ de kituri de aplicații și componente certificate UR oferă o gamă largă de sisteme industriale specializate de inspecție a calității care pot fi utilizate pentru a reduce deșeurile și pentru a îmbunătăți calitatea produselor finite.
Relocarea și creșterea rezilienței în industrie
Viziunea Comisiei Europene pentru industria producătoare în viitor este Industria 5.0, un sector durabil, centrat pe om și rezilient. În ultimele decenii, accentul s-a pus pe producția de masă la prețuri mici prin dezvoltarea unor lanțuri globale de producție complexe, dar mentalitățile se schimbă. Pandemia a evidențiat vulnerabilități în lanțurile de aprovizionare și a forțat multe companii să analizeze mai atent procesele lor de producție. O tendință de „relocalizare” a început deja înainte de pandemie, ca urmare a creșterii costurilor cu forța de muncă în alte țări și a costurilor de transport. Acum, tehnologia robotică oferă companiilor oportunitatea de a muta producția mai aproape de casă, făcând industriile interne mai reziliente și reducând impactul substanțial al transportului global asupra climei.
Coboții reduc consumul de energie prin monitorizarea și accesul de la distanță
Digitalizarea proceselor de fabricație sprijină sustenabilitatea prin reducerea costurilor de călătorie, optimizarea consumului de energie și furnizarea de instrumente pe care producătorii le pot folosi pentru a eficientiza implementarea automatizării lor. Instrumentele de monitorizare de la distanță le permit utilizatorilor să urmărească și să monitorizeze performanța coboților fără a fi nevoie să meargă la fața locului. Accesibile în mod obișnuit prin intermediul tabletei, PC-ului și smartphone-ului, aceste instrumente oferă o mulțime de informații despre KPI-uri care pot fi apoi utilizate pentru a modifica performanța coboților, rezultând o eficiență îmbunătățită a producției și un consum redus de energie electrică. Instrumentele de acces de la distanță permit producătorilor să își programeze coboții de la distanță, economisind costurile de călătorie și reducând impactul asupra mediului al implementării automatizării.
Amprentă mică prietenoasă cu mediul
În timp ce roboții industriali tradiționali au fost proiectați ca instalații mari, fixe, concentrate pe o singură sarcină, coboții au o amprentă mică, necesită mai puțin spațiu pe podea și, pe baza evaluării riscurilor, majoritatea nu au nevoie de protecție de siguranță, ceea ce îi face ușor de mutat între aplicații, eliminând în același timp reproiectările costisitoare ale unităților de producție. În plus, versatilitatea lor este o schimbare uriașă pentru companii, deschizând noi posibilități pentru producția personalizată cu mix mare și volum redus.
Maximizarea eficienței energetice în implementările coboților
În general, roboții colaborativi sunt mai accesibili și consumă mai puțină energie decât omologii lor tradiționali. Există pași foarte simpli pe care producătorii îi pot face pentru a minimiza consumul de energie în aplicațiile coboților lor; punerea în funcțiune a cobotului la 70-80% din viteza maximă și sarcina utilă, acolo unde este posibil, va reduce consumul de energie și va prelungi durata de viață a cobotului. Iar când vine vorba de proiectarea aplicației, trebuie luate în considerare strategiile de optimizare a traseelor, deoarece acest lucru va reduce, de asemenea, consumul de energie electrică atunci când cobotul este în funcțiune.
Despre Universal Robots
Universal Robots își propune să împuternicească schimbarea în modul în care se desfășoară munca folosind platforma sa de robotică de ultimă generație.
De la introducerea primului robot colaborativ (cobot) comercial din lume în 2008, UR a dezvoltat un portofoliu de produse care include UR3e, UR5e, UR10e și UR16e, și reflectă o gamă largă de acoperiri și sarcini utile. Fiecare model este susținut de o selecție largă de efectori terminale, software, accesorii și kituri de aplicații din ecosistemul UR+. Acest lucru permite coboților să fie utilizați într-o gamă largă de industrii și înseamnă că pot fi redistribuiți în diverse sarcini.
Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca și are birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Cehia, România, Rusia, Turcia, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Mexic.
Universal Robots a instalat peste 50.000 de coboți în întreaga lume.