Raportul investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Europa, elaborat de Comisia Europeana arata ca investitiile in cercetare si dezvoltare ale celor mai importante companii din Uniunea Europeana au inregistrat o redresare puternica in 2010, cu o crestere de 6,1%, dupa o scadere de 2,6% in 2009. A existat o tendinta generala pozitiva in 2010, deoarece investitiile globale in cercetare si dezvoltare au crescut cu 4%, o redresare robusta dupa scaderea de 1,9% observata in 2009.

Compania elvetiana Roche se claseaza pe prima pozitie in acest top mondial, cu investitii totale in cercetare si dezvoltare, in anul 2010 de 7,2 miliarde de euro. Topul este completat de alte companii din domeniul farmaceutic, auto, tehnologie si telecomunicatii. Clasamentul primelor 50 de companii din lume in ceea ce priveste investitiile totale in cercetare si dezvoltare include 15 companii din UE, 18 firme din SUA si 13 din Japonia.

Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: «Tendinta ascendenta a investitiilor in cercetare si dezvoltare realizate de companiile din Europa este un semnal pozitiv, in conditiile in care incercam sa stimulam cresterea economica si crearea de locuri de munca prin inovare».

Raportul investitiilor in cercetarea si dezvoltarea industriala din Uniunea Europeana este publicat in fiecare an de Comisia Europeana (Directia Generala Cercetare si Inovare si Centrul Comun de Cercetare) si furnizeaza informatii cu privire la primele 1 400 de companii importante din lume (400 din U