Incendiile sunt o mare problemă pentru societatea actuală, în special cele produse în clădiri, în condițiile în care ne petrecem 90% din timp în interiorul lor, iar focul se poate propaga într-o singură cameră în doar 3 minute față de 25 de minute în anul 1950. ROCKWOOL România atrage atenția asupra importanței unei legislații pentru protecţia la incendiu în clădiri adusă la zi, pentru a proteja vieţile şi bunurile românilor.

În Europa au loc în fiecare an cel puțin 5.000 de incendii în fiecare zi, care afectează anual aproximativ 70.000 de oameni internați în spitale cu răni cauzate de foc, potrivit organizației Fire Safe Europe. Acestea aduc pierderi care reprezintă 1% din PIB în țările avansate, 126 de miliarde de euro fiind înghițiți de de pagubele produse de incendii. Mai mult, la nivel global, 30% dintre victime incendiilor sunt copii, ceea ce afectează viitorul comunităților respective.

„Această zi reprezintă un moment bun pentru a sublinia încă o dată cât de important este să ținem cont de materialele alese în construirea unei clădiri și nu numai de design-ul acesteia. Folosirea unor soluții de calitate ne poate ajuta la crearea unui mediu confortabil și ne oferă siguranța că suntem protejați împotriva oricăror evenimente din interior sau exterior. În acest sens, este esențial să urmăm deciziile luate la nivel european în ceea ce privește siguranța la foc și să le implementăm cât de repede posibil, ca să beneficiem de clădiri sigure și rezistente în timp”, declară Florin Popescu, Business Unit Director, ROCKWOOL Balkans.

În România, conform datelor IGSU, au avut loc peste 31.000 de incendii în locuințe care au afectat aproximativ 350 de persoane. Cele mai multe incidente au avut loc în București (2.350 de cazuri), iar numărul incendiilor a fost în creștere în 2017 cu 3,75% față de 2016, în ciuda ritmului tot mai intens de realizare a construcțiilor noi.

Una dintre principalele cauze ale incendiilor în locuințe este folosirea de materiale din ce în ce mai inflamabile, un exemplu fiind incendiul de la Grenfell Tower. În urma acestuia, Marea Britanie a luat măsuri pentru diminuarea acestor cazuri, interzicând din 1 octombrie utilizarea de materiale combustibile pe fațadele din toate clădirile noi rezidențiale de tip turn, în spitale, în centrele de îngrijire autorizate și în căminele de studenți. În același timp, tot mai multe țări europene au realizat studii pentru a evolua riscul construirii cu materiale necorespunzătoare, reevaluând legislația existentă și adoptând noi reglementări pentru siguranța populației. În România, normativului pentru siguranța la incendiu (P118, Partea 1) a rămas neschimbat de aproape 20 de ani, din 1999.

Totodată, Parlamentul European a revizuit anul acesta Directiva pentru Performanța Energetică a Clădirilor (EPBD), care menționează pentru prima dată că trebuie să se țină cont și de siguranța la foc a clădirilor. Acesta este un pas important, cu consecințe și în România, în condițiile în care peste 97% din stocul de clădiri din UE trebuie renovat pentru a atinge obiectivele de decarbonizare pentru 2050, potrivit BPIE (Buildings Performance Institute Europe).

În acest context, renovarea clădirilor cu materiale cu performanțe ridicate în ceea ce privește siguranța la foc reprezintă cea mai importantă și mai rentabilă investiție, având în vedere că estimările arată că mai mult de jumătate dintre clădirile existente global vor fi încă utilizate până în 2050. ROCKWOOL International confirmă prin cel mai recent raport publicat că programele de renovare pot avea numeroase avantaje: economice (combaterea efectelor schimbărilor climatice, creșterea rezistenței, reducerea facturilor la energie, crearea de locuri de muncă), în ceea ce privește sănătatea și productivitatea (crearea confortului interior, scăderea poluării din aer) și social (dezvoltarea de orașe frumoase și sustenabile, reducerea sărăciei energetice).

Astfel, pe termen lung, soluția este să întreprindem acțiuni semnificative și eficiente pentru informarea și educarea consumatorilor, dezvoltarea de politici care să susțină construirea de clădiri sigure la foc și realizarea de proiecte de referință care să ducă la schimbarea domeniului.

 Despre ROCKWOOL România

ROCKWOOL România SRL este parte a ROCKWOOL Group. Reprezentăm Grupul la nivel local, oferind sisteme avansate de izolații pentru clădiri.

În ROCKWOOL Group, ne angajăm să îmbunătățim viețile tuturor celor care experimentează soluțiile noastre. Experiența noastră contribuie decisiv în abordarea celor mai mari provocări actuale ale dezvoltării sustenabile, de la consumul de energie și poluarea fonică, până la reziliența la foc, deficitul de apă și inundații. Gama noastră de produse reflectă diversitatea nevoilor lumii în care trăim, sprijinindu-i în același  timp pe cei care le utilizează în reducerea propriilor emisii de carbon.

Vata bazaltică este un material versatil și reprezintă baza tuturor diviziilor noastre. Cu aproximativ 11,000 de colegi pasionați din 39 de țări, suntem liderul mondial în soluții bazate pe vată bazaltică, de la izolații generale de clădiri până la plafoane acustice, de la sisteme de placări exterioare până la soluții horticole, de la fibre create pentru utilizare industrială până la izolații pentru industria navală și platforme marine.

Pentru mai multe informații, vizitați www.rockwool.ro sau www.rockwoolgroup.com

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa