window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Romania Juna: Un eveniment pentru toti tinerii romani

Bucuresti, 11 august 2011. Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) doreste sa clarifice, in beneficiul membrilor sai si in fata opiniei publice, o serie de aspecte privitoare la organizarea evenimentului Romania Juna. Liga multumeste pe aceasta cale tuturor celor care au oferit o viziune constructiva legata de buna desfasurare a acestui important eveniment.

Liga a fost, este si va ramane o organizatie apolitica si echidistanta, in conformitate cu Statutul sau juridic. Liga garanteaza aceleasi drepturi pentru toti membri sai,  “indiferent de etnie, religie, sex, apartenenţa politica sau orientare sexuala” (Statutul LSRS). LSRS condamna ferm orice manifestari cu caracter extremist sau nedemocratic, promovand intotdeauna idealul unei Romanii prospere, decente si democratice, o Romanie care sa garanteze drepturi egale pentru toti cetatenii ei.

In acest sens, LSRS regreta preluarea unor texte aflate inca in lucru de pe paginile site-ului www.romania-juna.eu. Acele citate nu apartin LSRS, nici membrilor sai. Scoase din contextul unor propuneri initiale de posibile agende de discutii, acele texte au dat nastere la anumite interpretari eronate. LSRS se delimiteaza de orice pozitii nationaliste sau discriminatorii si a dispus completarea si/sau editarea imediata a acelor texte care puteau denatura caracterul democratic, transparent si deschis al evenimentului Romania Juna.

Precizam pe aceasta cale ca Pelerinajul la Putna, ca de altfel intregul eveniment Romania Juna, este deschis tuturor tinerilor romani, indiferent de religie sau etnie. LSRS considera ca fireasca alegerea locatiei Putna pentru sarbatorirea a 140 de ani de la primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni, din moment ce acel congres a avut loc chiar la Manastirea Putna, la 15 august 1871, in prezenta a peste 3.000 de tineri romani. Intr-adevar, Putna este un loc de o covarsitoare importanta istorica pentru poporul roman. In acest sens, activitatile cu caracter religios sunt deschise doar participantilor interesati, existand si varianta vizitarii unor locuri istorice din Radauti ca program alternativ.

LSRS multumeste Bisericii Ortodoxe Romane pentru sprijinul manifestat in organizarea evenimentului Romania Juna pe 15 august, la Putna. Pentru aceasta a doua parte a evenimentului Romania Juna, LSRS nu beneficiaza de nici un alt sprijin, nici din mediul public, nici din mediul privat.

In acelasi timp, LSRS mentine o relatie foarte buna cu toate institutiile importante din Romania, inclusiv cu toate cultele din Romania, in egala masura si in conformitate cu principiile democratice pe care le promoveaza. Reprezentantii tuturor cultelor majore din Romania au fost invitati la evenimentul Romania Juna, inclusiv pe grupul de lucru “Identitate Nationala”. LSRS are si va avea intotdeauna un caracter laic, conform cu Statutul Ligii.

In final, LSRS considera ca ceea ce ne uneste – dincolo de etnie, religie, ideologie si alte caracteristici individuale – este ca suntem cetateni ai Romaniei. In opinia noastra, trebuie sa ne respectam intotdeauna intre noi si trebuie sa respectam intotdeauna celelalte popoare, fara a uita ca suntem romani si fara a ne renega originea, indiferent de situatia actuala a Romaniei. Nenumarati membri ai Ligii au avut oportunitatea de a trai si studia printre oameni extrem de patrioti – de la americani, la evrei, francezi, britanici si japonezi. Toate aceste popoare au atins un inalt grad de dezvoltare inclusiv datorita faptului ca au fost si sunt intotdeauna mandri de tarile lor, nu in ciuda acestei atitudini. LSRS promoveaza ideea ca studentii si absolventii romani pot fi mandri de identitatea lor intr-un context democratic, tolerant si modern. In acest sens, sentimentul de patriotism curat si modern nu are absolut nici o legatura cu excesele nationaliste de intoleranta si xenofobie.

La 140 de ani de la un moment istoric important, este bine sa ne amintim ca ceea ce ne uneste este mult mai important decat ceea ce ne separa. LSRS transmite prin Romania Juna un apel la unitate si responsabilitate a generatiei noastre, care poate sa-si asume constructia propriului viitor, un viitor democratic, meritocratic si decent.

Pentru orice intrebari sau nelamuriri, va rugam sa ne scrieti la contact@lsrs.ro.

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top