27% dintre romani declara ca sunt total de acord cu proiectul Catedralei Neamului; 34% sunt mai degraba de acord; 29% sunt impotriva sau mai degraba impotriva, iar 10% inca nu au o opinie.

Acestea sunt datele culese de Fundatia Soros Romania in iunie 2011, in cadrul cercetarii Religie si comportament religios.

In ceea ce priveste sursele de finantare pentru constructia Catedralei Neamului, cei mai multi dintre respondenti – 32% – au ales raspunsul „Catedrala ar trebui sa fie construita doar cu banii Bisericii”, iar alţi 26% spun ca cea mai mare parte a fondurilor ar trebui sa fie din banii Bisericii.

De cealalta parte, doar 20% sunt de parere ca majoritatea finantarii ar trebui sa fie publica, in timp ce numai 10% dintre romani cred ca proiectul ar trebui sa fie integral finantat de stat.

Proiectul Catedralei are mult mai multi susţinatori in mediul rural decat in cel urban, iar sprijinul pentru proiect creste odata cu cresterea varstei si scade semnificativ daca nivelul de educaţie este mai ridicat.

Bucurestiul gazduieste cel mai mare numar de indecisi cu privire la construirea Catedralei, precum si un numar de sustinatori mult mai mic decat la nivel national: doar 49% se declara de acord (total sau mai degraba) cu proiectul, in timp ce 25% sunt impotriva, iar 26% nu au inca o opinie conturata.

24% dintre respondenti bucuresteni cred ca proiectul ar trebui construit exclusiv din banii Bisericii, iar 26% spun ca majoritatea fondurilor ar trebui sa vina de la BOR. Aici gasim insa si cel mai mare procent de indecisi cu privire la sursele de finantare pentru construirea Catedralei Neamului: 31% dintre bucuresteni se afla in aceasta situaţie.

In ansamblu, parerea romanilor despre sursele generale de finantare ale Bisericii Ortodoxe a suferit modificari consistente in ultimul deceniu: daca in anul 2000, 74% dintre romani erau de parere ca Biserica Ortodoxa trebuie finantata din bani publici, in iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, partial sau total, cu aceasta modalitate de finantare.

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, Mirel Palada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants. Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%.

Cercetarea „Religie si comportament religios” este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

In perioada urmatoare, Fundatia Soros Romania va da publicitatii si alte date obtinute in cadrul cercetarii.

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundatia Soros Romania, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Go to Top