window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Frica de frauda si micsorarea costurilor, principalele griji ale romanilor cand vine vorba de alegeri

Peste jumatate dintre cetateni nu cred in corectitudinea alegerilor romanesti, considerand ca alegerile din Romania sunt afectate de factori externi, altii decat votul cetatenilor, iar 11% dintre romani nu cred ca sunt liberi sa voteze cu cine vor, arata cercetarea „Romanii despre sistemul electoral romanesc”, realizata in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros Romania.

Teama de frauda electorala este de altfel principalul motiv pentru care 59% dintre romani nu sunt de acord cu votul prin corespondenta, iar 63% dintre romani nu sustin introducerea votului electronic.

Numarul romanilor care nu au vreo opinie cu privire la sistemul electoral din Romania este foarte mare, in mod constantaproximativ 20% dintre romani nu raspund la intrebarile pe aceste teme, simptom al lipsei de dezbatere politica reala.

Sistemul electoral actual, o necunoscuta pentru romani

In acelasi timp, 78% dintre romani se considera putin sau foarte putin informati in legatura cu legislatia electorala, iar 68% spun acelasi lucru despre procedurile de vot din Romania.

Cercetarea „Romanii despre sistemul electoral romanesc”, realizata in noiembrie 2011, mai arata ca 77% dintre alegatori romanii nu cunosc data alegerilor locale din 2012, iar 78% nu stiu cine sunt posibilii candidati la Primaria localitatii, la 7 luni pana la data alegerilor.

45% dintre romani sunt de acord cu suprapunerea alegerilor generale si locale pentru anul viitor, 34% cred ca cele doua scrutine ar trebui sa aiba loc in zile diferite, iar 21% nu au nicio opinie.

In acelasi timp, majoritatea respondentilor – 53% – sunt de acord cu alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, 20% cred ca nu este o schimbare buna, iar 27% nu au o opinie.

Scaderea costurilor de organizare este cel mai important motiv pentru schimbarea procedurilor electorale pentru peste jumatate dintre cei care sunt de acord cu aceste schimbari.

Sistemul uninominal si majoritar este sustinut de 32% dintre respondenti, iar actualul sistem, uninominal si proportional, mai este sustinut de doar 12% dintre romani.

—-

Studii Electorale Romaneşti este un program de cercetare periodica a participarii electorale si a comportamentului de vot in Romania initiat de Fundatia Soros Romania in anul 2009.

Analiza de fata foloseste datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani, pe un esantion de 1200 de persoane in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%.  Culegerea datelor s-a realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011, de catre The Gallup Organization Romania.

In perioada urmatoare, vor fi date publicitatii si alte date ale cercetarii, pe masura ce vor deveni disponibile.

Pentru informatii suplimentare, puteti contacta pe Elena Coman, Manager Comunicare, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Go to Top