window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Romanii si diversitatea religioasa in cuplu

45% dintre romanii care se declara atei provin din familii religioase si mai mult de jumatate dintre atei au parteneri de religie ortodoxa sau de alta religie, releva studiul Religie si comportament religios, efectuat in cadrul programului Studii electorale romanesti de catre Fundatia Soros Romania.

O toleranta mare fata de religia partenerilor au si romano-catolicii. Peste un sfert dintre acestia au parteneri de religie diferita de a lor. La polul opus se situeaza cuplurile ortodoxe si musulmane. 98% dintre ortodocsi, respectiv 90% dintre musulmaniformeaza cupluri omogene.

Doar 2% dintre romanii intervievati au trecut la alta confesiune. In schimbarea religiei, destinatiile predilecte sunt neo-protetantismul si greco-catolicismul. Motivele schimbarii confesiunii sunt fie disparitia interdictiilor din perioada comunista, fie casatoria, ori ratiuni de ordin religios.

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, Mirel Palada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%. Chestionarele si fisa tehnica a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundatiei Soros.

Cercetarea „Religie si comportament religios” este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

Pe pagina de internet a Fundatiei, gasiti analize asemanatoare:

  • Romanii sunt cei mai conservatori cetateni din UE
  • Romanii se roaga, dar nu in biserica
  • Romanii devin mai toleranti religios
  • Desi au incredere in Biserica, romanii nu o vor implicata in politica

  • Romanii aproba construirea Catedralei Neamului, dar nu din buzunarul lor
  • Romanii sustin dreptul la avort
  • Predarii religiei in scolile publice

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundatia Soros Romania, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Go to Top