window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Peste 80% dintre romani considera homosexualitatea si prostitutia ca fiind comportamente ce nu pot avea nicio justificare, arata noi date ale cercetarii Religie si Comportament Religios, realizata de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti. Procentul celor care au aceeasi opinie despre pedeapsa cu moartea este de 76%.

Chestionati cu privire la gradul de acceptare fata de comportamente precum sinucidere, pedeapsa cu moartea, avort, minciuna, prostitutie, homosexualitate, relatii sexuale extraconjugale, relatiile sexuale premaritale sau divortul, romanii afiseaza un conservatorism extrem.

Daca in cazul pedepsei cu moartea 7% dintre respondenti o considera justificata si 16% au o atitudine neutra, in ceea ce priveste sinuciderea lucrurile stau mult mai categoric: 92% dintre romani considera ca decizia de a-ti lua viata nu poate avea nicio justificare, in timp ce doar 2% considera ca pot exista motive intemeiate in astfel de cazuri.

In ceea ce priveste comportamentele din sfera familiei si vietii de cuplu, divortul este cel fata de care se manifesta rata de respingere cea mai scazuta, cu un procent de 39% dintre romani care nu-i pot gasi nicio justificare, 18% aflati la polul opus si o majoritate de 43% care se declara a avea o atitudine neutra.

Din aceeasi sfera a familiei, relatiile sexuale extraconjugale sunt nejustificabile pentru 70% dintre concetateni, in timp ce mai mult de jumatate dintre romani accepta relatiile sexuale premaritale.

Sase din zece romani considera ca minciuna nu poate fi niciodata justificata.

Desi varsta, veniturile sau educatia influenteaza gradul de acceptabilitate al diverselor comportamente prezentate, cea mai puternica relatie de asociere este cea dintre opiniile fata de aceste comportamente si frecventa cu care respondentii merg la biserica: cu cat o persoana merge mai des la biserica, cu atat respingerea comportamentelor analizate este mai mare.

Comparativ cu date similare obtinute in alte tari europene, romanii sunt printre cei mai conservatori cetateni din Uniunea Europeana:

  • Sinuciderea este respinsa in mai mare masura doar in Cipru.
  • Homosexualitatea este respinsa in mai mare masura doar in Lituania.
  • Divortul este respins in mai mare masura doar in Malta si Polonia.

Printre cauzele posibile ale acestui conservatorism se afla atat religiozitatea ferventa a romanilor, cat si perioada indelungata de dictatura comunista.

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, MirelPalada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants (www.romaniabrand.ro). Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%. Chestionarele si fisa tehnica a anchetei se afla pe pagina de internet a Fundatiei Soros.

Cercetarea „Religie si comportament religios” este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

Pe pagina de internet a Fundatiei, gasiti analize asemanatoare:

Romanii se roaga, dar nu in biserica

Romanii devin mai toleranti religios

Implicarea Bisericii in politica

Romanii sustin dreptul la avort

Predarea religiei in scolile publice

Romanii aproba construirea Catedralei Neamului, dar nu din buzunarul lor

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundatia Soros Romania, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Go to Top