window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

Romanii sustin dreptul la avort

Majoritatea romanilor sunt de acord cu avortul din motive medicale, releva noi date ale cercetarii Religie si comportament religios realizata de Fundatia Soros Romania in iunie 2011.

Intrebati daca sunt de acord cu intreruperea voluntara a sarcinii (avortul) atunci cand parintii nu-si doresc copilul, doar 31% dintre romani raspund ferm nu. Cea mai mare parte dintre romani, jumatate, sunt „neutrii” si conditioneaza aprobarea avortului de diferite situatii, cea mai acceptabila conditie fiind necesitatea medicala a avortului.

Peste 90% dintre respondentii „neutrii” sunt de acord cu avortul din motive medicale, cand mama sau copilul este in pericol. De asemenea, 70% dintre aceeasi respondenti sunt de acord cu intreruperea de sarcina atunci cand copilul este rezultatul unui viol. Mult mai putini romani sunt de acord cu avortul din motive sociale: 46% in situatia in care cuplul nu are o situatie materiala care sa-i permita cresterea copilului, si doar 27% daca femeia este necasatorita.

Persoanele cele mai conservatoare sunt femeile cu venituri mici, cu nivel scazut de educatie si care locuiesc in mediu rural, iar la polul opus, cei care sustin in cea maimare masura avortul sunt barbati cu venituri mari si foarte mari, studii superioare, locuitori ai oraselor mari si foarte mari.

In general, acceptabilitatea morala a avortului a crescut considerabil in ultimii ani: daca in 2005, 56% dintre respondenti erau „conservatori” si erau ferm impotriva avortului, in 2008 procentul lor a scazut la 52%, iar in 2011 la 43%. Pe de alta parte, daca ponderea celor care sunt de acord cu avortul a ramas constanta,categoria care a crescut cel mai mult este cea „neutrilor”, descrisi mai sus, de la 25% in 2005, la 30% in 2008 si 42% in 2011.

In ceea ce priveste ingradirea avortului prin lege, date obtinute in ultimii ani arata ca 60% din populatie se declara impotriva ingradirii dreptului la avort, in timp ce 30% din populatie crede ca avortul trebuie ingradit prin lege, in timp ce aproximativ 10% nu au o opinie.

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi compusa din Raluca Popescu, Mirel Palada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants. Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%.

Cercetarea „Religie si comportament religios” este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

In perioada urmatoare, Fundatia Soros Romania va da publicitatii si alte date obtinute in cadrul cercetarii.

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati pe Elena Coman, Manager Comunicare, Fundatia Soros Romania, ecoman@soros.ro, 0735 012 653

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top