Marţi, 15.04.2014, primarul Braşovului, d-nul George Scripcaru, a inaugurat Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale, în cadrul căruia vor funcţiona Direcţia de Servicii Sociale şi 14 ONG-uri care furnizează servicii sociale destinate familiilor şi persoanelor aflate în dificultate.

Acest proiect a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – Poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul: Poli de creştere.

Este un proiect foarte important pentru Braşov, care vizează o categorie aparte, cea a persoanelor cu nevoi speciale. Prin acest proiect am reuşit să aducem în acelaşi spaţiu cea mai mare parte a ofertanţilor de servicii sociale, fie că vorbim de Direcţia de Servicii Sociale, fie că vorbim de ONG-urile din acest domeniu. Odată cu finalizarea acestui proiect, aceste persoane vor beneficia de o gamă variată de servicii, având în vedere că în acelaşi spaţiu îşi vor desfăşura activitatea Direcţia de Servicii Sociale şi 14 ONG-uri de profil. Mă bucur că toţi cei care s-au ocupat de amenajarea acestui spaţiu au înţeles importanţa acestui proiect, atât pentru Municipalitate, cât şi pentru braşoveni, şi au respectat toate termenele, astfel că, începând de astăzi, vom putea oferii servicii de asistenţă socială la cele mai înalte standarde.

Începând cu luna mai, o parte dintre autobuzele care circulă pe linia 5 vor avea ruta deviată pentru a asigura accesul facil tuturor persoanelor la serviciile CMSS. Autobuzele care asigură legătura cu CMSS vor fi dintre cele prevăzute cu facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (cu podea joasă). Frecvenţa acestor va fi la 30 de minute, a precizat primarul George Scripcaru

Descriere proiect:
Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale
Finanţare POR 2007 – 2013 – Axa prioritară 1 – Infrastructură urbană
Data semnării contractului de finanţare: 21.06.2012
Data semnării contractului de execuţie: 05.12.2012
Data predării amplasamentului: 21.01.2013
Data începerii lucrărilor: 29.01.2013
Constructor: SC COBCO LOGISTIC SRL în asociere cu SC PROVILLE SRL
Valoare totală a proiectului
conform contractului de finantare : 10.872750,28 lei cu TVA inclus
Valoarea contractului de execuţie
a lucrărilor: 8.010.133 lei cu TVA inclus
Contribuţie Municipiu Braşov: 2% din valoarea cheltuielilor eligibile
Data finalizări proiectului: aprilie 2014

Descrierea proiectului

Centrul multifuncţional va fi găzduit de corpul A al fostului Grup Şcolar Astra.

Clădirea a fost supusă unor lucrări de consolidare precum şi unor intervenţii la partea de arhitectură, finisaje interioare şi exterioare, lucrări de rezistenţă şi modernizare a instalaţiilor.

Pentru optimizarea spaţiului existent în vederea furnizării de servicii sociale, s-au executat o serie de compartimentări care permit alocarea unor destinaţii specifice spaţiilor din cadrul Centrului Multifuncţional.

Dotările specifice au fost asigurate atât prin aportul partenerilor cât şi prin achiziţii noi.
Lucrările au vizat o suprafaţă construită de 1965,94 m2 (5224,17 m2 suprafaţă desfăşurată) şi au fost orientate pentru crearea condiţiilor optime de furnizare a unor servicii sociale diverse şi la înalte standarde de calitate, indiferent dacă serviciile sunt furnizate de către organizaţii publice sau private.

Au fost amenajate locuri de parcare, loc de joacă pentru copii, iluminat exterior şi camere de supraveghere.

Facilităţi special destinate să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciile Centrului :

  • amenajarea pe terenul aferent investiţiei a unui număr de 4 locuri de parcare pentru autoturismele prevăzute cu dotări speciale pentru persoane cu dizabilităţi
  • realizarea a două rampe acces cu pante de maxim 8%
  • realizarea unui lift pentru persoane cu dizabilităţi pentru facilitatea accesului copiilor cu afecţiuni locomotorii la activităţile desfăşurate la diferitele niveluri ale Centrului. Liftul dispune de trei staţii, iar cabina are dimensiuni ce permit întoarcerea persoanelor imobilizate în scaune cu rotile
  • toate încăperile şi holurile din plan parter au aceeaşi cotă a pardoselii finite şi sunt prevăzute cu profile de trecere în locul pragurilor.
  • grupurile sanitare existente au fost reamenajate fiind împărţite pe sexe şi cu destinaţie separată pentru personal şi copii, facilitând pe fiecare nivel accesul la aceste încăperi şi a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.
  • în toate sălile, în afară de holuri şi grupurile sanitare, s-au montat tavane false din gips carton necesare pentru montarea unui sistem de iluminat specific persoanelor cu dizabilităţi cu lumină caldă şi consum redus de energie.

Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt al Primăriei Braşov